Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Кроз машту, дружење и подршку до успешног учења, развоја и укључивања

Објављено 08.06.2021.

Кроз машту, дружење и подршку до успешног учења, развоја и укључивања„Услуга физикалног третмана Ивану је побољшала квалитет живота. Задовољнији је и има много више енергије. Физиотерапеут је професионалан у свом послу и остварили су одличну комуникацију. Он је и нама родитељима од велике помоћи, јер већ исцрпљени од свакодневних, многобројних обавеза, нисмо у стању да сину пружимо најбољу и стручну помоћ, попут њега. Његов труд је већ дао резултате за ово релативно кратко време. Гајимо наду да ће овај пројекат заживети као услуга на дужи временски период, зато што је породицама од великог значаја. Зато користимо ову прилику да локалну самоуправу, Град Ужице, замолимо за још више слуха у овом погледу. За сада имамо само речи хвале“, речи су Марије Ракић, родитеља корисника услуге, на тему важности социо-терапијског центра и подршке деци са сметњама у развоју и особама са инвалидитетом.

„Шта рећи за саветодавно-психолошку радионицу? То место је једино где можемо отићи, да будемо саслушани, без стега и устручавања, да нам буде узвраћено разумевањем, пажњом и саветом како се носити са животним изазовима са којима смо суочени, да се осећамо лакше, растерећеније”, каже Марија и објашњава да је стручни радник сталожен, емпатичан и да има правилан приступ како и струка налаже. „Ми живимо како живимо, па нам свака реч пуно значи“, појашњава даље наша саговорница која наглашава да људи често нису свесни колико је ова врста услуге потребна. Каже да са сваког састанка одлази растерећенија и са више наде у људе и свет око себе. „Лакше прихватам ситуацију у којој се налазимо. Сматрамо да су ове услуге много више од речи на папиру и да могу да буду почетак боље сарадње у многим животним областима”, закључује Марија.

Инклузивни саветодавно-едукативни и социо-терапијски центар започео је са радом 1. априла 2021. у новом простору у насељу Турица, који је опредељен од стране Града Ужица и у потпуности је у функцији за пружање услуга. Центар је основан са циљем успостављања услуге социјалне заштите (са иновативним елементима) за подршку деци са сметњама у развоју и особама са инвалидитетом и њиховим породицама. „Волим да долазим овде, супер се осећам и прија ми кад сам овде. Са свима се супер слажем. Друштво је одлично и добро сам се уклопила. Сматрам да ће ми ове радионице помоћи у даљем животу. Научила сам доста ствари и радујем се даљем учењу“, са ентузијазмом каже Рената, учесница програма „Школа животних вештина“.

Биљана Суботић, асистенткиња координатора пројекта, објашњава нам да након скоро шест месеци постојања ове услуге предност даје бројним дивним идејама насталим непосредно, у тренутку, кроз разговоре са учесницима активности. Једна од таквих јесте и „измаштана” изложба, као завршница пројекта. Али не обична изложба, већ једна топла, хуманитарна, мотивишућа прича. „На једној од ликовних радионица, у причи са учитељом Радованом и његовим суперклинцима, смислили смо план како би пројекат требало да се заврши и како да покажемо свету све дивне ствари које су настале док су клинци цртали, учили се основама грнчарства, глумили, свирали и певали. То би била једна продајна изложба хуманог циља, а прикупљени новац био би намењен за терапију једном дивном дечаку, члану нашег удружења. Можда бисмо направили и лицитацију, па ко више понуди, тај и носи са собом неки од ових радова. На изложби ће вас чекати Пикасо, мртва природа, весели колажи, жирафе… Верујемо да ће свако пронаћи за себе понешто, јер ја сам већ спремна да се такмичим за своје омиљене радове”, појашњава нам Биљана детаље изложбе.

У Центру се спроводе различити програми, попут програма стицања животних вештина и усвајања здравих стилова живота, затим саветодавна, едукативна и психолошка подршка одраслим особама са инвалидитетом и породицама особа са инвалидитетом, терапеутски и логопедски програм, креативни и радно-окупациони програм.

Највише заинтересованости изазива основани „Дефектолошки кутак“, који је опремљен специфичним логопедским помагалима, што би у будућности дало могућност засебног концепта у форми логопедског центра који би био доступан свима, како деци и младима са сметњама у развоју, тако и корисницима из редовног школског система, за које је процењено да им је третман рада са логопедом неопходан. Дигитални логопедски сет је велики корак ка усавршавању и професионализацији ове услуге. Такав апарат се још увек не користи у Златиборском округу. Сет је један изузетан допринос у раду ангажованог стручног радника на програму са децом са различитим поремећајима у говору. Рад са децом често може бити изазован и тежак, али овај апарат уз који се користе велике слушалице и микрофон, заправо је изузетно занимљив и пријемчив деци.

