Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Održana prodajna humanitarna izložba „Pomerimo granice humanosti“

Objavljeno 05.07.2021.

Prodajna humanitarna izložba „Pomerimo granice humanosti“U Užicu je u utorak, 29. juna 2021. godine, održana prodajna izložba pod sloganom „Pomerimo granice humanosti“. Izložbu je organizovalo Udruženje distrofičara Zlatiborskog okruga Užice, u saradnji sa Udruženjem invalida cerebralne i dečije paralize Užice, uz podršku Grada Užica.

Prodajna izložba organizovana je u okviru druge faze Programa lokalnih inicijativa za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva – Podrška razvoju inovativnih modela za socijalno uključivanje LIP 2, kojim koordinira Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije (SIPRU) uz podršku Vlade Švajcarske. Grad Užice u LIP 2 programu učestvuje sa projektom „Inkluzivni savetodavno-edukativni i socio-terapijski centar za podršku deci sa smetnjama u razvoju i osobama sa invaliditetom i njihovim porodicama u gradu Užicu“, u okviru koga je pilotirana i uspostavljena inovativna usluga socijalne zaštite. Nosilac projekta je Grad Užice, Udruženje invalida cerebralne i dečije paralize Užice je obavezni partner, dok je Udruženje distrofičara zlatiborskog okruga Užice pružalac usluge Inkluzivni savetodavno-edukativni i socio-terapijski centar.

Ova usluga obuhvata nekoliko različitih oblasti, odnosno programa, od kojih je jedan i Kreativni i radno-okupacioni program koji je realizovan kroz četiri različite kreativne radionice: likovnu, grnčarsku, glumačku i muzičku. Ove kreativne i motoričke veštine doprinele su unapređenju kreativnih i radnih veština, motoričkih sposobnosti, kao i podizanju nivoa samopouzdanja korisnika i korisnica.

Ideja o organizovanju izložbe nastala je tokom rada na ovim sekcijama, u interakciji dece učesnika/ca i njihovih mentora/stručnih saradnika  i prilikom razmene informacija u toku kreativnog rada. Prvobitna ideja podrazumevala je da se, kao završnica projekta, organizuje izložba radova nastalih na likovnim i grnčarskim radionicama, kako bi se na taj način promovisala ova inovativna usluga i prikazali radovi. Daljom zajedničkom razradom ove zamisli sa decom, realizatori programa su zaključili  da bi bilo divno da se ti radovi i prodaju (za simbolične iznose) i prikupljen novac preusmeri u humanitarne svrhe, nekome kome je itekako potreban. Deca su sa oduševljenjem prihvatila tu ideju, kao i njihovi roditelji koji su bili i te kako zainteresovani za izložbu i kupovinu radova. Vrlo brzo je doneta odluka i kome će novac – koliki god iznos da bude prikupljen tog dana – biti upućen.  To je predškolac Bogdan Knežević, učenik Osnovne škole „Nada Matić“ Užice i ujedno i najmlađi član Udruženja distrofičara Zlatiborskog okruga Užice, koji boluje od izuzetno progresivnog oblika mišićne distrofije (Dišenova mišićna distrofija). Novac mu je u ovom trenutku neophodan za odlazak na redovnu terapiju/rehabilitaciju u banju Trepču, koju roditelji moraju da finansiraju iz sopstvenih prihoda. Otkad je Bogdanu dijagnostifikovana MD, roditelji veći deo svojih mesečnih prihoda daju na svakodnevne terapije i komplekse vitamina i minerala koje Bogdan mora da uzima, kao i na ostale aktivnosti koje koliko-toliko doprinose da se njegovo stanje ne pogoršava rapidno, a da on može što duže samostalno da hoda. Svi učesnici programa su se složili sa idejom da celokupan prihod prodajne izložbe bude upućen Bogdanu, smatrajući da je to prigodan način da obeleže uspešnost projekta i uspostavljanje ove inovativne usluge, kao i da se promoviše socijalno uključivanje.

