Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Индекс родне равноправности за 2019: Још увек далеко од циља

Објављено 21.10.2019.

Indeks rodne ravnopravnosti EU 2019.У области родне равноправности Европска унија (ЕУ) и даље напредује брзином пужа. Најновији Индекс родне равноправности Европског института за родну равноправност (EIGE), који ове године износи 67,4, указује на пораст родне равноправности за само један поен у односу на 2017. годину. Шведска је и даље на врху листе са 83,6 бодова, а следи је Данска са 77,5 бодова. Грчка и Мађарска треба да уложе највише напора како би постигле напредак, јер је резултат у овим земљама нижи од 52 поена. Највише је напредовала Португалија са растом од 3,9 бодова, а одмах иза ње следи Естонија, која је напредовала за 3,1 поена.

„Крећемо се у добром смеру, али смо и даље далеко од циља. Индекс, који представља мерило за родну равноправност у ЕУ, показује да је резултат за скоро половину држава чланица нижи од 60 бодова. Будући да се у новом сазиву Европског парламента и Комисије утврђују и дефинишу приоритети ЕУ за следећи стратешки оквир, кључно је брже увођење родне равноправности”, каже Виргинија Лангбак, директорка EIGE-а.

Најлошији резултати су забележени у домену моћи и они се односе на равноправност у доношењу одлука. Истовремено, управо је у тој области забележен највећи напредак. Напредак је последица веће заступљености жена на управљачким позицијама компанија, али је забележен у свега неколико држава чланица. Француска је једина држава у којој је барем 40% припадника/ца оба пола заступљено у управним одборима компанија.

Усредсређеност на равнотежу између пословног и приватног живота

Равнотежа између пословног и приватног живота и њена повезаност с родном равноправношћу у посебном је фокусу овогодишњег Индекса. Родитељско одсуство једна је од најзначајнијих мера политике којом се подржавају родитељи који балансирају између послова бриге и запослења, али оно није доступно свима. У ЕУ 28% жена и 20% мушкараца нема право на родитељско одсуство.

Доступност финансијски прихватљивих и квалитетних услуга бриге у предшколском узрасту посебно је важно за постизање равнотеже између пословног и приватног живота. Међутим, брига није потребна само деци. Старење и стопе инвалидитета су у порасту у ЕУ, што за последицу има пораст потражње за дугорочним услугама бриге за старије особе и особе са инвалидитетом. У ЕУ, жене које су у животној доби пред пензију сносе већину терета неформалне, дугорочне бриге за друге. Разлика је значајна у старосној групи од 50 до 64 године: 21% жена и 11% мушкараца брине за старије и/или особе са инвалидитетом барем неколико дана недељно.

У оквиру анализе у погледу равнотеже између пословног и приватног живота, у Индексу је такође испитано имају ли жене и мушкарци исте могућности за флексибилан рад, похађање обука и приступ различитим врстама превоза, посебно за одлазак на посао. За равнотежу између пословног и приватног живота флексибилни радни услови изузетно су важни. EIGE-ова табела индикатора равнотеже између пословног и приватног живота приказује различите начине на које људи постижу равнотежу, односно да ли су могућности једнако доступне женама и мушкарцима, а нуди и нове идеје за праћење Европског стуба социјалних права и Иницијативе за равнотежу између пословног и приватног живота.

О Индексу родне равноправности

Индекс родне равноправности је алат за мерење напретка у области родне равноправности у ЕУ, који је развио Европски институт за родну равноправност (EIGE). Индекс обухвата шест основних домена: рад, новац, знање, време, моћ и здравље, као и два сателитска домена: насиље над женама и унакрсне неједнакости. Индекс указује на подручја у којима је потребан напредак, чиме се пружа подршка креаторима политика у осмишљавању делотворнијих мера за унапређивање родне равноправности.

Индекс такође приказује различите реалности са којима се суочавају различите групе жена и мушкараца. У оквиру Индекса се анализира на који се начин фактори попут инвалидитета, старости, нивоа образовања, земље рођења и типа породице укрштају са полом у стварању различитих животних путева људи. Индекс први пут истиче ситуацију ЛГБТQИ+ заједнице, као и Ромкиња и муслиманки у доменима где су доступни подаци.

Кликните да приступите Индексу родне равноправности.

Извор: eige.europa.eu

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]