Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Rast podrške građana članstvu u EU

Objavljeno 13.07.2015.

eu_zastave - ilustracijaU Srbiji bi 49% građana podržalo učlanjenje Srbije u EU na referendumu o tome, što je rast od pet procentnih poena u odnosu na prethodno istraživanje iz decembra, saopštila je 10. jula Kancelarija za evropske integracije Vlade Srbije. Redovno istraživanje, sprovedeno u junu, pokazalo je i blagi rast stope građana koji su protiv članstva i pad stope neopredeljenih i građana koji ne bi glasali. Prema percepciji građana, EU i Rusija su najveći donatori po obimu bespovratne razvojne pomoći Srbiji koju su dali od 2000, iako su EU i njene članice dali najviše sredstava. To ipak ukazuje na određenu promenu percepcije, pošto je Rusija u prethodnim istraživanjima ubedljivo prednjačila, po oceni građana, po bespovratnoj pomoći Srbiji.

U saopštenju Kancelarije za evropske integracije navodi se da bi, ukoliko bi sutra bio održan referendum sa pitanjem „Da li podržavate učlanjenje Srbije u EU?”, 49% građana glasalo za, 28% protiv, 17% ne bi glasalo uopšte, dok 6% ne zna šta bi odgovorilo.

Kako se ističe, broj građana koji podržavaju učlanjenje Srbije u EU veći je za pet procentnih poena u odnosu na istraživanje sprovedeno sredinom decembra prošle godine, kada je 44% građana reklo da bi podržalo čanstvo.

Prema istraživanju iz decembra 2014, 25% građana je reklo da bi se na referendumu izjasnilo protiv članstva u EU, 21% da ne bi glasalo, a 10% da ne zna šta bi odgovorilo.

Beleži se i rast stope građana koji smatraju da politika uslovljanja i ucena koje EU iznosi Srbiji najviše otežava napredak. Tako je u junu mislilo 46% građana dok je šest meseci ranije takav stav imalo 36% građana. Objektivne prepreke, odnosno sprovođenje obimnih reformi u svim oblastima, navelo je kao prepreku napretku 4% građana, slično kao i u decembru.

Ispitanici kažu da bi članstvo u EU za 37% njih bila dobra stvar, 29% građana smatra da je to loše, a 34% misli da to nije ni dobra ni loša stvar.

Za najveći broj građana, njih 17%, članstvo u EU predstavlja put ka boljoj budućnosti mladih ljudi, više mogućnosti za zapošljavanje (16%), kao i mogućnost za slobodnije kretanje unutar granica EU (12%).

Na pitanje o tome kakav je status Srbije u pregovorima o pristupanju EU, više od polovine građana, 55%, reklo je da su počeli pregovori o članstvu,  30% ne zna ili odbija da dogovori, dok 10% navodi da je otvoreno više pregovaračkih poglavlja.

Podrška reforama i dijalogu s Kosovom

Podrška građana reformama je, kao i prethodnih godina, veoma visoka a znatan broj građana podržava dijalog Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa, pokazalo je istraživanje javnog mnjenja „Evropska orijentacija građana Srbije“.

U saopštenu Kancelarije se ističe da najveći procenat građana, 66%, smatra da bi probleme Beograda i Prištine trebalo rešavati nezavisno od toga da li to traži EU, odnosno da dve trećine ispitanika podržava opredeljenost Vlade Srbije za nastavak dijaloga između Beograda i Prištine i spremnost da se dijalogom dođe do održivih rešenja.

Da sa Prištinom treba razgovarati samo o statusu smatra 18% dok je bez stava o dijalogu 16% građana.

Prema istraživanju koje je sredinom juna sprovela Kancelarija za evropske integracije po standardima evropskog istraživanja Evrobarometar, 71% smatra da bi reforme neophodne za ulazak Srbije u EU trebalo sprovoditi i mimo toga, zbog dobrobiti građana i boljeg uređenja zemlje, navodi se u saopštenju.

Borbu protiv korupcije i reformu pravosuđa 20% građana svrstava među najznačajnije reforme koje najviše utiču na njihov svakodnevni život, a zatim reformu zdravstvenog sistema sa 13%.

Slede reforma obrazovnog sistema (8%), poljoprivrede, bolja zaštita ljudskih prava i zaštita potrošača (po 7%), pokazalo je istraživanje u kome je učestvovalo 1.012 ispitanika starijih od 18 godina.

Za građane EU i Rusija najveći donatori

Prema percepciji građana, EU i Rusija su gotovo izjednačeni u bespovratnoj razvojnoj pomoći koju su dali Srbiji od 2000. do danas, iako su EU i njene članice najveći donatori sa 2,6 milijardi evra doniranih sredstava.

Istraživanje je pokazalo da je 24% ispitanika smatra da je EU najveći donator Srbiji u poslednjih 13 godina, 22% misli da je to Rusija, 15% da je Japan, dok je na četvrtom mestu Kina sa 12%.

Pre šest meseci, više od polovine građana, 54%, smatralo je da je Rusija najveći donator Srbije od 2000. godine, dok je EU bila na trećem mestu iza Kine sa 29%.

Kao i u prethodnom istraživanju, najviše građana, 25%, smatra da je švajcarski model najbolji za uređenje i izgradnju zemlje, dok je Nemačku izdvojilo 22% ispitanika a Rusiju 17%.

Kancelarija za evropske integracije od 2002. godine redovno sprovodi istraživanje javnog mnjenja kako bi se sagledala procena građana koji su njihovi interesi u procesu pristupanja Evropskoj uniji i kako vide budućnost koju očekuju za sebe i svoju porodicu.

Izvor: EurActiv.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Bilten o socijalnom uključivanju

Arhiv biltena o socijalnom uključivanju

Aktuelnosti > <

Kalkulator socijalnih davanja

Blog > <

Aktuelni dokumenti > <

Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji
Decembar, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC u Republici Srbiji: Metodološki okvir i analiza izabranih pokazatelja siromaštva i nejednakosti
Decembar, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj osoba koje žive sa HIV
Decembar, 2021 arrow right pdf [305 KB]
E2E: Utvrđivanje institucionalnog okvira za uspostavljanje Nacionalne standardne klasifikacije zanimanja u Srbiji
Decembar, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Analiza održivih modela za obezbeđivanje pristupa čistoj pijaćoj vodi, kanalizaciji i električnoj energiji stanovnicima podstandardnih romskih naselja u Republici Srbiji
Decembar, 2021 arrow right pdf [4 MB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj nacionalnih manjina
Decembar, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj migranata i tražilaca azila
Decembar, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj dece
Decembar, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj mladih
Decembar, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj starije populacije
Decembar, 2021 arrow right pdf [307 KB]