Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

WeB4YES: Подршка ЕУ у борби против незапослености младих

Објављено 17.09.2019.

WeB4YES: Podrška EU u borbi protiv nezaposlenosti mladih18 малих организација цивилног друштва са Западног Балкана добило је грантове у укупном износу од 150.000 евра за активности у борби против незапослености младих.

Церемонију доделе грантова организовала је Београдска отворена школа. Уговоре су доделили извршни директор те организације Милорад Бјелетић и шеф Операција II Делегације ЕУ у Србији Штефен Худолин.

Незапосленост младих на Западном Балкану је горуће питање, а стопе су међу највишима у свету. Оне се крећу од 28,3% у Албанији, 29,4% у Црној Гори и 29,7% у Србији, до 38,8% у Босни и Херцеговини, 45,4% у Северној Македонији и 55,4% на Косову* (по подацима из 2018. године).

Како би пружила одговор на овај изазов, Београдска отворена школа (БОШ) покренула је регионалну иницијативу WeB4YES (Организације цивилног друштва Западног Балкана за подршку запошљавању младих), која је осмишљена са циљем да обезбеди иновативне међусекторске приступе и младим незапосленим грађанима и грађанкама региона отвори могућности за повећање запошљивости и запошљавања.

Пројекат има за циљ да се суочи са постојећим изазовима недовољне сарадње између актера цивилног друштва и јавних власти у процесима политике и одлучивању у вези са реформским процесом незапослености младих. WeB4YES тим је спровео регионално истраживање како би идентификовао главне изазове у вези са запошљивошћу младих, активним мерама тржишта рада за младе, омогућавајући окружење за омладинско предузетништво и целоживотно предузетничко учење.

На основу аналитичког извештаја и регионалних и националних консултација са представницима/ама јавног сектора, пословног сектора и организација цивилног друштва, идентификовани су кључни изазови политике у овим областима.

Након прегледа изазова, укратко је представљен скуп препорука који покривају важне аспекте запошљавања и предузетништва младих. Ове препоруке се даље користе за заговарање промена у клими која обликује образовање, запошљавање и предузетништво младих људи широм региона Западног Балкана.

„У тренутном контексту, не може се довољно нагласити колико су кључни програми попут WeB4YES: у региону у којем је незапосленост младих и даље веома висока и у којој се проводе структурне реформе сектора образовања и оспособљавања како би радна снага боље одразила потребе тржишта, допринос ОЦД-а у осмишљавању, спровођењу и надгледању релевантних јавних политика је кључан – укључујући и на локалном нивоу“, каже Худолин.

Представници и представнице организација чији су пројекти прихваћени и њихових партнера присуствовали су обуци за јачање капацитета како би ојачали своје капацитете и знање за спровођење пројекта. Током обуке, експерти/киње из Београдске отворене школе упутили су их у све сегменте процеса имплементације пројекта.

„Ова подршка има за циљ да оснажи актере цивилног друштва да дају значајан допринос решавању многих питања запошљавања и предузетништва кроз своје активности заговарања и надзора на локалном нивоу, и тако стави већи фокус на потребе младих грађана у креирању политика. На овај начин, мале организације цивилног друштва са Западног Балкана ојачаће своје учешће у одлучивању, али и у осмишљавању и спровођењу иновативних иницијатива које се односе на запошљавање младих, запошљивост и предузетништво“, каже менаџерка програма из Београдске отворене школе Јелена Манић Радоичић.

Осамнаест добитника грантова ће имплементирати пројекте у области запошљивости младих и омладинског предузетништва током 2019. и 2020. године. Пројекат WeB4YES подржан је у оквиру Civil Society Facility and Media Programme 2016–2017 – Consolidating Regional Thematic Networks of Civil Society Organisations од стране Европске комисије. Трајаће 36 месеци, почев од јануара 2018. Листа партнера, сарадника и локалних иницијатива је доступна овде.

