Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Овогодишња Дечја недеља у знаку међугенерацијске сарадње

Објављено 03.10.2017.

Dečija nedelja 2017Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Републике Србије Зоран Ђорђевић 2. октобра је поручио на отварању Дечје недеље да се држава труди да створи одговорно друштво које ће бринути о сваком детету које живи у Србији.

Ђорђевић је на овој манифестацији, која ће трајати до 8. октобра и чија је овогодишња тема јачање међугенерацијске сарадње, рекао да држава настоји да онима којима недостаје нешто у детињству то надомести, односно да Србија буде одговорно друштво које ће водити рачуна о сваком детету.

Министар без портфеља задужен за демографију и популациону политику и председник Савета за права детета Владе Србије Славица Ђукић-Дејановић истакла је да нема боље прилике од Дечје недеље да деца говоре, а одрасли слушају, као што нема боље теме која и деци и одраслима даје прилику да чују једни друге.

“Влада је ову годину прогласила годином међугенерацијске сарадње. У ресору демографије и популационе политике стално се суочавам са чињеницом да ни детињство ни старење нису изоловани процеси, а да деца, као ни старе особе, нису хомогене групе”, указала је она.

Ђукић-Дејановић је подсетила на то да у Србији 14,4 одсто становништва чине млађи од 15 година, а 19,2 одсто старији од 65 година и да се на нивоу Европе сматрамо старом нацијом, са просеком старости од 42,9 година.

“Продужетак живота видим као цивилизацијски искорак и знам да сада морамо много да улажемо у нашу децу да бисмо имали дуг, успешан и здрав живот, односно једног дана достојанствену старост”, нагласила је она.

Ðукић- Дејановић је, наводећи чињеницу да ћемо једног дана сви бити стари, поручила деци и старијима, младим родитељима, неговатељима и учитељима, да уче децу да воле баке и деке и да гледају на године као на непроцењиво искуство и подршку млађим генерацијама.

“Децо, покажите бакама и декама колико их волите, играјте се и учите. Допустите старијима да вас уче животу, а ви њих научите да користе таблет”, истакла је она.

Директор Уницефа за Србију Мишел Сен Ло поручио је да је међугенерацијска сарадња веома важна, да у Србији баке, деке и рођаци играју веома важну улогу у одрастању детета и да то треба неговати.

“Добробит и срећа уже породице зависе од подршке шире породице. Међугенерацијска повезаност у Србији је јака и моја порука је да наставите да је даље јачате”, нагласио је Сен Ло.

Извршни директор удружења “Пријатељи деце Србије” Ива Ераковић истакла је да су деца ту да нам кажу шта их мучи, до чега им је стало и шта одрасли могу да ураде за њих.

Током Дечје недеље предвиђене су бројне манифестације у којима ће учествовати више хиљада малишана, а слоган овогодишње Дечје недеље је “Градимо мостове међу генерацијама за радост сваког детета”.

На свечаном отварању додељено је и признање за доброчинство деци “Маслачак”, које је добио Урош Мијалковић, који је са својим друговима одлучио да на матуру оду у памучним мајицама и фармерицама, а да новац намењен за одела и хаљине донирају болесној деци.

Извор: www.srbija.gov.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]