Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Одржана конференција „Солидарност као одговор на кризу изазвану пандемијом”

Објављено 25.11.2021.

Konferencija "Solidarnost kao odgovor na krizu izazvanu pandemijom"Криза и даље траје, неопходно је да пре свега будемо и даље солидарни – главни је закључак и порука завршне конференције „Солидарност као одговор на кризу изазвану пандемијом“ коју је организовала Фондација „Ана и Владе Дивац”.

„Систем социјалне заштите је у време пандемије COVID 19 заиста положио тест у односу на заштиту својих корисника“, истакла је в.д помоћнице министарке у Сектору за социјалну заштиту Биљана Зекавица. Према њеним речима, систем социјалне заштите је усмерен на стварање једнаких могућности за све, на уклањање свих баријера и на пружање материјалне и психолошке подршке онима којима је потребна. Како је навела, иако је криза изазвана пандемијом COVID 19 нова и са много непознаница, Влада Републике Србије успела је да уведе одговарајуће епидемиолошке мере, а најбитније могућност имунизације, која је дала одличне резултате.

Фондација „Ана и Владе Дивац” је одмах по проглашењу ванредног стања у Србији свој капацитет усмерила ка хитном обезбезбеђивању хуманитарне помоћи. Обезбеђено је 14.000 пакета хране и хигијенских средстава за најугроженије грађане из 16 општина Србије и 26.000 оброка за кориснике народних кухиња, а четири здравствене установе добиле су потребну медицинску опрему и апарате.

„Фондација је у овој и претходној години јако пуно радила и пружила помоћ најугроженијим грађанима у суочавању са кризом. Вредност подршке за различите пројекте повезане са COVID 19 кризом у претходној години је више од један милион долара. Криза изазвана пандемијом показала је да само уједињени можемо да изађемо из ње. Финансијска подршка је важна, али не може да замени хуманост и међусобну солидарност“, нагласила је Ана Дивац, оснивачица и председница УО Фондације Дивац.

Поред хуманитарне помоћи, Фондација „Ана и Владе Дивац” подржала је и бизнисе, образовне институције, медије, удружења и неформална групе да солидарно одговоре на кризу која траје сада већ више од годину дана.

„Заједно са Балканским фондом за демократију, Фондација је организовала три циклуса конкурса Солидарност пре свега кроз који је до сада подржано 30 удружења, медија и неформалних група која помажу локалним заједницама да искажу грађанску солидарност током кризе у Србији изазване коронавирусом. На последњем конкурсу ‘Солидарност пре свега’ изабрали смо 17 иницијатива које смо подржали са укупно 3,7 милиона динара. Поред новчане подршке реализацији иницијатива, добијене организације су добиле подршку за повећање видљивости и прикупљање средстава, у виду два тренинга на тему коришћења друштвених мрежа и цроwдфундинга“, истакла је Ана Кошел, директорка Фондације Дивац.

Гордана Делић, директорка Балканског фонда за демократију Немачког Маршаловог фонда САД, нагласила је да „улагање у повезивање људи и њихову међусобну сарадњу резултира напретком у друштву. Ако иза система не стоје људи са дубоким осећајем емпатије и одговорности, ни најбољи систем нам не може помоћи у пружању одговора на кризу. У овој кризи би требало да видимо и могућност за напредак, а не нужно и ситуацију која нас спутава.“

Конференција „Солидарност као одговор на кризу изазвану пандемијом“ се организује у оквиру пројекта „Ублажавање социјалних и економских последица пандемије COVID-19 у Србији”, који реализује Фондација „Ана и Владе Дивац” уз подршку Балканског фонда за демократију Немачког Маршаловог фонда САД (BTD) и Америчке агенције за међународни развој (USAID).

Извор: www.divac.com

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]