Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Објављен приручник „Тестирање јавних политика – иновативни приступи за запошљавање младих”

Објављено 13.04.2020.

Testiranje javnih politika - inovativni pristupi za zapošljavanje mladih (naslovna strana)Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије (у даљем тексту: SIPRU) објавио је приручник „Тестирање јавних политика – Иновативни приступи за запошљавање младих” који представља практични водич за развој, тестирање и скалирање иновативних модела за запошљавање младих. Пруручник је настао у оквиру пројекта који је имао за циљ да подржи спровођење Програма реформи политике запошљавања и социјалне политике (ESRP). Овај пројекат је део ширег програма „Знањем до посла“ који је реализован у периоду од 2015. до 2019. године уз подршку Владе Швајцарске.

Приручник је намењен свима који желе да обогате своје знање и вештине у домену друштвених иновација или пак, уколико планирају да у будућности развију и тестирају решења са циљем решавања конкретних проблема са којим се једна заједница или читаво друштво суочава.

У њему можете наћи више информација о SIM (Social Innovation Mechanism) механизму који је развијен и коришћен од стране SIPRU како би се иновативни модели за запошљавање младих најпре развили, затим тестирали у пракси и, на крају, учинили одрживим на локалном или на националном нивоу. SIM механизам обухвата неколико елемената а најважнији су финансијски програм за развој иновативних модела, програм оснаживања капацитета организација цивилног друштва за друштвене иновације, систем за праћење и евалуацију иновативних модела, адекватне људске ресурсе, као и институционалну подршку скалирању модела које је пружао SIPRU.

SIPRU је путем SIM механизма подржао укупно 19 пројеката (укупна вредност донације била је 450.000 CHF), у којима је учествовало преко 650 младих. Неки од најважнијих остварених ефеката јесу:

  1. На локалном нивоу, потпуно је развијено шест иновативних модела за запошљавање младих, који су у процесу институционализације, скалирања и стварања одрживости.
  2. Стопа запошљавања, односно самозапошљавања младих годину дана након завршетка програма износила је 58,5%.
  3. Трећи национални извештај о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва који је усвојила Влада Републике Србије, садржи мере за решавање проблема незапослености младих, базиране на искуству проистеклом из тестираних иновативних модела.
  4. Мера из Националног акционог плана запошљавања под називом „Обука на захтев послодавца“ унапређена је 2018. године на основу модела тестираног у Крагујевцу у погледу обавеза послодаваца према лицима која траже запослење након истека мере. На основу истог модела акредитована су два образовна програма у металопрерађивачком сектору.
  5. Капацитети Националне службе за запошљавање (НСЗ) за запошљавање младих са инвалидитетом оснажени су увођењем у праксу приручника за саветнике НСЗ, који значајно олакшава рад са привредом и особама са инвалидитетом. Приручник је настао на основу једног од развијених иновативних модела.
  6. Неколико локалних акционих планова запошљавања измењено је на основу искустава добијених током пилотирања иновативних модела на локалном нивоу. На тај начин модели су добили место у локалним јавним политикама, као и одговарајућа финансијска средства.
  7. IPA 2014 Пројекат у области запошљавања и активног укључивања (укупне вредности 4 милиона евра) нагласио је значај тестирања јавних политика у циљу њиховог унапређивања, а обухватио је и критеријуме иновативности у евалуационој листи, коришћене приликом одабира пројеката који ће бити подржани.
  8. Организације цивилног друштва и локалне самоуправе које су учествовале у SIM механизму обезбедиле су износ од скоро 2 милиона евра* за унапређење области запошљавања младих кроз учешће у домаћим и страним јавним конкурсима за доделу бесповратних средстава.

Сваки од 6 примера иновативих модела за запошљавање младих указују на то да је међусекторска сарадња и поверење између јавног, приватног, цивилног сектора и академске заједнице од пресудног значаја за смањење незапослености и промене у животима младих.

Преузмите документа:

——-

*Подаци се заснивају на резултатима анкете коју је спровео SIPRU међу примаоцима бесповратних средстава који су учествовали у механизму друштвених иновација током периода 2015–2019. године.

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]