Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Представљене web апликације „Калкулатор социјалних давања“ и „Материјална подршка на локалном нивоу за угрожена лица и породице“

Објављено 25.02.2021.

Представљање SIPRU web апликацијаТим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије представио је стручној јавности апликације Калкулатор социјалних давања и Материјална подршка на локалном нивоу за угрожена лица и породице, на консултативном online скупу који је одржан 23. фебруара 2021. године.

Калкулатор социјалних давања има за циљ да узимајући у обзир специфичности појединачног домаћинства, пружи могућу процену износа новчане социјалне помоћи (право дефинисано Законом о социјалној заштити) и износа дечијег додатка (право дефинисано Законом о финансијској подршци породици са децом). Апликација Материјална подршка на локалном нивоу за угрожена лица и породице намењена је грађанима и грађанкама, како би се информисали о врстама материјалне подршке (новчаним давањима и давањима у натури) на које имају право у складу са одлукама о правима и услугама у области социјалне заштите у општинама/градовима у којима живе, као и запосленима у институцијама, организацијама цивилног друштва, истраживачкој и академској заједници и другим заинтересованим актерима, којима ова апликација може да пружи приказ система материјалне подршке регулисаног одлукама о правима и услугама у области социјалне заштите на локалном нивоу у Републици Србији.

Са функционалностима ове две апликације на скупу је имало прилике да се упозна више од 30 представника и представница републичког и покрајинског завода за социјалну заштиту, као и Сталне конференције градова и општина (СКГО), уз могућност да својим предлозима дају допринос њиховом даљем развоју.

Драгана Јовановић Аријас, менаџерка Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије, истакла је да је иницијатива за израду ова два инструмента проистекла из настојања да се допринесе информисању грађана и грађанки о правима на материјалну подршку коју имају у оквиру система социјалне заштите. „Ови инструменти могу да буду корисни и за процес праћења, пре свега за стручне раднике/це на националном и локалном нивоу, док подаци који су садржани у овим инструментима, као и подаци о њиховој примени, могу да буду релевантно полазиште за измене прописа на националном и локалном нивоу“, објаснила је Јовановић Аријас.

Марко Тодосић, в.д. директор Републичког завода за социјалну заштиту, изразио је очекивање да ће ове апликације допринети информисаности грађана и грађанки о њиховим правима, али и да ће олакшати посао у центрима за социјални рад широм земље.

Према речима Лидије Кузманов, експерткиње које је учествовала у припреми Калкулатора социјалних давања, апликација информише грађане/ке о томе да ли имају одређено право из корпуса дефинисаног Законом о социјалној заштити и Законом о финансијској подршци породици са децом, као и колико би износила новчана социјална помоћ и дечији додатак у односу на појединачну ситуацију. „Калкулатор обрачунава висину износа у односу на ова два закона, а апликација садржи и контакте свих центара за социјални рад у Србији на једном месту“, казала је Кузманов. Апликација садржи интерактивни упитник у који корисник/ца уноси тражене податке, а свако питање садржи појашњење термина у складу са законима.

Представљање SIPRU web апликације "Калкулатор социјалних давања"

Представљање SIPRU web апликације "Калкулатор социјалних давања"

Како је објаснила Јована Илић, координаторка за родну равноправност и људска права Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије, изради апликације Материјална подршка на локалном нивоу за угрожена лица и породице претходило је прикупљање појединачних одлука којима се регулишу права на обезбеђивање социјалне заштите на локалном нивоу, као и анализа садржаја прикупљених докумената, са фокусом на врсте материјалне подршке односно материјална давања (у новцу или у натури). „У 113 прикупљених одлука јединица локалне самоправе утврђене су 62 врсте материјалне подршке на локалном нивоу, односно 1.037 појединачних права грађана и грађанки“, казала је Илић и истакла да је апликација оптимизована за употребу на свим уређајима, те да је подложна променама у складу са реалним стањем и променама одлука, као општих правних аката којима се регулише систем материјалне подршке у области социјалне заштите на локалном нивоу. Стога су сви предсатвници/е јединице локалне самоуправе позвани да достављају новоусвојене одлуке којима се регулише систем социјалне заштите на њиховој територији, укључујући и одлуке о изменама и допунама постојећих одлука. Све неопходне информације и документа представници/е јединица локалне самоуправе могу послати на имејл адресу Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије: sipru@gov.rs.

Представљање SIPRU web апликације „Материјална подршка на локалном нивоу за угрожена лица и породице”

Представљање SIPRU web апликације „Материјална подршка на локалном нивоу за угрожена лица и породице”

Представљање SIPRU web апликације „Материјална подршка на локалном нивоу за угрожена лица и породице”

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]