Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Sistemsko rešenje za zbrinjavanje “dece ulice”

Objavljeno 23.06.2015.

Grad Beograd i UNICEF potpisali su Memorandum o saradnji u oblasti jačanja prava deteta, a nadležni su najavili sistemsko rešenje za zbrinjavanje “dece ulice” i donošenje lokalnog Akcionog plana za prava deteta.

Memorandum o razumevanju Grada i UNICEF-a koji odražava sporazum strana o saradnji na postizanju ciljeva određenih u Konvenciji UN o pravima deteta, Milenijumskim ciljevima razvoja i odgovarajućim strateškim dokumentima i zakonima Srbije koji se odnose na zaštitu prava deteta, potpisali su gradonačelnik Siniša Mali i direktor UNICEF-a u Srbiji Mišel Sen-Lo.

Mali je u izjavi novinarima, po završetku sednice Saveta za prava deteta, kojom je predsedavao, najavio donošenje lokalnog Akcionog plana za prava deteta od 2015. do 2018. godine.

“Takođe, imamo jedno prihvatilište koje finansira Grad, a radimo na tome da nađemo sistemsko rešenje da Beograd ima svoje prihvatilište gde će deca koja su na ulici moći da nađu utočište i gde će se Grad brinuti o njima”, naglasio je Mali.

On je podsetio da je prošle godine, prvi put osnovan Savet za prava deteta, a cilj je da deci i omladini do 18 godina, kojih po popisu iz 2011. godine u prestonici ima 317.000, budu obezbeđena sva prava i olakšan život jer su oni budućnost i Beograda i Srbije.

Podsetio je i da će ove godine, po prvi put, postojati 250 ličnih pratilaca za decu sa smetnjama u razvoju, što je, smatra, velika i važna vest.

Na današnjem sastanku je bilo reči i o radu interesornih komisija, a Mali je rekao da nadležni nisu zadovoljni njihovim radom, kao i da opštine moraju, iako to ne rade, da besplatno prevoze učenike koji žive na većoj udaljenosti od četiri kilometra od osnovnih i srednjih škola.

Naredni sastanak Saveta trebalo bi da bude održan u roku od dva meseca, a na njemu će biti iznet konkretan stav u vezi sa prihvatilištem i iznete ideje o Akcionom planu za prava deteta.

Mali je zahvalio UNICEF-u na pomoći u svim aktivnostima da se deci koja žive u Beogradu pomogne u ostvarivanju njihovih prava.

“Radićemo zajedno na ostvarivanju svih ciljeva koji su definisai Konvencijom UN i svom zakonskom regulativom vezanom za Srbiju. Sami ovo ne možemo, ali postoji potpuna spremnost naše strane kao Grada da se konačno i na pravi način bavimo ovom temom”, zaključio je Mali.

Sen-Lo je zamolio medije da uzmu ulogu u praćenju dečijih prava u Beogradu, ali ne samo da ističu stvari koje su negativne, nego i da promovišu dobre prakse, kako bi ljudi koji ih sprovode imali više poverenja u sebe i ono što rade.

“Sećate se priče od prošle godine kada je dvoje dece napalo starijeg čovek? Mnogi su tražili promene Krivičnog zakonika, ali ta deca se sada nalaze u obrazovnom sistemu i jednog dana će postati produktivni građani ove zemlje”, naveo je Sen-Lo.

On je dodao potpisivanje Memoranduma ne znači da Grad i UNICEF do sada nisu sarađivali, već je danas samo potvrđena zajednička posvećenost ispunjavanju dečijih prava.

Izvor: TANJUG

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Bilten o socijalnom uključivanju

Arhiv biltena o socijalnom uključivanju

Aktuelnosti > <

Kalkulator socijalnih davanja

Blog > <

Aktuelni dokumenti > <

Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji
Decembar, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC u Republici Srbiji: Metodološki okvir i analiza izabranih pokazatelja siromaštva i nejednakosti
Decembar, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj osoba koje žive sa HIV
Decembar, 2021 arrow right pdf [305 KB]
E2E: Utvrđivanje institucionalnog okvira za uspostavljanje Nacionalne standardne klasifikacije zanimanja u Srbiji
Decembar, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Analiza održivih modela za obezbeđivanje pristupa čistoj pijaćoj vodi, kanalizaciji i električnoj energiji stanovnicima podstandardnih romskih naselja u Republici Srbiji
Decembar, 2021 arrow right pdf [4 MB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj nacionalnih manjina
Decembar, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj migranata i tražilaca azila
Decembar, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj dece
Decembar, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj mladih
Decembar, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj starije populacije
Decembar, 2021 arrow right pdf [307 KB]