Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Бесплатна правна помоћ избеглицама и интерно расељеним лицима

Објављено 30.10.2013.

Pravna pomoćПројекат “Подршка спровођењу стратегија за интерно расељена лица, избеглице и повратнике – правна помоћ” реализује се са циљем да се побољша пружање правне помоћи и заступање избеглих и расељених лица у местима предратног боравишта како би им се помогло у заштити и остваривању права. Такође, Пројекат пружа правну помоћ повратницима по основу Споразума о реадмисији. Пројекат финансира Европска унија, а реализује конзорцијум предвођен Diadikasia Business Consultants S.A.  Пројекат је почео са радом  децембра 2012. и  трајаће до јуна 2014.

Циљне групе обухваћене Пројектом јесу интерно расељена лица са Косова и Метохије, избеглице из Босне и Херцеговине и Хрватске, као и повратници по основу Споразума о реадмисији. Корисник Пројекта је Канцеларија за Косово и Метохију Владе Републике Србије.

Реализацијом Пројекта предвиђено је остваривање следећих резултата:

  • Пружена бесплатна правна помоћ интерно расељеним лицима, избеглицама и повратницима на начин којим се обезбеђује потпуно остваривање њихових људских права
  • Унапређено праћење и извештавање о стању људских права и  законодавним променама и другим темама које утичу на избеглице и интерно расељена лица
  • Повећана доступност информација које су неопходне за остваривања права избеглицама, расељеним лицима и повратницима. Ове информације биће доступне релевантним институцијама на локалном, регионалном и националном нивоу.

Планирани резултати остварују се кроз активности пружања правне помоћи расељеним лицима, избеглицама и повратницима (заступање интерно расељених лица пред судовима  и другим релевантним институцијама на Косову и Метохији; израда правних докумената – поднесака за избеглице из Босне и Херцеговине и Хрватске; писање извештаја о темама које се тичу остваривања права избеглица и расељених лица; пружање помоћи приликом прикупљања докумената повратника; преношење примера најбоље праксе и искуства при пружању правне помоћи избеглим и расељеним лицима)  и информисања кључних заинтересованих страна у Пројекту (Интернет страница Пројекта, дистрибуција и емитовање штампаног и аудио-визуелног материјала, бесплатне инфо-линије, информативне теренске посете насељима са повратницима и расељеним лицима, медијско покривање успешно решених случајева Пројекта, организовање јавних догађаја-скупова).

Пројектни тим настоји да обезбеди уживање људских права интерно расељеним лицима у местима њиховог предратног боравишта на начин који је  предвиђен домаћим и страним законима и документима. С обзиром да се највећи број нерешених правних случајева односи на имовину, правници ангажовани на Пројекту највише се баве случајевима поврата имовине и накнаде штете, другим имовинским питањима (нелегално запоседање имовине, преварне трансакције и отуђење имовине, нелегална експропријација имовине….), као и питањима приватизације.

Поред права на имовину, Пројекат је посебно усмерен на економска и социјална права, као и забрану дикриминације расељених лица. Један од основних средстава правне заштите којим се користи тим правних стручњака ангажованих на Пројекту јесте директно заступање пред судовима и другим релевантним институцијама на Косову и Метохији.  То је јединствена одлика овог Пројекта.

Поред непосредног рада са клијентима, Пројекат ради и на идентификацији институционалних и законодавних недостатака и проблематичне праксе која имају негативан утицај на остваривање права расељених.  Тим правника континуирано извештава о проблемима са којима се сусрећу у свом свакодневном раду. Своја запажања анализирају у складу са важећим стандардима и објављују у тематским извештајима доступним за јавност.

Што се тиче избеглих лица, пројектни тим настоји да избеглицама из Хрватске и Босне и Херцеговине омогући да остваре своја права у местима одакле су избегли. У том циљу, правни тим Пројекта пружа бесплатну правну помоћ и правне савете избеглицама у припре мању правних докумената -поднесака (тужбе, жалбе….), и то највише из области поврата и обнове имовине, станарских и пензионих права. Правни тим Пројекта не заступа избегла лица из Босне и Херцеговине и Хрватске пред судовима и релевантним институцијама тих држава, али им помаже како би били у могућности да се сами заступају пред тим институцијама.

Пројектни тим такође настоји да обезбеди повратницима на основу Споразума о реадмисији да остваре своја права по повратку у Србију. Правни стручњаци пружају бесплатне правне савете и информације о могућностима остваривања одређених права  и пружају помоћ у прикупљању докумената како би остварили  та права.  Пројектни тим тежи да путем директног контакта и посетама местима боравка повратника помогне повратницима при повратку у заједницу кроз специфичне активности.

Више информација о пројекту „Подршка спровођењу стратегија за интерно расељена лица, избеглице и повратнике – правна помоћ“ потражите на сајту www.pravnapomoc.org, као и у информативном билтену који пројектни тим објављује једном у два месеца.

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]