Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Одржана продајна хуманитарна изложба „Померимо границе хуманости“

Објављено 05.07.2021.

Продајна хуманитарна изложба „Померимо границе хуманости“У Ужицу је у уторак, 29. јуна 2021. године, одржана продајна изложба под слоганом „Померимо границе хуманости“. Изложбу је организовало Удружење дистрофичара Златиборског округа Ужице, у сарадњи са Удружењем инвалида церебралне и дечије парализе Ужице, уз подршку Града Ужица.

Продајна изложба организована је у оквиру друге фазе Програма локалних иницијатива за социјално укључивање и смањење сиромаштва – Подршка развоју иновативних модела за социјално укључивање LIP 2, којим координира Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије (SIPRU) уз подршку Владе Швајцарске. Град Ужице у LIP 2 програму учествује са пројектом „Инклузивни саветодавно-едукативни и социо-терапијски центар за подршку деци са сметњама у развоју и особама са инвалидитетом и њиховим породицама у граду Ужицу“, у оквиру кога је пилотирана и успостављена иновативна услуга социјалне заштите. Носилац пројекта је Град Ужице, Удружење инвалида церебралне и дечије парализе Ужице је обавезни партнер, док је Удружење дистрофичара златиборског округа Ужице пружалац услуге Инклузивни саветодавно-едукативни и социо-терапијски центар.

Ова услуга обухвата неколико различитих области, односно програма, од којих је један и Креативни и радно-окупациони програм који је реализован кроз четири различите креативне радионице: ликовну, грнчарску, глумачку и музичку. Ове креативне и моторичке вештине допринеле су унапређењу креативних и радних вештина, моторичких способности, као и подизању нивоа самопоуздања корисника и корисница.

Идеја о организовању изложбе настала је током рада на овим секцијама, у интеракцији деце учесника/ца и њихових ментора/стручних сарадника и приликом размене информација у току креативног рада. Првобитна идеја подразумевала је да се, као завршница пројекта, организује изложба радова насталих на ликовним и грнчарским радионицама, како би се на тај начин промовисала ова иновативна услуга и приказали радови. Даљом заједничком разрадом ове замисли са децом, реализатори програма су закључили да би било дивно да се ти радови и продају (за симболичне износе) и прикупљен новац преусмери у хуманитарне сврхе, некоме коме је итекако потребан. Деца су са одушевљењем прихватила ту идеју, као и њихови родитељи који су били и те како заинтересовани за изложбу и куповину радова. Врло брзо је донета одлука и коме ће новац – колики год износ да буде прикупљен тог дана – бити упућен. То је предшколац Богдан Кнежевић, ученик Основне школе „Нада Матић“ Ужице и уједно и најмлађи члан Удружења дистрофичара Златиборског округа Ужице, који болује од изузетно прогресивног облика мишићне дистрофије (Дишенова мишићна дистрофија). Новац му је у овом тренутку неопходан за одлазак на редовну терапију/рехабилитацију у бању Трепчу, коју родитељи морају да финансирају из сопствених прихода. Откад је Богдану дијагностификована МД, родитељи већи део својих месечних прихода дају на свакодневне терапије и комплексе витамина и минерала које Богдан мора да узима, као и на остале активности које колико-толико доприносе да се његово стање не погоршава рапидно, а да он може што дуже самостално да хода. Сви учесници програма су се сложили са идејом да целокупан приход продајне изложбе буде упућен Богдану, сматрајући да је то пригодан начин да обележе успешност пројекта и успостављање ове иновативне услуге, као и да се промовише социјално укључивање.

У процес припреме и организације изложбе укључили су се сви учесници/е: уз менторство учитеља Радована Павловића и професорке Уметничке школе Ане Лазић, координатора секција, деца – учесници/е креативних радионица су припремала радове, штанд, као и сам простор у коме ће изложба бити одржана. Деца су уједно била задужена и за продају на штанду, а била су јако мотивисана и спремна да заинтересованима анализирају своје радове и обрађене теме на ликовној секцији (Picasso, фрактали, колаж техника, мртва природа, Роршахова мрља итд). Цене радова нису унапред формиране, тј. свако је могао да купи рад по цени коју сам одреди. Дугогодишњи сарадници из Градског културног центра омогућили су да се за потребе одржавања изложбе користи њихов простор (башта ГКЦ-а), као и сва потребна пратећа опрема.

За потребе изложбе урађена су и два форекса (један са најавом изложбе, други са фотографијама радова и учесницима/ама секција) која су била постављена на изложби. Организатори изложбе су имали у плану да се током догађаја пројектује и снимак луткарско-драмске представе „Лав и миш“, која је настала на секцији Креативног програма, а са којом су учесници/е освојили 2. место на II Луткарском online фестивалу у Аранђеловцу (мај, 2021). Нажалост, дневно светло није дозволило да представа овом приликом буде пројектована у пуном сјају, па се снимак може погледати на Facebook страници Удружења дистрофичара Златиборског округа Ужице.

Позив за посету хуманитарној изложби упућен је свим сарадницима на пројекту, представницима/ама SIPRU, GIZ-a, Града Ужица, Центра за социјални рад Ужице и Градског центра за услуге социјалне заштите, школа које похађају учесници и учеснице Креативног програма, организација особа с инвалидитетом са подручја града Ужица, родитељима деце, као и медијима, који су дали велики допринос у промовисању услуге Инклузивни саветодавно-едукативни и социо-терапијски центар.

Биљана Суботић, асистент координатора пројекта (представник ОЦД), и Радован Павловић, координатор ликовне и драмске секције, кратким неформалним обраћањем су на почетку догађаја поздравили све присутне и отворили хуманитарну продајну изложбу „Померимо границе хуманости“, након чега је дата кратка изјава за присутне медије: ТВ 5 Ужице, Радио Луну и портал Ужице – Огласна табла.

Пружање и развој услуге Инклузивног саветодавно-едукативног и социо-терапијског центра за подршку деци са сметњама у развоју и особама са инвалидитетом и њиховим породицама у граду Ужицу биће настављени. Сви програми у оквиру услуге биће реализовани до краја текуће године, финансирани кроз буџет Града Ужица за 2021. годину. Тим пројекта наставља подухват који је започео уз SIPRU подршку, с надом да ће Град Ужице и у будућности препознати потребу грађана и потенцијал ове иновативне услуге социјалне заштите.

 

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]