Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Без договора о Закону о раду, синдикати напуштају преговоре

Објављено 11.07.2014.

Разговори о изменама Закона о раду који су вођени између представника власти, синдиката и послодаваца 9. и 10. јула нису донели резултате, а синдикати су саопштили да се повлаче из преговора о том закону. Камен спотицања представља питање проширеног дејства колективног уговора, а синдикати сматрају и да плате не треба да буду предмет разговора о изменама Закона о раду. Министар рада Србије Александар Вулин најавио је 9. јула да ће измене бити усвојене до краја јула, док су репрезентативни синдикати упозорили да ће организовати протесте ако не буде договора о том закону.

Иако су наде полагане да ће решење бити пронађено на састанку представника синдиката и послодаваца са премијером Србије Александром Вучићем 9. јула, разговори о изменама закона настављени су 10. јула кроз Радну групу за измене Закона о раду. Међутим, до напретка није дошло ни на седници Радне групе и репрезентативни синдикати су 10. јула саопштили да излазе из преговора о изменама Закона о раду и да ће вероватно донети одлуку о протестима.

Секретар Савеза самосталних синдиката Србије (СССС) Зоран Михајовић рекао је за Бету да су репрезентативни синдикати изашли из тих преговора. Он је рекао да су представници СССС и Уједнињених гранских синдиката (УГС) “Независност” напустили седницу Радне групе јер нису могли да прихвате нове понуде Министарства рада.

Према речима Михајловића, за синдикате је неприхватљиво решење које је понуђено у вези са проширеним дејством колетивог уговора, као и то што је Министарство рада остало при ставу да се плате смањују, иако синдикати инсистирају да плате нису предмет разговора о изменама Закона о раду.

Председник УГС “Независност” Бранислав Чанак рекао је агенцији Бета да је “скоро извесно” да ће наредних дана бити донета одлука о организовању протеста радника због неприхватљивих измена Закона о раду.

УГС “Независност” и Савез самосталних синдиката Србије најавили су 9. јула да су спремни за протесте уколико не дође до договора о изменама Закона о раду, као и да ће уколико он буде усвојен радити на “рушењу” тог закона. “Ми можемо да одемо и у Стразбур (у Европски суд за људска права) да га срушимо. Покренућемо и камапњу за превремене изборе и изаћи на улице”, казао је Чанак 9. јула.

Вулин: На усвајање се неће дуго чекати

Министар рада Србије Александар Вулин је 10. јула, на питање до када ће се чекати да се послодавци и синдикати договоре, рекао новинарима у паузи округлог стола о том закону у Палати Србије да се неће чекати дуго, и да ће Закон о раду ускоро бити усвојен.

Он је дан раније најавио да ће измене Закона о раду ући 15. јула у скупштинску процедуру и да ће бити усвојене до краја јула.

Закон треба да омогући лакше и запошљавање и отпушање и фекслибилнију организацију радног времена, док синдикати сматрају да предложена решења угрожавају права запослених и иду у прилог послодавцима. Синдикати су тражили и да се одржи јавна расправа о изменама тог закона, а једно од спорних питања је био и минули рад, односно да ли ће се он обрачунавати према стажу код последњег послодавца или код свих.

Државни секретар Министарства рада Зоран Лазић је рекао 9. јула да предложене новине у закону предвиђају да рад на одређено време буде ограничен на најдуже две године, да се уведе приправност и рад по позиву, да се недељни одмор са 24 продужи на 36 часова, одмор између два радна дана повећ са 10 на 11 часова, а годишњи одмор да се користи већ након месец дана.

Он је рекао и да је из закона избрисана одредба да полодавац може да исплати накнаду за неискоришћени годишњи одмор и да су заштићене и особе са инвалидитетом, јер је послодавац уколико жели да им да отказ, обавезан да им нађе друго радно место, а уколико га нема мора да им исплати отпремнину.

Лазић је казао и да су отказни разлози боље дефинисани, као и да за неисплаћене зараде запослени са извршном исправом може да се обрати извршном суду, додајући да је до сада запослени морао да прође парнични поступак, али да је сада то укинуто.

Заједно са предлогом измена Закона о раду требало би да средином јула на усвајање Скупштини буде достављене и измене и допуне Закона о пензијско инвалидском осигурању (ПИО) за које, такође, неће бити одржана јавна расправа.

Министарство рада објавило је 8. јула предлог измена Закона о ПИО којима је предвиђено да се постепено повећава старосна граница за одлажак жена у пензију, са садашњих 60 на 65 година. Према том предлогу жене би од 2023. године у пензију одлазиле са 65 година, што је сада услов и за старосну пензију за мушкарце.

Измене закона о ПИО подразумевају и увођење казнених поена за превремено пензионисање, односно умањење пензија, а синдикати упозоравају да је требало увести неке мере које ће обезбедити сигурност радницима да им послодавац уплаћује радни стаж.

Извор: Бета, преузето са www.euractiv.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]