Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Представљена Стратегија за спречавање родно заснованог насиља

Објављено 31.05.2021.

Palata Srbija: Predstavljanje Strategije za sprečavanje rodno zasnovanog nasiljaУ Палати Србија 21. маја је представљена Стратегија за спречавање и борбу против родно заснованог насиља према женама и насиља у породици 2021-2025, коју је Влада Републике Србије, на предлог Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, усвојила 22. априла. Основни циљ Стратегије је обезбеђивање ефикасне превенције и заштите од свих облика насиља према женама и девојчицама и насиља у породици, као и развијање система услуга подршке жртвама насиља.

Стратегију је израдила Радна група коју је формирало Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, а коју су чинили и представници Координационог тела за родну равноправност, министарстава правде, здравља, унутрашњих послова, финансија, за бригу о породици и демографију, за државну управу и локалну самоуправу, за људска и мањинска права и друштвени дијалог, просвете, науке и технолошког развоја, спорта и омладине, представници других надлежних државних органа и институција, као и представници цивилног сектора.

Шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици истакао је да ЕУ блиско сарађује и подржава борбу против насиља у Србији кроз различите програме и пружа подршку у спровођењу свеобухватних закона у овој области и подсетио да је ЕУ 2020. године усвојила Стратегију за родну равноправност 2020-2025. „Европска унија пружа подршку земљама кандидатима као што је Србија јер поштовање родне равноправности је један од кључних елемената за приступање ЕУ“, истакао је Фабрици и подсетио да је 18. маја обележен Дан сећања на жене жртве насиља: „Задатак свих нас је да појачамо напоре у борби против насиља над женама.“

Стратегијом су предвиђени начини за развијање програма превенције кроз све системе (образовање, здравство, социјална заштита итд.), усвајање стандарда за услугу програма рада са учиниоцима насиља према женама и насиља у породици, успостављање и унапређење општих и специјализованих услуга подршке (SOS телефони, сигурне куће, бесплатна правна помоћ и друго) за жене жртве насиља на целој територији Србије.

„Кад смо кренули у израду Стратегије увек смо започињали сваки састанак и разговор подсећањем да је у претходних 10 година 320 жена изгубило живот у породичном и партнерском насиљу и да сваки пут којим кренемо и сваки корак који направимо треба да допринесе да се тај број не увећава“, рекла је потпредседница Владе РС и председница Координационог тела за родну равноправност проф. др Зорана Михајловић.

Министарка правде Маја Поповић рекла је да Стратегија представља путоказ за све да превентивно делују и да пошаљемо поруку свима да се насиље не толерише и да ће починиоци бити кажњени. Према њеним речима, једна од најважнијих активности у претходном периоду је била усвајање Закона о спречавању насиља у породици, којим је унапређен законски оквир и поступање државних органа, а Србија се издвојила као пример добре праксе у овом делу Европе.

„Примена Стратегије представља један од врхунских циљева Владе и друштва да живимо пристојније, да живимо без насиља на местима на којима једемо, живимо и спавамо и да породица престане да буде опасно место за жене и мушкарце”, рекла је министарка за људска и мањинска права и друштвени дијалог Гордана Чомић.

Стратегијом је такође предвиђено и финансирање услуга из националног, покрајинског и локалних буџета, које ће бити доступне и женама из осетљивих група, обезбеђивање услова за оснивање специјализованих референтних центара за подршку жртвама сексуалног насиља, успостављање контролног механизма за праћење случајева насиља и друго.

Стана Божовић, државна секретарка у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и председница Радне групе за израду Стратегије, истакла је да је важно формирање свеобухватног регистра – јединствене централне евиденције података о насиљу, било да је насиље у породици, силовање, што омогућава праћење преступника како би се заштитиле жртве.

Милана Рикановић, директорка Агенције УН за родну равноправност и оснаживање жена у Србији (UN Women), рекла је да је Стратегија донета у кључном периоду током пандемије када су се проблеми и разлике између жена и мушкараца удвостручиле: „То што је Република Србија донела Стратегију која је у потпуности сагласна са Истанбулском конвенцијом показује посвећеност државе за остваривање једнакости жена и мушкараца и борби против насиља над женама и девојчицама. Насиље над женама захтева мултисекторски приступ.“

Овај документ је израђен уз подршку UN Women, у сарадњи са UNDP и UNFPA и финансијска средства ЕУ.

Извор: europa.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]