Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Усвојен предлог дефиниције енергетског сиромаштва

Објављено 25.11.2021.

Nacionalna koalicija za smanjenje energetskog siromaštvaПотпредседница Владе Републике Србије и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић председавала је седници Националне коалиције за смањење енергетског сиромаштва на којој је усвојен предлог дефиниције енергетског сиромаштва, што је најважнији корак за израду и спровођење акционог плана.

Према усвојеној дефиницији, енергетско сиромаштво је стање у којем домаћинство нема на располагању довољно могућности да обезбеди потребну количину енергије која је неопходна за здрав и достојанствен живот, и то на начин који не угрожава друге основне животне потребе домаћинства или шире заједнице.

Михајловић је истакла да енергетско сиромаштво треба да буде и део стратешких докумената – интегрисаног плана за климу и енергетику и стратегије развоја енергетике до 2040. године, са визијом до 2050, како бисмо дефинисали даљи развој и напредак у наредним деценијама.

Она је оценила да је добро то што на овом пројекту сарађују држава и невладине организације, међународни партнери, локалне самоуправе, јер то је пут који ће нам обезбедити лакше проналажење решења.

На састанку је било речи и о изради уредбе о енергетски угроженом купцу, потреби да се дефинише акциони план за смањење енергетског сиромаштва и финансијској подршци мерама за смањење енергетског сиромаштва.

Представник UNDP-а Жарко Петровић оценио је да су пројекти које спроводи Министарство веома добри и да је то једна од првих партнерских акција у коју су укључени и Министарство и локалне самоуправе и приватни сектор.

„UNDP је израдио студију која показује велику заинтересованост приватног сектора за то да се смањи потрошња енергије, што ће такође допринети смањењу енергетског сиромаштва”, истакао је он.

На састанку је било речи и о пројектима и мерама које спроводи Министарство, а требало би да допринесу смањењу енергетског сиромаштва – коришћењу обновљивих извора енергије, посебно соларним панелима и усвајању уредбе о купцу-произвођачу, као и повећању енергетске ефикасности.

Секретарка Министарства рударства и енергетике Маја Матија Ристић оценила је након седнице да је Национална коалиција важно тело које, осим релевантних министарства, окупља и представнике невладиног сектора и међународних организација.

„Циљ је да одредимо конкретне мере и јавне политике кроз које ће се видети бољитак за све грађанке и грађане”, рекла је Матија Ристић.

Александар Мацура из RES фондације истакао је да су усвајањем дефиниције створени услови да се препознају домаћинства и појединци и одреде мере којима ће се помоћи у смањењу енергетског сиромаштва.

Према његовим речима, појам енергетског сиромаштва значи да појединци или домаћинства због ниских прихода, енергетски неефикасних грејних уређаја и објеката не успевају довољно добро да се огреју.

„Усвајањем дефиниције направљен је важан корак ка одређивању подршке и помоћи не само у новцу, већ у унапређењу енергетске ефикасности, што значи дугорочну, системску подршку, јер ће моћи да живе у топлијим домовима, да мање загађују животну средину, а да им остане средстава за достојан живот”, поручио је Мацура.

Извор: www.srbija.gov.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]