Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Град Крушевац и Градска општина Врачар добитници Награде за допринос развоју свих облика приступачности у 2020. години

Објављено 22.06.2021.

Pristupačnost - ilustracijaГрад Крушевац и Градска општина Врачар из Београда добитници су овогодишње награде коју Заштитник грађана, у сарадњи са Тимом за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије и Сталном конференцијом градова и општина – Савезом градова и општина Србије, пету годину заредом додељује градовима, општинама и градским општинама у Републици Србији, који су у претходној години највише допринели развоју свих облика приступачности на својој територији, односно у свом окружењу.

Награду за континуирани рад на унапређењу приступачности урбаног окружења добио је Град Крушевац, за више иницијатива које су се односиле на правовремено планирање и уклањање препрека, планирање и изградњу приступачних објеката, али и реконструкцију и адаптацију објеката за јавну намену.

Награду за иновативна решења у области унапређења приступачности информација и комуникација добила је Градска општина Врачар, за иницијативу која је обухватила активности које су спроведене у оквиру пројекта међуопштинске сарадње, као и активности које су спроведене у време увођења ванредног стања због епидемије корона вируса.

Признање за правовремено деловање у циљу континуиране подршке грађанима/грађанкама за време ванредне ситуације добио је Град Крагујевац. Признање за континуирани рад на примени стандарда приступачности добила је Општина Свилајнац. Признање за унапређење приступачности садржаја у области културе добио је Град Сомбор, док је признање за допринос унапређењу приступачности јавних површина добила Општина Чајетина. Захвалнице за учешће на Јавном позиву за доделу награда за допринос развоју свих облика приступачности у 2020. години добили су градови Лесковац, Лозница и Смедерево, као и општине Бела Паланка, Горњи Милановац и Кнић.

На јавни позив за награду пријавило се 12 градова, општина и градских општина. Конкурсна комисија је на основу анализе пристиглих пријава и пратеће документације сачинила листу учесника који су ушли у ужи избор, након чега су организоване посете овим јединицама локалне самоуправе. На седници одржаној 11. јуна 2021. године, Конкурсна комисија је, на основу извршеног увида у материјал о кандидованим иницијативама, достављеног од стране општина, градова и градских општина које су ушле у ужи избор, као и на основу непосредног увиду у реализацију тих иницијатива приликом обављених посета, донела Одлуку о добитницима награда и признања.

Заштитник грађана на овај начин жели да промовише примере добре праксе у области приступачности на локалном нивоу, као и да оствари бољу сарадњу са јединицама локалне самоуправе у Републици Србији у циљу утврђивања стања у области приступачности и узрока због којих се прописи који гарантују права на приступачност јавних објеката, служби и услуга особама са инвалидитетом и тешкоћама у кретању или комуникацији не примењују у пуној мери. Такође, ова иницијатива пружа значајне информације за формулисање препорука и планова за унапређивање приступачности у оквиру надлежности градова, општина и градских општина.

Додела награда, признања и захвалница јединицама локалне самоуправе биће организована 16. јула 2021. године.

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]