Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Раст подршке грађана чланству у ЕУ

Објављено 13.07.2015.

eu_zastave - ilustracijaУ Србији би 49% грађана подржало учлањење Србије у ЕУ на референдуму о томе, што је раст од пет процентних поена у односу на претходно истраживање из децембра, саопштила је 10. јула Канцеларија за европске интеграције Владе Србије. Редовно истраживање, спроведено у јуну, показало је и благи раст стопе грађана који су против чланства и пад стопе неопредељених и грађана који не би гласали. Према перцепцији грађана, ЕУ и Русија су највећи донатори по обиму бесповратне развојне помоћи Србији коју су дали од 2000, иако су ЕУ и њене чланице дали највише средстава. То ипак указује на одређену промену перцепције, пошто је Русија у претходним истраживањима убедљиво предњачила, по оцени грађана, по бесповратној помоћи Србији.

У саопштењу Канцеларије за европске интеграције наводи се да би, уколико би сутра био одржан референдум са питањем „Да ли подржавате учлањење Србије у ЕУ?”, 49% грађана гласало за, 28% против, 17% не би гласало уопште, док 6% не зна шта би одговорило.

Како се истиче, број грађана који подржавају учлањење Србије у ЕУ већи је за пет процентних поена у односу на истраживање спроведено средином децембра прошле године, када је 44% грађана рекло да би подржало чанство.

Према истраживању из децембра 2014, 25% грађана је рекло да би се на референдуму изјаснило против чланства у ЕУ, 21% да не би гласало, а 10% да не зна шта би одговорило.

Бележи се и раст стопе грађана који сматрају да политика условљања и уцена које ЕУ износи Србији највише отежава напредак. Тако је у јуну мислило 46% грађана док је шест месеци раније такав став имало 36% грађана. Објективне препреке, односно спровођење обимних реформи у свим областима, навело је као препреку напретку 4% грађана, слично као и у децембру.

Испитаници кажу да би чланство у ЕУ за 37% њих била добра ствар, 29% грађана сматра да је то лоше, а 34% мисли да то није ни добра ни лоша ствар.

За највећи број грађана, њих 17%, чланство у ЕУ представља пут ка бољој будућности младих људи, више могућности за запошљавање (16%), као и могућност за слободније кретање унутар граница ЕУ (12%).

На питање о томе какав је статус Србије у преговорима о приступању ЕУ, више од половине грађана, 55%, рекло је да су почели преговори о чланству,  30% не зна или одбија да договори, док 10% наводи да је отворено више преговарачких поглавља.

Подршка рефорама и дијалогу с Косовом

Подршка грађана реформама је, као и претходних година, веома висока а знатан број грађана подржава дијалог Београда и Приштине о нормализацији односа, показало је истраживање јавног мњења „Европска оријентација грађана Србије“.

У саопштену Канцеларије се истиче да највећи проценат грађана, 66%, сматра да би проблеме Београда и Приштине требало решавати независно од тога да ли то тражи ЕУ, односно да две трећине испитаника подржава опредељеност Владе Србије за наставак дијалога између Београда и Приштине и спремност да се дијалогом дође до одрживих решења.

Да са Приштином треба разговарати само о статусу сматра 18% док је без става о дијалогу 16% грађана.

Према истраживању које је средином јуна спровела Канцеларија за европске интеграције по стандардима европског истраживања Евробарометар, 71% сматра да би реформе неопходне за улазак Србије у ЕУ требало спроводити и мимо тога, због добробити грађана и бољег уређења земље, наводи се у саопштењу.

Борбу против корупције и реформу правосуђа 20% грађана сврстава међу најзначајније реформе које највише утичу на њихов свакодневни живот, а затим реформу здравственог система са 13%.

Следе реформа образовног система (8%), пољопривреде, боља заштита људских права и заштита потрошача (по 7%), показало је истраживање у коме је учествовало 1.012 испитаника старијих од 18 година.

За грађане ЕУ и Русија највећи донатори

Према перцепцији грађана, ЕУ и Русија су готово изједначени у бесповратној развојној помоћи коју су дали Србији од 2000. до данас, иако су ЕУ и њене чланице највећи донатори са 2,6 милијарди евра донираних средстава.

Истраживање је показало да је 24% испитаника сматра да је ЕУ највећи донатор Србији у последњих 13 година, 22% мисли да је то Русија, 15% да је Јапан, док је на четвртом месту Кина са 12%.

Пре шест месеци, више од половине грађана, 54%, сматрало је да је Русија највећи донатор Србије од 2000. године, док је ЕУ била на трећем месту иза Кине са 29%.

Као и у претходном истраживању, највише грађана, 25%, сматра да је швајцарски модел најбољи за уређење и изградњу земље, док је Немачку издвојило 22% испитаника а Русију 17%.

Канцеларија за европске интеграције од 2002. године редовно спроводи истраживање јавног мњења како би се сагледала процена грађана који су њихови интереси у процесу приступања Европској унији и како виде будућност коју очекују за себе и своју породицу.

Извор: EurActiv.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]