Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Одржан Форум омладинске политике 2021: Здравље младих

Објављено 26.11.2021.

Forum omladinske politike: Zdravlje mladih - Uvodni panelТрадиционални Форум омладинске политике одржан је 16. новембра 2021, а ове године тема је била Здравље младих. Форум омладинске политике је једнодневни догађај који Кровна организација младих Србије (КОМС) реализује од 2017. године на различите теме, са идејом и циљем да младима омогући равноправно учешће заједно са представницима институција у процесу доношења важних одлука за унапређење положаја младих у Републици Србији.

Отварање Форума – уводни панел

На отварању Форума било је речи о томе колико је здравље младих као тема важно и на које начине говорници и говорнице, свако из свог угла и из свог домена, раде на унапређивању ове области.

Заменица генералне секретарке Савета за регионалну сарадњу (RCC), Тања Мишчевић, поменула је неке важне пројекте којима се Савет за регионалну сарадњу бави, попут Омладинске лабораторије Западног Балкана (Youth Lab), или истраживања Балкан Барометар.

Милан Савић, државни секретар у Министарству омладине и спорта, говорио је о томе да је из њиховог угла, за Министарство приоритет да се баве темом здравља младих, првенствено кроз промовисање и заговарање што веће стопе вакцинације код младих.

Потом је Рикардо Виан Маркес, генерални директор компаније Галеника А.Д. Београд, говорио о теми здравља младих и нагласио да заправо главну улогу игра баланс, као и да је потребно развити што више здравих навика међу младим људима.

Урош Савић Каин, као председник Управног одбора КОМС, говорио је о важности бављења темом здравља младих из угла КОМС-а, о истраживању које је спроведено о утицају пандемије ковид-19. Говорећи о овогодишњем Алтернативном извештају о положају и потребама младих из 2021. године, нагласио је да је за овај извештај карактеристично и опадање оцене менталног здравља младих, те да се делом и из тог разлога јавила потреба да се ове године Форум омладинске политике бави здрављем младих.

Резултати истраживања: Здравље младих у Србији

Након уводног панела, генерална секретарка КОМС Миљана Пејић представила је неке од најважнијих резултата из новог КОМС истраживања о здрављу младих. „Наше истраживање је спроведено у августу и септембру, имали смо преко 1.000 испитаника који су говорили о томе како виде своје здравље, да ли су задовољни тренутним здравственим стањем, како је ковид пандемија утицала на њих, какав им је став према вакцинацији… Имали смо сет питања о томе како оцењују своје ментално здравље, коме се обраћају за помоћ уколико им је потребна; како и у којој мери се информишу о сопственом здрављу, односно како информације обрађују, а у контексту здравствених политика. Оно што смо кроз истраживање добили као податак јесте да 14% младих има неко хронично обољење. Кад се говори о ставовима о вакцинацији, скоро половина младих (49%) сматра да су вакцине против ковида корисне у борби против короне, док је друга половина (51%) или врло негативно оријентисана према вакцинацији, или је неопредељена.“

Овом приликом је навела још неке податке:

  • да се млади најчешће сусретну са цигаретама и алкохолом већ у основној школи;
  • више од половине испитаних младих је рекло да је пробало цигарете, а свака 5. особа је пробала цигарете управо у основној школи.

Такође је и изнела податак да је свака пета млада особа је прекомерно ухрањена; свака трећа од 10 младих особа задовољна је нивоом своје физичке активности, а као најчешћи узрок тога што нису физички активнији наводили су да је то осећај умора који имају након целог дана (што је рекло 45% испитаних младих). Такође су и представљени резултати који се тичу репродуктивног здравља. Истраживање у целини ће ускоро бити објављено на сајту КОМС.

Панел „Како да нам млади буду здравији?“

У оквиру панела „Како да нам млади буду здравији?“ говорило се о начинима на које здравље младих може да се унапреди, као и о личним искуствима панелисткиња о овој теми.

Др Весна Бјеговић Микановић рекла је да млади по природи свог понашања теже удруживању и организовању, а да је управо то од великог значаја у смислу јавног здравља. Др Мила Паунић, помоћница директора за медицинске послове Студентске поликлинике у Београду, рекла је како је погрешно представљање и утисак који се понекад стиче из медија о томе као да се млади окривљују за било шта у контексту пандемије, а да је управо ово погрешан приступ. Истакла је да су млади били јако оптерећени, поготово психички, током пандемије. Станислава Вучковић, руководитељка програма за развој адолесцената и младих у UNICEF-у у Србији, рекла је да је тема здравља младих важна и да је такође важно да се сагледа из различитих углова. Истакла је да је за ментално здравље младих карактеристично да је добро ментално здравље осигурава да транзиција ка одраслом добу буде лакша. Андреа Арсић, координаторка администрације и чланица пројектног тима КОМПАС, говорила је из угла ове организације како практично изгледа бавити се репродуктивним здрављем, односно вршњачком едукацијом младих на тему превенције HIV-а.

Након панел дискусија, дијалог младих и представника институција и организација настављен је кроз рад у три тематске групе: Ментално здравље младих, Млади и вакцинација и Репродуктивно здравље младих. Они су заједно радили на креирању препорука за унапређење здравља младих и мапирали могућности за сарадњу и синергетско деловање у остварењу постављених циљева.

Снимак целог Форума можете погледати овде.

Пројекат „Млади имају предност 2.0“ спроводи Кровна организација младих Србије. Финансира Министарство омладине и спорта Републике Србије. Форум омладинске политике реализује се кроз програм Здраво двадесете уз подршку Галеника А.Д. Београд.

Извор: koms.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]