Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Системско решење за збрињавање “деце улице”

Објављено 23.06.2015.

Град Београд и UNICEF потписали су Меморандум о сарадњи у области јачања права детета, а надлежни су најавили системско решење за збрињавање “деце улице” и доношење локалног Акционог плана за права детета.

Меморандум о разумевању Града и UNICEF-а који одражава споразум страна о сарадњи на постизању циљева одређених у Конвенцији УН о правима детета, Миленијумским циљевима развоја и одговарајућим стратешким документима и законима Србије који се односе на заштиту права детета, потписали су градоначелник Синиша Мали и директор UNICEF-а у Србији Мишел Сен-Ло.

Мали је у изјави новинарима, по завршетку седнице Савета за права детета, којом је председавао, најавио доношење локалног Акционог плана за права детета од 2015. до 2018. године.

“Такође, имамо једно прихватилиште које финансира Град, а радимо на томе да нађемо системско решење да Београд има своје прихватилиште где ће деца која су на улици моћи да нађу уточиште и где ће се Град бринути о њима”, нагласио је Мали.

Он је подсетио да је прошле године, први пут основан Савет за права детета, а циљ је да деци и омладини до 18 година, којих по попису из 2011. године у престоници има 317.000, буду обезбеђена сва права и олакшан живот јер су они будућност и Београда и Србије.

Подсетио је и да ће ове године, по први пут, постојати 250 личних пратилаца за децу са сметњама у развоју, што је, сматра, велика и важна вест.

На данашњем састанку је било речи и о раду интересорних комисија, а Мали је рекао да надлежни нису задовољни њиховим радом, као и да општине морају, иако то не раде, да бесплатно превозе ученике који живе на већој удаљености од четири километра од основних и средњих школа.

Наредни састанак Савета требало би да буде одржан у року од два месеца, а на њему ће бити изнет конкретан став у вези са прихватилиштем и изнете идеје о Акционом плану за права детета.

Мали је захвалио UNICEF-у на помоћи у свим активностима да се деци која живе у Београду помогне у остваривању њихових права.

“Радићемо заједно на остваривању свих циљева који су дефинисаи Конвенцијом УН и свом законском регулативом везаном за Србију. Сами ово не можемо, али постоји потпуна спремност наше стране као Града да се коначно и на прави начин бавимо овом темом”, закључио је Мали.

Сен-Ло је замолио медије да узму улогу у праћењу дечијих права у Београду, али не само да истичу ствари које су негативне, него и да промовишу добре праксе, како би људи који их спроводе имали више поверења у себе и оно што раде.

“Сећате се приче од прошле године када је двоје деце напало старијег човек? Многи су тражили промене Кривичног законика, али та деца се сада налазе у образовном систему и једног дана ће постати продуктивни грађани ове земље”, навео је Сен-Ло.

Он је додао потписивање Меморандума не значи да Град и UNICEF до сада нису сарађивали, већ је данас само потврђена заједничка посвећеност испуњавању дечијих права.

Извор: ТАНЈУГ

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]