Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Апсолутно сиромаштво погађа 628.000 људи у Србији

Објављено 17.10.2015.

Novčanik - ilustracijaЕвропска мрежа против сиромаштва – Србија (ЕМПСС) позвала је 16. октобра Владу Србије и надлежна министарства да смањење сиромаштва поставе као приоритет јер су њихова истраживања показала да у Србији 628.000 људи живи у апсолутном сиромаштву. Из Мреже упозоравају на могуће повећање сиромаштва, с обзиром на очекивани пад личне потрошње, делом и због смањења плата у јавном сектору и пензија. Истовремено ризик од сиромаштва, према подацима за 2013, прети четвртини становиништва Србије. Отприлике исти проценат грађана ЕУ, али према подацима за 2014, изложен је ризику од сиромаштва или социјалне искључености.

Поводом Међународног дана борбе против сиромаштва, који се обележава 17. октобра, ЕМПСС је објавио податке из Анкете о потрошњи домаћинстава сиромашних у 2014. у Србији који показују да 8,9%, односно 628.000 људи, није могло да се храни по нутриционистичким стандардима дефинисаним за Србију, нити су имали довољно за удео непрехрамбене робе.

ЕМПСС је подсетио да је Влада проценила да је самцу довољно 11.340 динара месечно да подмири своје потребе тако да не буде сиромашан, самохраној мајци са једним дететом 17.010 динара месечно да живи изван сиромаштва, а брачни пар са двоје деце са 30.618 динара потрошње месечно може да одржава своју породицу изнад линије сиромаштва.

Додали су да је анкета о приходима и животном стандарду ЕМПСС, показала да је 2013. године у Србији у ризику од сиромаштва било 24,6% становника или близу 1,8 милиона људи.

“То значи да више од четвртине становништва живи испод стандарда уобичајног за Србију и лако може запасти у сиромаштво”, наводе у ЕМПСС и истичу да додатно забрињава чињеница да домаћинства која имају бар једног запосленог члана чине чак 36,5% сиромашних домаћинстава у Србији.

“У перспективи ствари стоје још горе због вероватног заостајања личне потрошње у догледној будућности, а део тога је смањење плата у јавном сектору и пензија, па се може очекивати одређено повећање сиромаштва чак и уколико дође до умереног привредног раста”, упозорили су из ЕМПСС.

Због лоших показатеља, ЕМПСС је позвала Владу, надлежна министарства и друге релевантне органе јавне управе да “смањење сиромаштва поставе као приоритетни циљ у све развојне стратегије, као и да хитно унапреде политике запошљавања и социјалне заштите и њихову примену, како би се спречило даље осиромашење грађана и остварио одржив развој по мери човека”.

Европска мрежа против сиромаштва (EAPN) највећа је европска мрежа националних, регионалних и локалних мрежа невладиних организација и група, као и европских организација активних у борби против сиромаштва и социјалне искључености.

У ЕУ највећи ризик од сиромаштва у Румунији

У 2014. години у Европској унији је ризик од сиромаштва или социјалне искључености био претња за 122 милиона људи или 24,4% популације, показују подаци Европске статистичке службе објављени 16. октобра.

Више од трећине грађана Румуније (40,2%), Бугарске (40,1%) и Грчке (36%) било је 2014. у ризику од сиромаштва или социјалне искључености док је, с друге стране, тај ризик био најмањи у Чешкој (14%), Шведској (16,9%), Холандији (17,1%).

Еуростатове статистике показују и да је ризик од сиромаштва или социјалне искључености зимеђу 2008. и 2014. године повећан у 14 чланица Европске уније. Највећи раст забележен је у Грчкој – са 28,1% у 2008. на 36% у 2014, односно за 7,9 процентних поена, а следе Шпанија (4,7 процентних поена), Кипар (4,1) и Малта (3,7).

Истовремено је највеће смањење ризика од сиромаштва у ЕУ регистровано у Пољској – са 30,5% на 24,7%, односно за 5,8 процентних поена, Румунији (4 процентна поена) и Словачкој (2,2).

На нивоу ЕУ, проценат популације у ризику од сиромаштва или социјалне искључености порастао је са 23,8% у 2008. на 24,4% у 2014. години.

Овде можете прочитати саопштење за јавност Европске мреже против сиромаштва – Србија (ЕМПСС) у целини.

Извор: Бета, EurActiv.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]