Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Одржан Београдски Ignite „УКЉУЧИ се online 9“

Објављено 12.11.2021.

44. Београдски Ignite „Укључи се online 9“

Београдски Ignite „УКЉУЧИ СЕ online 9“, који су организовали Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије и Удружење грађана „Србија у покрету“, одржан је 9. новембра 2021. године. Услед епидемиолошке ситуације, девети Београдски Ignite о социјалном укључивању одржан је на online платформи, а његову организацију подржала је Швајцарска Конфедерација.

Циљ овог догађаја био је да кроз петоминутне презентације учесника/ца осветли различите аспекте социјалног укључивања, те да на тај начин укаже на положај рањивих група, као и да појединачним примерима мотивише и подстакне друге да се и сами укључе или покрену сопствену акцију. На тај начин, Ignite већ традиционално настоји да инспирише појединце и појединке да дају свој допринос стварању равноправног друштва за све грађане и грађанке. Модератори овогодишњег Ignite-а били су Андреја Коршич и Божидар Стојков.

Ignite је отворила Драгана Јовановић Аријас, менаџерка Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије, истакавши да је Ignite формат који нам омогућава да једни друге слушамо, да размењујемо заједничка и индивидуална искуства и да учимо једни од других. „Ово је начин да чујемо приче о различитим изазовима, али и о креативним и иновативним начинима како да их превазиђемо, те да на том путу научимо више о себи и о другима, као и да помогнемо својим локалним заједницама“, казала је Јовановић Аријас.

Драгана Јовановић Аријас - 44. Београдски Ignite

Никола Ђорђевић, председник Удружења грађана „Србија у покрету“, казао је да је посебно поносан на овај догађај јер је током година Ignite омогућио да више од стотину људи представи своје приче и иницијативе. „Ти људи су увек померали границе и увек су били спремни да допринесу да окружење у којем живимо буде боље“, истакао је Ђорђевић.

Никола Ђорђевић - 44. Београдски Ignite

Презентерима/кама и учесницима/цама Ignite-а обратио се и психолог и новинар Драган Илић, осврнувши се на проблем менталног здравља у време актуелне пандемије. „Живимо у друштву којем је потребна култура дијалога и укључивање, а посебно маргиналних група, међу којима су и људи који имају проблеме са менталним здрављем“, казао је Илић и истакао да је у овим околностима посебно важно да пружимо другима пажњу, да се међусобно саслушамо и да укључимо људе који имају проблеме са менталним здрављем у све животне токове. „Потребно је да и на нивоу друштва успоставимо дијалог и међусобно се слушамо и разумемо“, закључио је Илић.

Драган Илић - 44. Београдски Ignite

Презентерка Драгана Томић Пилиповић, оснивачица и извршна директорка Центра за друштвено одговорно предузетништво – ЦДОП са више од 20 година искуства у области развоја организација, стратешког управљања људским ресурсима и дизајнирања едукативних и менторских програма, поделила је своју причу о одлуци да се из града пресели у село и започне сасвим другачији живот. Она је са својим тимом осмислила прву едукативну друштвену игру на табли о социјалном предузетништву, а посебно се бави оснаживањем села кроз социјалну економију. Пре 11 година је покренула први рурални коворкинг простор у Србији – Rural HUB, смештен у селу Врмџа код Сокобање. Захваљујући њеној идеји, Врмџа има нове мештане који у све већем броју започињу живот управо у овом селу.

Драгана Томић Пилиповић - 44. Београдски Ignite

На овогодишњем Ignite-у представио се и Лазар Булатовић, тренер презентационих вештина и оснивач платформе GlobalSpeak. Лазар верује да јавни наступ није таленат, већ вештина коју свако може да научи и стекне. Иако се као потпуно слепа особа суочавао са многим препрекама, не дозвољава да га било шта спречи да ужива у свом раду. Како је казао, мотивација му је задовољство клијената и динамичност коју предузетништво свакодневно доноси. Лазар верује да су испуњени људи само они који заиста раде оно што воле.

