Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Grad Kruševac i Gradska opština Vračar dobitnici Nagrade za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti u 2020. godini

Objavljeno 22.06.2021.

Pristupačnost - ilustracijaGrad Kruševac i Gradska opština Vračar iz Beograda dobitnici su ovogodišnje nagrade koju Zaštitnik građana, u saradnji sa Timom za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije i Stalnom konferencijom gradova i opština – Savezom gradova i opština Srbije, petu godinu zaredom dodeljuje gradovima, opštinama i gradskim opštinama u Republici Srbiji, koji su u prethodnoj godini najviše doprineli razvoju svih oblika pristupačnosti na svojoj teritoriji, odnosno u svom okruženju.

Nagradu za kontinuirani rad na unapređenju pristupačnosti urbanog okruženja dobio je Grad Kruševac, za više inicijativa koje su se odnosile na pravovremeno planiranje i uklanjanje prepreka, planiranje i izgradnju pristupačnih objekata, ali i rekonstrukciju i adaptaciju objekata za javnu namenu.

Nagradu za inovativna rešenja u oblasti unapređenja pristupačnosti informacija i komunikacija dobila je Gradska opština Vračar, za inicijativu koja je obuhvatila aktivnosti koje su sprovedene u okviru projekta međuopštinske saradnje, kao i aktivnosti koje su sprovedene u vreme uvođenja vanrednog stanja zbog epidemije korona virusa.

Priznanje za pravovremeno delovanje u cilju kontinuirane podrške građanima/građankama za vreme vanredne situacije dobio je Grad Kragujevac. Priznanje za kontinuirani rad na primeni standarda pristupačnosti dobila je Opština Svilajnac. Priznanje za unapređenje pristupačnosti sadržaja u oblasti kulture dobio je Grad Sombor, dok je priznanje za doprinos unapređenju pristupačnosti javnih površina dobila Opština Čajetina. Zahvalnice za učešće na Javnom pozivu za dodelu nagrada za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti u 2020. godini dobili su gradovi Leskovac, Loznica i Smederevo, kao i opštine Bela Palanka, Gornji Milanovac i Knić.

Na javni poziv za nagradu prijavilo se 12 gradova, opština i gradskih opština. Konkursna komisija je na osnovu analize pristiglih prijava i prateće dokumentacije sačinila listu učesnika koji su ušli u uži izbor, nakon čega su organizovane posete ovim jedinicama lokalne samouprave. Na sednici održanoj 11. juna 2021. godine, Konkursna komisija je, na osnovu izvršenog uvida u materijal o kandidovanim inicijativama, dostavljenog od strane opština, gradova i gradskih opština koje su ušle u uži izbor, kao i na osnovu neposrednog uvidu u realizaciju tih inicijativa prilikom obavljenih poseta, donela Odluku o dobitnicima nagrada i priznanja.

Zaštitnik građana na ovaj način želi da promoviše primere dobre prakse u oblasti pristupačnosti na lokalnom nivou, kao i da ostvari bolju saradnju sa jedinicama lokalne samouprave u Republici Srbiji u cilju utvrđivanja stanja u oblasti pristupačnosti i uzroka zbog kojih se propisi koji garantuju prava na pristupačnost javnih objekata, službi i usluga osobama sa invaliditetom i teškoćama u kretanju ili komunikaciji ne primenjuju u punoj meri. Takođe, ova inicijativa pruža značajne informacije za formulisanje preporuka i planova za unapređivanje pristupačnosti u okviru nadležnosti gradova, opština i gradskih opština.

Dodela nagrada, priznanja i zahvalnica jedinicama lokalne samouprave biće organizovana 16. jula 2021. godine.

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Bilten o socijalnom uključivanju

Arhiv biltena o socijalnom uključivanju

Aktuelnosti > <

Kalkulator socijalnih davanja

Blog > <

Aktuelni dokumenti > <

Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji
Decembar, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC u Republici Srbiji: Metodološki okvir i analiza izabranih pokazatelja siromaštva i nejednakosti
Decembar, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj osoba koje žive sa HIV
Decembar, 2021 arrow right pdf [305 KB]
E2E: Utvrđivanje institucionalnog okvira za uspostavljanje Nacionalne standardne klasifikacije zanimanja u Srbiji
Decembar, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Analiza održivih modela za obezbeđivanje pristupa čistoj pijaćoj vodi, kanalizaciji i električnoj energiji stanovnicima podstandardnih romskih naselja u Republici Srbiji
Decembar, 2021 arrow right pdf [4 MB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj nacionalnih manjina
Decembar, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj migranata i tražilaca azila
Decembar, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj dece
Decembar, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj mladih
Decembar, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj starije populacije
Decembar, 2021 arrow right pdf [307 KB]