Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Покренут нови програм за унапређење запошљивости младих кроз радне праксе

Објављено 26.11.2021.

Biram uspehUNICEF у Србији, у сарадњи са Националном службом за запошљавање, Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и партнерима, покреће иновативни програм „Унапређење запошљивости младих кроз радне праксе“.

Србија је остварила значајан напредак у привредном расту и економској стабилности. Према подацима из Анкете о радној снази, стопа запослености (за становништво 15+) у другом кварталу 2021. године износила је 48,3% , што је пораст у односу на претходни период. Ипак, када се ради о младима старости 15-24 године, њихов положај на тржишту рада и даље је неповољан, а проналажење посла један од највећих изазова, великим делом и због мањка радног искуства младих у односу на одрасла незапослена лица.

Програм за циљ има да обезбеди младима више прилика за развијање вештина и тако повећа њихове могућности да пронађу одговарајуће запослење. Унапређење положаја младих на тржишту рада предвиђено је и стратешким документима Владе Републике Србије, односно Стратегијом запошљавања у Републици Србији за период од 2021. до 2026. године и пратећим Акционим планом за период од 2021. до 2023. године.

„Како бисмо адекватно адресирали незапосленост младих, потребно је креирати могућности за стицање искуства кроз радне праксе и адекватну подршку у процесу тражења посла. Уз вештине које ће стицати у складу са потребама послодаваца, млади ће бити припремљенији и конкурентнији на тржишту рада“, истакла је проф. др Сандра Грујичић, в.д. помоћница министра за рад и запошљавање.

Према подацима из најновије Анкете о радној снази из 2021, стопа незапослености младих (између 15 и 24 године) у Србији износила је 22,2%. Млади у Србији се суочавају са лошијим изгледима на тржишту рада од својих вршњака у ЕУ, где је 2021. године стопа незапослености младих износила 16,2%.

„Један од најважнијих напора које било која држава може да учини јесте да помогне младима да стичу вештине и знања. У жељи да подржимо напоре институција у Србији, радимо на томе да учинимо радне праксе доступним. Програм ће послодавцима пружити могућност да, у складу са својим потребама, и у оквиру принципа друштвено одговорног пословања ангажују и пруже шансу младима из посебно осетљивих категорија“, изјавила је Станислава Вучковић, руководитељка програма за младе UNICEF-а у Србији.

Кроз наменски развијену онлајн платформу млади ће прво проћи кроз обуке и припрему за праксу у радном окружењу, а затим ће имати плаћену радну праксу код послодаваца из приватног, јавног и цивилног сектора. Ова пракса ће омогућити младима да стекну вештине и знања која су им неопходна за прилагођавање потребама тржишта рада.

„Програм подразумева пружање радних пракси младима до 30 година који се не школују, не обучавају, нити су запослени, а стекли су основно, средње или високо образовање, а све у циљу да се подржи друштвена и економска инклузија младих, посебно младих из осетљивих група, пружајући им прилику за обуку, развој вештина и знања тражених на тржишту рада. Да би се прилагодили радном окружењу и стекли неопходне вештине млади ће имати прилику да се укључе у обуке кроз наменски развијену онлајн платформу за учење, а затим укључе у обављање радне праксе. Послодавци који се укључе у програм имају могућност селекције обучених младих практиканата, на основу потреба за кадром одређених профила у оквиру своје компаније, и пружања радне праксе у трајању од два месеца за одабране практиканте“, објаснио је Зоран Мартиновић, директор Националне службе за запошљавање.

„Највећи проблем у вези са запошљавањем младих представља то што послодавци захтевају радно искуство и практичне вештине које су стекли радећи негде. То је за највећи број младих веома тешко”, рекла је Јована Васић, чланица Саветодавног одбора програма.

Програм „Унапређење запошљивости младих кроз радне праксе” почео је 1. новембра 2021. године и трајаће до краја 2022. године. План је да се кроз обуку и плаћену радну праксу повеже најмање 2.000 младих и 500 послодаваца. Заинтересовани млади и послодавци могу да се пријаве и узму учешће у овом програму путем платформе за пријаву Бирам успех – програм унапређења запошљивости младих.

Више информација на www.unicef.org

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]