Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

WeB4YES: Подршка ЕУ у борби против незапослености младих

Објављено 17.09.2019.

WeB4YES: Podrška EU u borbi protiv nezaposlenosti mladih18 малих организација цивилног друштва са Западног Балкана добило је грантове у укупном износу од 150.000 евра за активности у борби против незапослености младих.

Церемонију доделе грантова организовала је Београдска отворена школа. Уговоре су доделили извршни директор те организације Милорад Бјелетић и шеф Операција II Делегације ЕУ у Србији Штефен Худолин.

Незапосленост младих на Западном Балкану је горуће питање, а стопе су међу највишима у свету. Оне се крећу од 28,3% у Албанији, 29,4% у Црној Гори и 29,7% у Србији, до 38,8% у Босни и Херцеговини, 45,4% у Северној Македонији и 55,4% на Косову* (по подацима из 2018. године).

Како би пружила одговор на овај изазов, Београдска отворена школа (БОШ) покренула је регионалну иницијативу WeB4YES (Организације цивилног друштва Западног Балкана за подршку запошљавању младих), која је осмишљена са циљем да обезбеди иновативне међусекторске приступе и младим незапосленим грађанима и грађанкама региона отвори могућности за повећање запошљивости и запошљавања.

Пројекат има за циљ да се суочи са постојећим изазовима недовољне сарадње између актера цивилног друштва и јавних власти у процесима политике и одлучивању у вези са реформским процесом незапослености младих. WeB4YES тим је спровео регионално истраживање како би идентификовао главне изазове у вези са запошљивошћу младих, активним мерама тржишта рада за младе, омогућавајући окружење за омладинско предузетништво и целоживотно предузетничко учење.

На основу аналитичког извештаја и регионалних и националних консултација са представницима/ама јавног сектора, пословног сектора и организација цивилног друштва, идентификовани су кључни изазови политике у овим областима.

Након прегледа изазова, укратко је представљен скуп препорука који покривају важне аспекте запошљавања и предузетништва младих. Ове препоруке се даље користе за заговарање промена у клими која обликује образовање, запошљавање и предузетништво младих људи широм региона Западног Балкана.

„У тренутном контексту, не може се довољно нагласити колико су кључни програми попут WeB4YES: у региону у којем је незапосленост младих и даље веома висока и у којој се проводе структурне реформе сектора образовања и оспособљавања како би радна снага боље одразила потребе тржишта, допринос ОЦД-а у осмишљавању, спровођењу и надгледању релевантних јавних политика је кључан – укључујући и на локалном нивоу“, каже Худолин.

Представници и представнице организација чији су пројекти прихваћени и њихових партнера присуствовали су обуци за јачање капацитета како би ојачали своје капацитете и знање за спровођење пројекта. Током обуке, експерти/киње из Београдске отворене школе упутили су их у све сегменте процеса имплементације пројекта.

„Ова подршка има за циљ да оснажи актере цивилног друштва да дају значајан допринос решавању многих питања запошљавања и предузетништва кроз своје активности заговарања и надзора на локалном нивоу, и тако стави већи фокус на потребе младих грађана у креирању политика. На овај начин, мале организације цивилног друштва са Западног Балкана ојачаће своје учешће у одлучивању, али и у осмишљавању и спровођењу иновативних иницијатива које се односе на запошљавање младих, запошљивост и предузетништво“, каже менаџерка програма из Београдске отворене школе Јелена Манић Радоичић.

Осамнаест добитника грантова ће имплементирати пројекте у области запошљивости младих и омладинског предузетништва током 2019. и 2020. године. Пројекат WeB4YES подржан је у оквиру Civil Society Facility and Media Programme 2016–2017 – Consolidating Regional Thematic Networks of Civil Society Organisations од стране Европске комисије. Трајаће 36 месеци, почев од јануара 2018. Листа партнера, сарадника и локалних иницијатива је доступна овде.

*Ова ознака је без прејудицирања ставова о статусу и у складу је са Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН и мишљењем Међународног суда правде о проглашењу независности Косова.

Извор: europa.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Актуелности

Блог

Earlier
COVID-19 - Stefan Lazarević
Danas je dan osoba sa autizmom. Možda ste očekivali da napišem neki tekst o teškoćama sa kojima se suočavaju ljudi [...]
Чет, апр 02, 2020
Source: Inkluzija blog
covid-19_mladice_001
Gošća Bloga o socijalnom uključivanju: Milkica Dimitrijević Izolacija, dezinfekcija, pranje ruku, kontakti sa drugima svedeni na minimum – ove preventivne mere [...]
Пет, мар 27, 2020
Source: Inkluzija blog
COVID-19 nije teorija zavere
Iako je Kovid-19 prilično dugo prisutan u svetu, čini se da nas je ipak, nekako iznenadio. Naviknuti na različite teške situacije [...]
Чет, мар 19, 2020
Source: Inkluzija blog
Stefan Lazarević
Nedavno sam od organizacije Inicijativa za prava osoba sa mentalnim invaliditetom MDRI-S dobio poziv za učešće na obuci „Samozastupanje za [...]
Уто, мар 03, 2020
Source: Inkluzija blog
Društvene inovacije
Obavezno osnovno obrazovanje danas je uobičajeno širom sveta. Slično je i sa obdaništima, univerzalnom zdravstvenom zaštitom, penzijskim fondovima. Iako su [...]
Пет, јан 17, 2020
Source: Inkluzija blog

Актуелна документа

Доступност услуга и мера подршке за децу ромске националности на локалном нивоу
април, 2020 arrow right pdf [737 KB]
Е2Е: Евалуација Jавног конкурса „Подршка иновативним приступима за повећање запошљавања и запошљивости младих“, 2018–2019. година
март, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Дизајн за све на туристичким дестинацијама
јануар, 2020 arrow right pdf [32 MB]
Национални акциони план запошљавања за 2020. годину
јануар, 2020 arrow right pdf [619 KB]
60. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
децембар, 2019 arrow right link arrow right pdf [1 MB]
Брошура о првих десет година рада Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије – SIPRU
децембар, 2019 arrow right pdf [1 MB]
E2E: Друштвене иновације – људи у центру јавних политика
новембар, 2019 arrow right pdf [2 MB]
59. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
новембар, 2019 arrow right link arrow right pdf [251 KB]
Приручник за увођење родне перспективе у наставу српског језика за први циклус образовања
септембар, 2019 arrow right pdf [1 MB]
58. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
септембар, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Извештај о дигиталној укључености у Републици Србији за период од 2014. до 2018. године
јул, 2019 arrow right pdf [619 KB]