Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Захваљујући упорности и одлучности, радим оно што заиста волим

Објављено 09.12.2021.

Lazar Bulatović - Beogradski IgniteТранскрипт говора Лазара Булатовића на 44. Београдском Ignite-у „УКЉУЧИ СЕ online 9” (9. новембар 2021. године)

Мој живот би се угасио као ова шибица да нисам одабрао да радим оно што заиста волим. Да ли сте срећни на свом послу? Стварно сматрам да се кључ човекове среће крије управо ту, али како га пронаћи?

Након завршеног факултета, стандардно сам, као и сви, почео да тражим посао. Не знам да ли сте то приметили, али ја сам у потпуности слепа особа. Иако сам претпостављао да је сасвим могуће да ће ми, због хендикепа, потрага за послом бити тежа у односу на неке друге кандидате, искрено да кажем – нисам веровао колико су снажне предрасуде запослених у службама за људске ресурсе према особама с инвалидитетом. Ни сам не знам на колико огласа за посао сам се пријавио. У ком год случају да сам навео свој хендикеп у пријави, број позива за разговор био је нула. Пазите сад: иста позиција, иста биографија, друга компанија, нема навођења хендикепа – позив за разговор стиже само неколико дана након моје пријаве.

Врло је занимљиво како теку ти разговори, нарочито када је у питању сам хендикеп, које углавном иницирају особе из HR-а. „Знате, ми никада нисмо запошљавали особе с инвалидитетом, а како ви користите лаптоп, је л’ ви то можете?“ Када им дословно на свом лаптопу покажем како користим тај фамозни рачунар, они се изненаде и кажу: „Ми то нисмо знали, свака част! Хајде, јавићемо вам се.“ Наравно, ретко кад се јаве. У највећем броју случајева, добио бих аутоматску имејл-одбијеницу. Сећам се, једном су ми јавили нешто као: „Заиста сматрамо да сте одлична особа за ову позицију, али једноставно не можемо да вам прилагодимо радно место.“ Једном ми једна девојка јавила нешто попут: „Ова позиција није доступна за вас.“ Не кажем ја да сам Никола Тесла, али, знате, са завршеном социологијом, познавањем три језика и искуством у пројектном менаџменту – да не могу да добијем посао нити у кол-центру? Па неће бити.

Lazar Bulatović - 44. Beogradski IgniteНајзад сам почео да радим у Главној пошти као сарадник на међународним пројектима. Међутим, тај посао ме никако није испуњавао зато што је био превише шаблонски, рутински. И тада сам почео да тражим себе. Похађао сам низ радионица и наишао сам на једну новинарку која ми је рекла: „Видиш, ти би се врло добро снашао у комуникацијама.“ После неког времена, дао сам отказ у Пошти и остао без прихода. Почео сам да радим као фриленсер, радио сам за инострано тржиште, углавном послове који су се односили на истраживање тржишта и односе с јавношћу. После извесног времена, дошао ми је један клијент из Аустралије који ми је тражио да му напишем говор и помогнем му да га одржи. То је било моје откровење.

Основао сам платформу GlobalSpeak преко које пружам едукацију за презентационе вештине и јавни наступ. Тренинге држим уживо, онлајн, групно или индивидуално, у зависности од преференција клијената. Такође, недавно сам лансирао свој први онлајн видео-курс. Највише ме мотивише задовољство клијената и чињеница да сам успео многима од њих да помогнем, да кроз моје тренинге напредују у каријери и повећају продају својих производа или услуга. У наредном периоду планирам лансирање још једног видео-курса, додатну промоцију на друштвеним мрежама и фокусирање на компаније као клијенте.

Довде су ме довеле две особине: упорност и одлучност, а докле ће ме одвести – не знам. А да ли сте ви срећни на свом послу?

***

44. Beogradski Ignite „Uključi se online 9“Београдски Ignite „УКЉУЧИ СЕ online 9“, који су организовали Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије и Удружење грађана „Србија у покрету“, одржан је 9. новембра 2021. године. Услед епидемиолошке ситуације, девети Београдски Ignite о социјалном укључивању одржан је на online платформи, а његову организацију подржала је Швајцарска Конфедерација.

Циљ овог догађаја био је да кроз петоминутне презентације учесника/ца осветли различите аспекте социјалног укључивања, те да на тај начин укаже на положај рањивих група, као и да појединачним примерима мотивише и подстакне друге да се и сами укључе или покрену сопствену акцију. На тај начин, Ignite већ традиционално настоји да инспирише појединце и појединке да дају свој допринос стварању равноправног друштва за све грађане и грађанке.

Лазар Булатовић је тренер презентационих вештина и оснивач платформе GlobalSpeak. Верује да јавни наступ није таленат већ вештина коју свако може да стекне. Иако се као потпуно слепа особа суочавао са многим препрекама, не дозвољава да га било шта спречи да ужива у свом раду. Мотивација му је задовољство клијената и динамичност коју предузетништво свакодневно доноси. Верује да су испуњени људи само они који заиста раде оно што воле. У слободно време пеца, чита и слуша реге.

Кликните да преузмете Ignite презентацију Лазара Булатовића (.pdf).

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]