Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

WeB4YES: Подршка ЕУ у борби против незапослености младих

Објављено 17.09.2019.

WeB4YES: Podrška EU u borbi protiv nezaposlenosti mladih18 малих организација цивилног друштва са Западног Балкана добило је грантове у укупном износу од 150.000 евра за активности у борби против незапослености младих.

Церемонију доделе грантова организовала је Београдска отворена школа. Уговоре су доделили извршни директор те организације Милорад Бјелетић и шеф Операција II Делегације ЕУ у Србији Штефен Худолин.

Незапосленост младих на Западном Балкану је горуће питање, а стопе су међу највишима у свету. Оне се крећу од 28,3% у Албанији, 29,4% у Црној Гори и 29,7% у Србији, до 38,8% у Босни и Херцеговини, 45,4% у Северној Македонији и 55,4% на Косову* (по подацима из 2018. године).

Како би пружила одговор на овај изазов, Београдска отворена школа (БОШ) покренула је регионалну иницијативу WeB4YES (Организације цивилног друштва Западног Балкана за подршку запошљавању младих), која је осмишљена са циљем да обезбеди иновативне међусекторске приступе и младим незапосленим грађанима и грађанкама региона отвори могућности за повећање запошљивости и запошљавања.

Пројекат има за циљ да се суочи са постојећим изазовима недовољне сарадње између актера цивилног друштва и јавних власти у процесима политике и одлучивању у вези са реформским процесом незапослености младих. WeB4YES тим је спровео регионално истраживање како би идентификовао главне изазове у вези са запошљивошћу младих, активним мерама тржишта рада за младе, омогућавајући окружење за омладинско предузетништво и целоживотно предузетничко учење.

На основу аналитичког извештаја и регионалних и националних консултација са представницима/ама јавног сектора, пословног сектора и организација цивилног друштва, идентификовани су кључни изазови политике у овим областима.

Након прегледа изазова, укратко је представљен скуп препорука који покривају важне аспекте запошљавања и предузетништва младих. Ове препоруке се даље користе за заговарање промена у клими која обликује образовање, запошљавање и предузетништво младих људи широм региона Западног Балкана.

„У тренутном контексту, не може се довољно нагласити колико су кључни програми попут WeB4YES: у региону у којем је незапосленост младих и даље веома висока и у којој се проводе структурне реформе сектора образовања и оспособљавања како би радна снага боље одразила потребе тржишта, допринос ОЦД-а у осмишљавању, спровођењу и надгледању релевантних јавних политика је кључан – укључујући и на локалном нивоу“, каже Худолин.

Представници и представнице организација чији су пројекти прихваћени и њихових партнера присуствовали су обуци за јачање капацитета како би ојачали своје капацитете и знање за спровођење пројекта. Током обуке, експерти/киње из Београдске отворене школе упутили су их у све сегменте процеса имплементације пројекта.

„Ова подршка има за циљ да оснажи актере цивилног друштва да дају значајан допринос решавању многих питања запошљавања и предузетништва кроз своје активности заговарања и надзора на локалном нивоу, и тако стави већи фокус на потребе младих грађана у креирању политика. На овај начин, мале организације цивилног друштва са Западног Балкана ојачаће своје учешће у одлучивању, али и у осмишљавању и спровођењу иновативних иницијатива које се односе на запошљавање младих, запошљивост и предузетништво“, каже менаџерка програма из Београдске отворене школе Јелена Манић Радоичић.

Осамнаест добитника грантова ће имплементирати пројекте у области запошљивости младих и омладинског предузетништва током 2019. и 2020. године. Пројекат WeB4YES подржан је у оквиру Civil Society Facility and Media Programme 2016–2017 – Consolidating Regional Thematic Networks of Civil Society Organisations од стране Европске комисије. Трајаће 36 месеци, почев од јануара 2018. Листа партнера, сарадника и локалних иницијатива је доступна овде.

*Ова ознака је без прејудицирања ставова о статусу и у складу је са Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН и мишљењем Међународног суда правде о проглашењу независности Косова.

Извор: europa.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

sipru - logo - aktuelno
Obrazovna situacija dece korisnika usluga socijalne zaštite (svratište, dnevni boravak, predah smeštaj i sigurna kuća) s fokusom na obrazovnu situaciju tokom pandemije KOVID-19
sipru - logo - aktuelno
Priručnik za javne službe
E2E - aktuelnosti
sipru - logo - aktuelno
Romologija
Uticaj Covid-19 krize na zaposlenost: Fokus na ranjive kategorije - актуелности
Posledice Kovid-19 na položaj osetljivih grupa i grupa u riziku - uzroci, ishodi i preporuke
Mapiranje podstandardnih romskih naselja prema rizicima i pristupu pravima u Republici Srbiji sa naročitim osvrtom na Covid-19 epidemiju

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Earlier
SIPRU_BLog
Na jednom od grupnih susreta mladih dve devojke su tokom pauze povele neformalni razgovor. Jedna od njih se raspitivala o [...]
Чет, јун 17, 2021
Source: Inkluzija blog
SIPRU_BLog
Kada Mirjana želi da ostavi snažan utisak na svog sagovornika, da ga zaplaši i odalji od sebe, ispriča mu kako [...]
Сре, јун 16, 2021
Source: Inkluzija blog
Jelena Milošević
Najteže mi je bilo da napišem uvod za tekst koji sledi. Na momente mi se čini da je o usluzi [...]
Уто, јун 15, 2021
Source: Inkluzija blog
Radmila Urošević
Kultura današnjeg doba koju karakteriše razvoj tehnologije i digitalne industrije trećeg milenijuma promoviše koncept individualnosti i snage pojedinca kao nezavisnog [...]
Пет, јун 11, 2021
Source: Inkluzija blog
Dr Ljiljana Milošević
Zdravlje je jedno od osnovnih ljudskih prava i važan društveni cilj. Mentalno zdravlje je integralni deo individualnog zdravlja i osnova [...]
Чет, јун 10, 2021
Source: Inkluzija blog

Актуелни документи > <

Студија о процени политика дигиталне приступачности у Републици Србији
јун, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Преглед података градова и општина о мерама за социјално укључивање Рома и Ромкиња у 2020. години
мај, 2021 arrow right pdf [295 KB]
Ефекти таргетиране једнократне новчане помоћи на кретање индикатора сиромаштва и неједнакости
мај, 2021 arrow right pdf [247 KB] arrow right doc [167 KB]
Приручник о outreach раду: организовање, спровођење и развој outreach програма
мај, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Приручник за јавне службе „Комуникација са корисницима – приступ универзалног дизајна”
март, 2021 arrow right pdf [5 MB]
E2E: Извештај о спроведеној анализи постојећег програма предузетништва НСЗ са препорукама за унапређење
март, 2021 arrow right pdf [1 MB]
Ex-ante анализа Стратегије запошљавања Републике Србије за период 2021-2026. године
март, 2021 arrow right pdf [3 MB]
Ex-post анализа Националне стратегије запошљавања за период 2011-2020. године
фебруар, 2021 arrow right pdf [3 MB]