Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Ангажовањем родитеља до активне инклузије

Објављено 25.05.2021.

LIP 2: Angažovanjem roditelja do aktivne inkluzije„Имам сина, Вељка. Одгајање детета са тешкоћама у развоју може бити веома изазовно. Од тренутка формирања удружења ‘Феникс’ прошле године, осећам се као део нечег већег. Иако имам дивне пријатеље и комшије, чланови удружења заиста разумеју свакодневне изазове подизања детета са тешкоћама у развоју и проблеме са којима се суочавамо. Чињеница да овакво једно удружење постоји обогатило је живот мог сина, јер знам да било када могу да поставим питање о било чему, нпр. пеленама, терапијским потребама, понашању – листа је бескрајна. Али знам да ћу увек добити врло корисне и поуздане информације. Поред тога што је одличан ресурс за специфичне потребе, удружење је такође алат који подстиче нас родитеље да закорачимо у свет заговарања и промене свести и политикеа које утичу на нашу децу“, истиче Владица Петковић, члан удружења из села Гргуровце са територије општине Лебане.

Пре формирања удружења „Феникс“, група родитеља деце са сметњама у развоју из Лебана је наилазила на тешкоће у препознавању потреба родитеља, а пре свега о погледу информисања о њиховим правима и могућностима за подршком.

„Пре оснивања организације нисмо знали шта тачно значи пружање услуге, као ни шта је лиценца. Нисмо разумели шта је пројекат, како се пише и како се заговара код доносилаца одлука и сл. Током непуних годину дана добили смо два гранта од локалне самоуправе Лебане, прошли смо и даље пролазимо разне обуке током којих учимо како да се боримо за себе и своју децу. Сваким даном смо све више сигурни у себе и свој успех. Схватила сам да морамо да се активирамо и самоорганизујемо како бисмо на најбољи начин помогли својој деци“, каже Виолета Милошевић, једна од оснивачица удружења грађана „Феникс“.

Пре почетка спровођења пројекта, услуга дневног боравка пружала се у простору који није био у складу са прописаним стандардима за пружање предметне услуге. Локална самоуправа Лебане финансијски је омогућила прирпему пројектно-техничке документације, док се за трошкове адаптације простора обратила Фондацији „Новак Ђоковић”, како би се објекат привео намени и прилагодио потребама корисника и ангажованим стручним радницима и сарадницима.

LIP 2: Angažovanjem roditelja do aktivne inkluzije„Адаптација и стандардизација објекта дневног боравка у Лебанима улази у завршну фазу. Све формалне одредбе су испуњене и преостала је реализација грађевинских радова. Локална самоуправа Лебане је определила значајна средства за све ове кораке и одговорно тврдим да је то тек почетак једног партнерског односа ЈЛС и ОЦД ‘Феникс’, а све у циљу добробити деце са сметњама у развоју“, истакао је помоћник председника Општине Лебане Горан Лазаревић.

Кроз међуопштинску и пројектну сарадњу између Општина Бојник и Лебане, деца са сметњама у развоју из Лебана користе услугу дневног боравка у Бојнику, а у оквиру пружања услуге организован је свакодневни превоз деце из Лебана уз пратњу неговатељице Невене Денић Станковић. „Већ неколико месеци долазимо из Лебана у Бојник, деца су се навикла на ново окружење и дружење са децом из Бојника. Пуног срца ишчекујемо адаптацију и стандардизацију свог објекта у Лебану“, каже Невена која дужи низ година ради са децом.

„Искрено верујемо у успех. Ближи нам се процес лиценцирања удружења за пружање услуге дневни боравак. Добили смо грант од локалне самоуправе за опремање објекта, стручна лица су у процесу полагања стручног испита за добијање лиценце и радиће са децом у нашем просотору у Лебану. Учимо како да се боримо, мењамо себе и своју средину“, закључује Виолета.

***

Ова успешна прича настала је у оквиру пројекта „Заједница се гради срцем – Увођење услуге Дневни боравак за децу и омладину са сметњама у развоју у општине Медвеђа и Лебане“, који спроводи Општина Бојник у сарадњи са Општином Лебане, Општином Медвеђа, Удружењем „Грађански савет општине Бојник“ и Удружењем за подршку деце са сметњама у развоју „Срце за децу“ из Медвеђе у оквиру Програма локалних иницијатива за социјално укључивање и смањење сиромаштва – Подршка развоју иновативних модела за социјално укључивање LIP 2 којим координира Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије (SIPRU) уз подршку Влада Швајцарске.

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]