Лазар Булатовић - 44. Београдски Ignite

Сашка Соколов је спортисткиња у параатлетици, која је након само три месеца тренирања постала европска првакија за јуниоре. Учествовала је на Параолимпијским играма у Риу де Жанеиру, на Европском првенству у Берлину у дисциплини бацања копља, на Светском првенству у Дубаију, а 2021. године постала је шампионка Европе у трчању на 100 и 200 m и вицешампионка у бацању копља. Своју спортску каријеру започела је у родном граду Пироту, као фудбалерка и рукометашица. Сашка је у својој петоминутној презентацији истакла да снага не лежи у сличностима, већ у различитостима и указала да скромна очекивања која је околина имала од ње на почетку спортске каријере нису била препрека да се оствари као успешна спортисткиња и параолимпијка са најзнчајнијим признањима и наградама из света спорта.

Сашка Соколов - 44. Београдски Ignite

Весна Бонџић је оснивачица и председница удружења Женски центар „Милица“ са више од 11 година искуства у области заступања права и услуга особа оболелих од карциона. Њена презентација део је мисије да оболелим женама пружи неопходну подршку током и након лечења од рака, укључујући и подршку њиховим породицама. Весна је едукаторка самопрегледа дојке за слепе и слабовиде особе и организаторка бројних манифестација везаних за промоцију важности обављања редовних превентивних прегледа, међу којима је „Дај педалу раку“ постала Регионална кампања која се сваког октобра одржава у преко 30 градова Србије, Словеније и Хрватске.

Весна Бонџић - 44. Београдски Ignite

Алма Кајтази је председница Удружења „Romani Asvin“ (Ромска суза) које се бави информисањем, мотивисањем и укључивањем ромске омладине у систем високошколског образовања. Иза себе има десетогодишње активистичко искуство у оквиру Асоцијације младих волонтера коју чини 60 младих волонтера/ки Уједијених нација. Алма је истакла да без информисања корак ка образовању не може бити остварљив, што је био мотив кампање „Хероји наше заједнице“, која је имала за циљ да мотивише младе Роме и Ромкиње да наставе своје образовање. Истакла је значај и бројних других иницијатива које реализује са својим сарадницима/цама, које имају за циљ наставак образовања кроз размене и стипендирање, затим запошљавање, а са посебним акцентом на младе Ромкиње.

Алма Кајтази - 44. Београдски Ignite

Жарко Себић је водитељ музичке радионице у Дневном боравку школе за основно и средње образовање „Милан Петровић“ у Новом Саду, чији је основни циљ укључивање особа са инвалидитетом у културни живот заједнице. Како је објаснио, у оквиру музичких радионица оркестар „Добри људи“ користи специјалне музичке урађаје базиране на сензорској технологији које омогућавају и слабо покретним особама активно учешће у креирању и извођењу музичких садржаја. Истакао је да нове технологије демократизују музику, чине је доступном свима и омогућавају особама са инвалидитетом да остваре основна људска права, међу којима је и остваривање интелектуалног и креативног потенцијала и право на слободно конзумирање уметности. „Доступност, приступачност и мобилност могу учинити живот особа са инвалидитетом бољим и лепшим, али и свих нас који имамо прилику да са њима сарађујемо“, казао је Жарко.

Жарко Себић - 44. Београдски Ignite

Сара Ђурђевић је дефектолошкиња по вокацији, путница по локацији. Живи и ради на пројектима промовисања људских права, интеркултуралног учења и волонтеризма на Сардинији, а у слободно време испробава нове ствари, плеше, кампује и бави се активизмом кроз лични пројекат на друштвеним мрежама „1906 корака“. Пише за себе и друге, жели да покрене живот у селу и да пропутује свет. Она је говорила о значају волонтерског искуства које стиче у земљи у којој није раније боравила, учењу о новим културама, о томе да нема универзалних правила живота.

Сара Ђурђевић - 44. Београдски Ignite

Ивана Ковачевић је наставница српског језика и књижевности. Учесница је у националним пројектима, ауторка и реализаторка радионица и обука за наставнике/це, ауторка дигиталних образовних средстава и добитница бројних признања за наставнике. Ивана својим радом настоји да допринесе тежњи да се сваком ученику образовање учини доступним. Ивана је говорила о дигиталним образовним средствима и начину на који организује литерарну секцију у оквиру наставе на даљину. Посебно је истакла образовну платформе „Завршни испит“ и „Пријемни испит“ за основце односно средњошколце, које кроз интерактивност и једноставну структуру могу да допринесу осамостаљивању у учењу, а посебно ученицима/цама којима је потребна додатна подршка у учењу.

