Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Објављен Водич за ургентно хранитељство старијих особа

Објављено 18.06.2021.

Vodič za ugent hraniteljstvo - naslovna stranaУ оквиру пројекта „Треће доба у породици“, који Град Краљево релизује у сарадњи са Удружењем грађана „Полет“ и Центром за социјални рад Краљево, са циљем повећања социјалне укључености и квалитета живота старијих суграђана/ки у руралним подручјима, објављен је Водич за ургентно хранитељство старијих особа.

Иновативна димензија Водича за ургент хранитељство огледа се у томе што процедуре поступања у поступку ургентног збрињавања старијих особа чини доступним и јасним. Водич пружа вишедимензионални осврт на потребе старијих лица у ситуацијама ургентног збрињавања, док специфичност представља посебан фокус ауторки на психолошке потребе старијих особа у ситуацијама ургентних издвајања из примарног, породичног окружења.

Идеја о изради публикације на ову тему  настала је као продукт учења из искустава и праксе професионалаца Центра за социјални рад, невладиног сектора тј. удружења грађана специјализованих за спровођење социјалних програма у Краљеву, као и анализе резултата истраживања потреба популације старих суграђана из руралних средина, спроведених  на терену у првој фази програма LIP 2. Тимски рад и повезивање сектора, пре свега спремност и отвореност локалне самоуправе да подржи иновативна решења у сфери социјалне заштите у Граду Краљеву, били су база за настајање иновативних решења кроз пројекат „Треће доба у породици“, чији је сегмент Водич за ургент хранитељство.

Садржај Водича осмишљен је тако да сензибилише и информише све заинтересоване стране у поступку збрињавања старијих особа у ургент хранитељским породицама. Ургентно збрињавање старијих особа високо је стресна ситуација  пре свега за старе особе, због чега је веома важно  добро познавање свих важних околности, услова и процедура које доприносе добробити особа у стању социјалне потребе и успешној реализацији овог озбиљног посла.

Након уводног дела Водича, који се позива на постојећа нормативна акта и наглашава потребу за израдом оних која недостају, у наредним поглављима су представљене кључне специфичности потреба старих особа у ситуацијама ургент збрињавања. Водич пружа информације о томе које критеријуме треба да испуни нека породица да би могла да постане сигурно место за збрињавање старије особе, тј. ургент хранитељска породица. Такође дефинише процедуре у поступку реализације услуге ургентног хранитељства за старе, а уз то приближава и модел регрутовања нових ургент хранитељских породица у локалним срединама. Водич посебну пажњу посвећује правима старих особа у трећем животном добу, док је на самом крају представљен пример добре праксе из Краљева. У предложеној форми Водич нуди драгоцене садржаје у околностима још увек недостајућих нормативних аката којима се регулише породични смештај старијих лица.

Водич за ургентно хранитељство старијих особа је намењен професионалцима у систему социјалне заштите, пружаоцима услуга – хранитељима и ургент хранитељима, члановима породица старијих лица, ангажованима  у невладином сектору који спроводе социјалне програме, медијима и широј јавности.

Пројекат „Треће доба у породици“ спроводи се у оквиру Програма локалних иницијатива за социјално укључивање и смањење сиромаштва – Подршка развоју иновативних модела за социјално укључивање LIP 2, којим координира Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије (SIPRU) уз подршку Влада Швајцарске.

Кликните да преузмете Водич за ургентно хранитељство старијих особа (.pdf, 56 MB).

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]