*Ова ознака је без прејудицирања ставова о статусу и у складу је са Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН и мишљењем Међународног суда правде о проглашењу независности Косова.

Извор: europa.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Актуелности

42. Beogradski Ignite
Nacionalna konferencija programa za promociju zapošljavanja mladih „Dijalog za mlade“
Seminar o socijalnom uključivanju Roma i Romkinja u Republici Srbiji
sipru - logo - aktuelno
Priručnik za uvođenje rodne perspektive u nastavu srpskog jezika za prvi ciklus obrazovanja - aktuelnosti
Izveštaj o digitalnoj uključenosti u Republici Srbiji u periodu 2014-2018 - aktuelnosti
Dodeljene nagrade jedinicama lokalne samouprave za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti u 2018. godini - aktuelnosti
Децилна анализа потрошње и прихода у Републици Србији - актуелности
Zbornik istraživačkih radova koji je nastao u okviru Programa za kreiranje obrazovnih politika na osnovu podataka i rezultata istraživanja
Treći nacionalni izveštaj o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva u Republici Srbiji za period 2014-2017. godine - aktuelnosti
Objavljeno novo, dopunjeno izdanje Indeksa društvenog razvoja gradova i opština

Блог

Earlier
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch Kada su braća Mohamadi izgubila voljenu osobu zbog [...]
Пет, нов 01, 2019
Source: Inkluzija blog
Sandra Rej, osnivačica kompanije Glowee, u svojoj laboratoriji u okolini Pariza ©Chris Welsch
Sandra Rej, osnivačica kompanije Glowee, u svojoj laboratoriji u okolini Pariza ©Chris Welsch Francuska dizajnerka proizvodi svetlo bez električne energije Dok je [...]
Пет, окт 25, 2019
Source: Inkluzija blog
Milutin (foto: Sara Ristić)
Milutin (foto: Sara Ristić) Razgovor vodila: Dragana Nikoletić Milutin Savić zvani Milutko nosilac je laskave titule najkreativnijeg prodavca magazina Liceulice. Kad bi [...]
Пон, окт 21, 2019
Source: Inkluzija blog
Učenje o emocionalnoj inteligenciji kroz igru ©Chris Welsch
Učenje o emocionalnoj inteligenciji kroz igru ©Chris Welsch Švedska start-up kompanija Peppy Pals (Živahni drugari) osmislila je aplikaciju sa likovima životinja, [...]
Пет, окт 18, 2019
Source: Inkluzija blog
Stefan na treningu
Dok sam bio mali sport me nije mnogo interesovao. Kada su i prikazivane utakmice na televiziji, više sam voleo sam [...]
Сре, окт 16, 2019
Source: Inkluzija blog

Актуелна документа

E2E: Друштвене иновације – људи у центру јавних политика
новембар, 2019 arrow right pdf [2 MB]
59. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
новембар, 2019 arrow right link arrow right pdf [251 KB]
Приручник за увођење родне перспективе у наставу српског језика за први циклус образовања
септембар, 2019 arrow right pdf [1 MB]
58. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
септембар, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Извештај о дигиталној укључености у Републици Србији за период од 2014. до 2018. године
јул, 2019 arrow right pdf [619 KB]
57. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
јун, 2019 arrow right link arrow right pdf [296 KB]
Децилна анализа потрошње и прихода у Републици Србији за период 2006-2017. године
јун, 2019 arrow right pdf [2 MB] arrow right docx [4 MB] arrow right xlsx [83 KB]
Програм за креирање образовних политика на основу података и резултата истраживања – Зборник истраживачких радова
мај, 2019 arrow right pdf [4 MB]
56. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
мај, 2019 arrow right link arrow right pdf [277 KB]
Родна анализа наставних програма и уџбеника за српски језик од првог до четвртог разреда основне школе
март, 2019 arrow right pdf [2 MB]
Трећи национални извештај о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва у Републици Србији за период 2014-2017. године
фебруар, 2019 arrow right pdf [5 MB]