Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Посланици ЕП: Важни независност правосуђа и људска права

Објављено 12.11.2013.

eu_zastaveЧланови Пододбора за људска права Европског парламента поздравили су 29. октобра у Београду напредак Србије на путу ка ЕУ, али су указали на потребу побољшања положаја Рома, припадника ЛГБТ заједнице и остваривања независности правосуђа. Председница Пододбора за људска права Европског парламента Барбара Лохбилер и посланик Европске народне партије из Румуније Ласло Токеш су поздравили и напоре на унапређењу односа Београда и Приштине. Барбара Лохбилер је позвала чланице ЕУ да не враћају ромску децу која су добро интегрисана у њихов образовни систем у земљу порекла, попут Србије, јер се дешава да на крају не заврше школу.

Лохбилерова је на конференцији за новинаре у ЕУ Инфо центру оценила да је доста корака предузето у циљу побољшања положаја ромске заједнице у Србији али да је реч о почетним покушајима да се реше проблеми са којима се суочавају Роми и у ЕУ – приступ здравству, образовању, смештај и запошљавање.

Она је позвала чланице ЕУ да не враћају ромску децу која су добро интегрисана у њихов образовни систем у земљу порекла, попут Србије.

“Упућујем захтев чланицама ЕУ да, с обзиром на садашње врло лоше услова животе многих Рома овде, не шаљу младе Роме у Србију јер се на крају дешава да не завршавају школу”, рекла је посланица посланица клуба Зелени/Европски слободни савез из Немачке.

На питање која питања Србија мора да реши да би, кад преговору почну, отворила поглавље 23 које обухвата људска права и правосуђе, она је издвојила несависност правосуђа и унапређење положаја ЛГБТ особа.

“Више је него јасно да правосуђе није довољно независно и то је велики изазов. Наравно, потребно је обучити запослене али је то и питање немешања политичке сфере у рад правосуђа”, рекла је она.

Подсетила је да се Европски парламент бави и питањем права секусалних мањина и додала да је “врло тешко разумети да је српска полиција толико слаба да не може да изађе на крај са демонстрацијама и заштити мирне демонстранте од насиља”.

“Много би помогло када би им се (ЛГБТ особама) омогућило да изразе своја права али и да подршка стигне са вишег политичког нивоа. Надамо се да ће следеће године бити одржана парада”, рекла је она.

Посланица Европског парламента је рекла да је са представницима владе, парламента и цивилног друштва у Београду разговарала и о насиљу над женама и подржала напоре да се то спречи.

Похвалила је напоре који се предузимају да се оствари већа родна равноправност на тржишту рада и напоре да се реши питање незапослених жена и младих, али је додала да је јасно да ће тај процес због високе стопе незапослености у Србије и тешке економске ситуацје дуго трајати.

Токеш је рекао је да ће решавање питање националних мањина бити важно за напредак у европским интеграцијама.

Оценио је да Србија има добар систем који пружа аутономију националним мањинама али да га треба унапредити.

Делегација Европског парламента завршила је дводневну посету Србији у коју је допутовала како би се упознала са приликама на плану људских права пред почетак преговора о чланству. Европски парламент ће бити укључен у процес приступања и његов специјализовани пододбор биће одговоран за праћење примене европских стандарда у области људских права у Србији.

Посланици ЕП су се састали са представницима Скупштине Србије, Министарства правде и државне управе, Канцеларије за људска и мањинска права, заштитником грађана и разговарали са председницима савета националних мањина у Србији.

Извор: EurActiv.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]