Милена Бабић, логопед у „Дефектолошком кутку“, оцењује да се у досадашњем раду највећи помак огледа у развоју и усмеравању пажње, изазивању гласова, као и корекцији дисторзованих гласова. „Поред употребе класичних метода и техника, велики допринос даје и употреба дигиталног логопедског сета који се показао врло добрим, како у третману, тако и у задржавању пажње код деце. Логопедски сет омогућава усмеравање пажње, као и вежбање слушања, што је у многим аспектима побољшало и убрзало процес рехабилитације“, објашњава нам Милена функционалност логопедског сета који од опреме садржи слушалице и микрофон, који су деци јако занимљиви, због чега су и реакције деце на апарат биле позитивне.

Најзанимљивији и омиљени рад је, како се показало, у оквиру Креативно-окупационог програма. У тим часовима највише је разиграности, жамора и радости, сви су истовремено ужурбани, али и усредсређени да заврше неки свој „задатак“, да га додатно осмисле и дају му свој лични печат.

Ема Аћимовић, корисница центра, као и остали њени другари нам кажу:

„Мени се свидја што ме је Ана научила много ствари.“

„Волим то што смо научили пуно нових техника, као на пример Роршахову мрљу. И једва чекам продајну изложбу. 🙂 Волим да помажем.“

„Мени се онде свиђа то што имамо креативне учитеље. Јако сам узбуђена због изложбе.“

Једва чекам хуманитарну акцију. Волим да помажем другима.

„Свиђа ми се зато што радимо са децом којој треба подршка. То место је много креативно.“

„Креативност, дружење, узајамна помоћ и подршка, разумевање, прихватање, учење и развијање, све оно што су ови мали људи и рекли, заправо су основни покретачи ових радионица. Дивно је гледати шта све руке ових десетогодишњака могу направити”, описује Биљана атмосферу која међу њима влада.

Драгана Николић, координаторка пројекта, оцењује да је тим посвећених и вредних сарадника, поред бројних изазова и потешкоћа, прошао више фаза прилагођавања, суочавања са изазовима и проблемима при имплементацији договорених активности ради реализације циљева. „Задовољство корисника говори нам да смо на правом путу, а чињеница да смо створили услугу која у себи обједињује више испуњених циљева, говори нам да смо створили нешто ново, нешто иновативно, што није виђено у Србији када је реч о услугама социјалне заштите. Професионални и посвећен тим наших партнера и сарадника у Градској управи, одлучан је због задовољства корисника и због испуњености стручних радника да са реализацијом услуге настави у наредном периоду на том путу и у том смеру“, објаснила нам је Драгана и истакла да постоји пуно разумевање доносиоца одлука са којима треба да се усагласи финансирање услуге у наредном периоду. Уверена је да ће услуга постати одржива, да ће оне активности у услузи које су постигле највише ефеката и који су имали највише корисника имати највећу подршку од стране представника Града Ужица, те да ће бити препозната важност и оних активности које због специфичних услова пандемије можда у овом периоду нису довољно развијене. „Уверени смо да ћемо успети да услугу успоставимо као одрживу на средњи и дужи рок и да ће ова иновативна услуга постати пример добре праксе многим градским управама у Србији”, закључује наша саговорница.

Сви који подржавају или су ангажовани у оквиру Центра веома су поносни на своје кориснике и њихов рад и напредак, а најсрећнији када примете да су и они сами поносни на себе. Тако се развија њихово самовредновање, као и задовољство положајем који имају у заједници која их прихвата и подржава. Ова атмосфера се надалје рефлектује и на породичну и ширу средину и ствара круг добрих вибрација, неопходних и подстицајних за далји раст и развој.

Кроз машту, дружење и подршку до успешног учења, развоја и укључивања

***

Ова успешна прича настала је у оквиру пројекта „Успостављање иновативне социјалне услуге ‘Инклузивни саветодавно-едукативни и социо-терапијски центар за подршку деци са сметњама у развоју и особама са инвалидитетом и њиховим породицама у Граду Ужицу’“, који спроводи Град Ужице у сарадњи са Удружењем инвалида церебралне и дечије парализе Ужице у оквиру Програма локалних иницијатива за социјално укључивање и смањење сиромаштва – Подршка развоју иновативних модела за социјално укључивање LIP 2 којим координира Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије (SIPRU) уз подршку Владе Швајцарске.

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]