Ивана Коваћевић - 44. Београдски Ignite

Вера Јовановић је глумица савременог позоришта, преводитељка за српски знаковни језик, преводитељка знаковног језика у извођачким уметностима, водитељка Позоришне школе на српском знаковном језику „Иза знака“ у оквиру Културно-уметничког друштва глувих Београда „Радивој Поповић“. Ова организација већ 70 година кроз различите секције негује културу и уметност глувих. Вера промовише идеју да су знаковни језици са својим језичким специфичностима, значајни чиниоци целокупног културног наслеђа човечанства. Стојан Симић је члан Културно-уметничког друштва глувих Београда „Радивој Поповић“ у којем се од малих ногу бави фолклором, модерним играма, пантомимом. Кројач, професионални плесач савременог плеса, едукатор, а пре свега активни промотер културе глувих и знаковног језика, учествовао је у бројним плесним представама са групама: Хајде да…, Ерг статус, Битеф Dance Company и др, у свим представама пројекта „Иза знака“, у плесним и експерименталним филмовима. Протагониста је кратког документарног филма „Једини“. Водитељ је плесних радионица и кореограф плесних представа у оквиру КУДГБ „Радивој Поповић“. У фокусу његовог интересовања је оснаживање глувих и наглувих особа да се активније укључе у креирање уметничких садржаја кроз бављење плесом и позориштем. Њихова презентација која је била на српском говорном и знаковном језику у великој мери је дочарала представе Културно-уметничког друштва глувих Београда „Радивој Поповић“, у којима спајају љубав према позоришту и знаковном језику, који представља најзначајнију одредницу културе глувих. Они су објаснили да знаковних језика има много, те да он није универзалан. Објаснили су да је глувим особама матерњи језик заправо знаковни, те да је широм света поезија знаковног језика изузетно развијена.

Вера Јовановић и Стојан Симић - 44. Београдски Ignite

Милена Панчић је чланица хуманитарне организације „Дечје срце“ од јануара 2019. године и запослена је у радном центру и кафе‐у „Звуци срца“. Радни центар и кафе „Звуци срца“ чине кафић, радионица и продавница. Милена највише времена проводи у радионици, где ради на термо преси за текстил и на термо преси за израду шоља. Одлично се сналази у раду, може самостално да обавља радне делатности и, како и сама каже, прави је професионалац. Милена воли да кува, да се дружи и да упознаје нове људе. Сан јој је да једног дана обучава људе за рад на пресама.

Милена Панчић - 44. Београдски Ignite

Прочитајте транскрипте говора учесника и учесница 44. Београдског Ignite-а:

Кликните да погледате снимак 44. Београдског Ignite-а „УКЉУЧИ СЕ online 9“.

Шта је IGNITE?

Ignite је догађај који шири добре идеје. У преводу на српски језик ignite значи запалити, а презентери/ке добијају микрофон на тачно пет минута и задатак да ’запале’ публику за идеју.

Ignite је догађај брзих, кратких и динамичних презентација:

  • Презентације трају пет минута
  • Свака презентација има 20 слајдова
  • Слајдови се аутоматски смењују на 15 секунди
  • Презентер/ка нема контролу над мењањем слајдова

Ignite је први пут одржан у Сијетлу 2006. године. Данас се презентовање добрих идеја и пракси из различитих сфера живота практикује у више од 100 градова широм света. Први БЕОГРАДСКИ IGNITE одржан је у октобру 2009. године. Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије у сарадњи са УГ “Србија у покрету” већ девету годину организује Београдски Ignite на тему социјалног укључивања.

Посетите наш YouTube канал и погледајте видео снимке презентација са претходних Ignite догађаја посвећених социјалном укључивању.

Више информација потражите на Facebook страници www.facebook.com/BelgradeIgnite.

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]