U proces pripreme i organizacije izložbe uključili su se svi učesnici/e: uz mentorstvo učitelja Radovana Pavlovića i profesorke Umetničke škole Ane Lazić, koordinatora sekcija, deca – učesnici/e kreativnih radionica su pripremala radove, štand, kao i sam prostor u kome će izložba biti održana. Deca su ujedno bila zadužena i za prodaju na štandu, a bila su jako motivisana i spremna da zainteresovanima analiziraju svoje radove i obrađene teme na likovnoj sekciji (Picasso, fraktali, kolaž tehnika, mrtva priroda, Roršahova mrlja itd). Cene radova nisu unapred formirane, tj. svako je mogao da kupi rad po ceni koju sam odredi. Dugogodišnji saradnici iz Gradskog kulturnog centra omogućili su da se za potrebe održavanja izložbe koristi njihov prostor (bašta GKC-a), kao i sva potrebna prateća oprema.

Za potrebe izložbe urađena su i dva foreksa (jedan sa najavom izložbe, drugi sa fotografijama radova i učesnicima/ama sekcija) koja su bila postavljena na izložbi. Organizatori izložbe su imali u planu da se tokom događaja projektuje i snimak lutkarsko-dramske predstave „Lav i miš“, koja je nastala na sekciji Kreativnog programa, a sa kojom su učesnici/e osvojili 2. mesto na II Lutkarskom online festivalu u Aranđelovcu (maj, 2021). Nažalost, dnevno svetlo nije dozvolilo da predstava ovom prilikom bude projektovana u punom sjaju, pa se snimak može pogledati na Facebook stranici Udruženja distrofičara Zlatiborskog okruga Užice.

Poziv za posetu humanitarnoj izložbi upućen je svim saradnicima na projektu, predstavnicima/ama SIPRU, GIZ-a, Grada Užica, Centra za socijalni rad Užice i Gradskog centra za usluge socijalne zaštite, škola koje pohađaju učesnici i učesnice Kreativnog programa, organizacija osoba s invaliditetom sa područja grada Užica, roditeljima dece, kao i medijima, koji su dali veliki doprinos u promovisanju usluge  Inkluzivni savetodavno-edukativni i socio-terapijski centar.

Biljana Subotić, asistent koordinatora projekta (predstavnik OCD), i Radovan Pavlović, koordinator likovne i dramske sekcije, kratkim neformalnim obraćanjem su na početku događaja pozdravili sve prisutne i otvorili humanitarnu prodajnu izložbu „Pomerimo granice humanosti“, nakon čega je data kratka izjava za prisutne medije: TV 5 Užice, Radio Lunu i portal Užice – Oglasna tabla.

Pružanje i razvoj usluge Inkluzivnog savetodavno-edukativnog i socio-terapijskog centra za podršku deci sa smetnjama u razvoju i osobama sa invaliditetom i njihovim porodicama u gradu Užicu biće nastavljeni. Svi programi u okviru usluge biće realizovani do kraja tekuće godine, finansirani kroz budžet Grada Užica za 2021. godinu. Tim projekta nastavlja poduhvat koji je započeo uz SIPRU podršku, s nadom da će Grad Užice i u budućnosti prepoznati potrebu građana i potencijal ove inovativne usluge socijalne zaštite.

 

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Bilten o socijalnom uključivanju

Arhiv biltena o socijalnom uključivanju

Aktuelnosti > <

Kalkulator socijalnih davanja

Blog > <

Aktuelni dokumenti > <

Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji
Decembar, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC u Republici Srbiji: Metodološki okvir i analiza izabranih pokazatelja siromaštva i nejednakosti
Decembar, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj osoba koje žive sa HIV
Decembar, 2021 arrow right pdf [305 KB]
E2E: Utvrđivanje institucionalnog okvira za uspostavljanje Nacionalne standardne klasifikacije zanimanja u Srbiji
Decembar, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Analiza održivih modela za obezbeđivanje pristupa čistoj pijaćoj vodi, kanalizaciji i električnoj energiji stanovnicima podstandardnih romskih naselja u Republici Srbiji
Decembar, 2021 arrow right pdf [4 MB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj nacionalnih manjina
Decembar, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj migranata i tražilaca azila
Decembar, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj dece
Decembar, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj mladih
Decembar, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj starije populacije
Decembar, 2021 arrow right pdf [307 KB]