Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Евалуација јавног конкурса „Подршка иновативним приступима за повећање запошљавања и запошљивости младих“

Објављено 09.03.2020.

E2E - logoТим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије спровео је евалуацију јавног конкурса „Подршка иновативним приступима за повећање запошљавања и запошљивости младих“, који је објављен 2017. године. Јавни конкурс реализован је у оквиру програма „Знањем до посла“ (Е2Е): развој вештина код младих и јавно-приватна партнерства у Србији“ који спроводи Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва уз подршку Владе Швајцарске.

Циљ евалуације био је да се процене остварени ефекти и утицаји иновативних модела за запошљавање младих и сагледа њихов потенцијал за одрживост након програмске интервенције. Такође, сврха евалуације била је и да се на основу научених лекција током реализације пројеката подржаних кроз овај конкурс, пруже препоруке за будуће активности Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва у погледу иновативних модела за запошљавање у спровођењу наредне фазе програма „Знањем до посла“ (Е2Е).

Анализа обухвата осам иновативних модела који су подржани и развијени током 2018. и 2019. године у Београду, Новом Саду, Власотинцу, Лебану, Бојнику, Медвеђи, Лесковцу, Нишу, Сомбору и Ужицу. Такође, анализа пружа преглед контекста у којем су се развијали иновативни модели за повећање запошљавања и запошљивости младих, уз примену приступа за развој друштвених иновација. Развијени модели су прилагођени локалном контексту, засновани на мултисекторској сарадњи и прилагођени друштвеној групи којој се обраћају. Модели представљају интегрисан сет услуга којима се младој особи на свеобухватан начин пружа подршка током целог процеса, од информисања, саветовања и процене, до укључивања у адекватне мере које воде ка запошљавању или подизању запошљивости младих.

Анализа показује да су остварени значајни резултати:

  • Иновативни модели направили су промену у локалним заједницама.
  • Модели су утицали на унапређење планирања и програмирања локалних политика које се односе на повећање запошљивости и запошљавања младих, а остварен је и успех у привлачењу додатних средстава за њихово запошљавање.
  • Модели су креирали нову вредност у решавању проблема незапослености младих, што их чини конкурентним са потенцијалом за континуирану и ширу примену.
  • Унапређени су капацитети организација цивилног друштва (ОЦД) и портфолио услуга које ОЦД нуде за младе у области запошљавања кроз искуство у развоју и спровођењу иновативних модела и сарадњу са SIPRU тимом.
  • Унапређена је и сарадња са академском заједницом, бизнис и јавним сектором, а формирана су и трајна међусекторска партнерства и платформе, што представља значајан ресурс за друштвене промене у локалној заједници.
  • Обезбеђено је задовољавајуће учешће приватног сектора, у складу са његовим капацитетима, могућностима и интересима.

Модели су показали да на ефективан начин могу да одговоре потребама незапослених младих, посебно оних младих који су најудаљенији од тржишта рада, а који се не обраћају институцијама система. Током 2018. и 2019. године иновативним моделима обухваћено је 650 младих, 54% жена и 46% мушкараца. Модели су обухватили незапослене младе, али и велики удео пасивних и неактивних, као и значајан удео младих који нису запослени, нису у образовању, нити су укључени у обуке (NEET – Not in Education, Employment or Training). Такође, модели су били успешни у досезању младих из теже запошљивих и рањивих категорија, и то: дугорочно незапослених, младих са инвалидитетом, младих без квалификација, младих који су неформално запослени, младих из руралних средина, младих Рома, деце и младих који живе и раде на улици, младих из материјално угрожених породица, младих из система социјалне заштите.

Преузмите документа:

 

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]