Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Objavljen Vodič za urgentno hraniteljstvo starijih osoba

Objavljeno 18.06.2021.

Vodič za ugent hraniteljstvo - naslovna stranaU okviru projekta „Treće doba u porodici“, koji Grad Kraljevo relizuje u saradnji sa Udruženjem građana „Polet“ i Centrom za socijalni rad Kraljevo, sa ciljem povećanja socijalne uključenosti i kvaliteta života starijih sugrađana/ki u ruralnim područjima, objavljen je Vodič za urgentno hraniteljstvo starijih osoba.

Inovativna dimenzija Vodiča za urgent hraniteljstvo ogleda se u tome što procedure postupanja u postupku urgentnog zbrinjavanja starijih osoba čini dostupnim i jasnim. Vodič pruža višedimenzionalni osvrt na potrebe starijih lica u situacijama urgentnog zbrinjavanja, dok specifičnost predstavlja poseban fokus autorki na psihološke potrebe starijih osoba u situacijama urgentnih izdvajanja iz primarnog, porodičnog okruženja.

Ideja o izradi publikacije na ovu temu  nastala je kao produkt učenja iz iskustava i prakse profesionalaca Centra za socijalni rad, nevladinog sektora tj. udruženja građana specijalizovanih za sprovođenje socijalnih programa u Kraljevu, kao i analize rezultata istraživanja potreba populacije starih sugrađana iz ruralnih sredina, sprovedenih  na terenu u prvoj fazi programa LIP 2. Timski rad i povezivanje sektora, pre svega spremnost i otvorenost lokalne samouprave da podrži inovativna rešenja u sferi socijalne zaštite u Gradu Kraljevu, bili su baza za nastajanje inovativnih rešenja kroz projekat „Treće doba u porodici“, čiji je segment Vodič za urgent hraniteljstvo.

Sadržaj Vodiča osmišljen je tako da senzibiliše i informiše sve zainteresovane strane u postupku zbrinjavanja starijih osoba u urgent hraniteljskim porodicama. Urgentno zbrinjavanje starijih osoba visoko je stresna situacija  pre svega za stare osobe, zbog čega je veoma važno  dobro poznavanje svih važnih okolnosti, uslova i procedura koje doprinose dobrobiti osoba u stanju socijalne potrebe i uspešnoj realizaciji ovog ozbiljnog posla.

Nakon uvodnog dela Vodiča, koji se poziva na postojeća normativna akta i naglašava potrebu za izradom onih koja nedostaju, u narednim poglavljima su predstavljene ključne specifičnosti potreba starih osoba u situacijama urgent zbrinjavanja. Vodič pruža informacije o tome koje kriterijume treba da ispuni neka porodica da bi mogla da postane sigurno mesto za zbrinjavanje starije osobe, tj. urgent hraniteljska porodica. Takođe definiše procedure u postupku realizacije usluge urgentnog hraniteljstva za stare, a uz to približava i model regrutovanja novih urgent hraniteljskih porodica u lokalnim sredinama. Vodič posebnu pažnju posvećuje pravima starih osoba u trećem životnom dobu, dok je na samom kraju predstavljen primer dobre prakse iz Kraljeva. U predloženoj formi Vodič nudi dragocene sadržaje u okolnostima još uvek nedostajućih normativnih akata kojima se reguliše porodični smeštaj starijih lica.

Vodič za urgentno hraniteljstvo starijih osoba je namenjen profesionalcima u sistemu socijalne zaštite, pružaocima usluga – hraniteljima i urgent hraniteljima, članovima porodica starijih lica, angažovanima  u nevladinom sektoru koji sprovode socijalne programe, medijima i široj javnosti.

Projekat „Treće doba u porodici“ sprovodi se u okviru Programa lokalnih inicijativa za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva – Podrška razvoju inovativnih modela za socijalno uključivanje LIP 2, kojim koordinira Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije (SIPRU) uz podršku Vlada Švajcarske.

Kliknite da preuzmete Vodič za urgentno hraniteljstvo starijih osoba (.pdf, 56 MB).

Komentari

 
1

 Podeli

Komentari

 • Slavka Zekovic Objavljeno August 25, 2021 2:45 pm

  Čestitam svim učesnicima projekta, posebno autorkama Vodiča, na iniciranju i realizaciji ovako humanog, stručnog, sveobuhvatnog i čini se izuzetno potrebnog društvenog angažovanja u zaštiti starih osoba. Mislim da ove inicijative imaju opšti značaj u državi s obzirom na demografska kretanja i starenje stanovništva, pa bi svi nalazi i preporuke trebalo da budu pretočeni u konkretne opštevažeće propise. Ovo je dobar primer podrške socijalno najranjivijim grupama, njihovoj humanoj inkluziji i ublažavanju siromaštva, tj.čini se kao win-win aktivnost na dobrobit cele zajednice.

 • Napiši komentar

  Unesite komentar


  Ime


  e-mail


  website


  Povezane vesti

  Bilten o socijalnom uključivanju

  Arhiv biltena o socijalnom uključivanju

  Aktuelnosti > <

  Kalkulator socijalnih davanja

  Blog > <

  Aktuelni dokumenti > <

  Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji
  Decembar, 2021 arrow right pdf [3 MB]
  SILC u Republici Srbiji: Metodološki okvir i analiza izabranih pokazatelja siromaštva i nejednakosti
  Decembar, 2021 arrow right pdf [2 MB]
  Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj osoba koje žive sa HIV
  Decembar, 2021 arrow right pdf [305 KB]
  E2E: Utvrđivanje institucionalnog okvira za uspostavljanje Nacionalne standardne klasifikacije zanimanja u Srbiji
  Decembar, 2021 arrow right pdf [709 KB]
  Analiza održivih modela za obezbeđivanje pristupa čistoj pijaćoj vodi, kanalizaciji i električnoj energiji stanovnicima podstandardnih romskih naselja u Republici Srbiji
  Decembar, 2021 arrow right pdf [4 MB]
  Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj nacionalnih manjina
  Decembar, 2021 arrow right pdf [174 KB]
  Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj migranata i tražilaca azila
  Decembar, 2021 arrow right pdf [219 KB]
  Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj dece
  Decembar, 2021 arrow right pdf [439 KB]
  Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj mladih
  Decembar, 2021 arrow right pdf [456 KB]
  Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj starije populacije
  Decembar, 2021 arrow right pdf [307 KB]