Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Бесплатне онлајн обуке у области информационо-комуникационих технологија за незапослене са евиденције НСЗ и студенте (рок: 1.9.2021)

Објављено 09.08.2021.

ICT - ilustracijaСпоразум о сарадњи између Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Министарства просвете, науке и технолошког развоја и компаније „Semos Education“, којим ће се омогућити бесплатне онлајн обуке за незапослене са евиденције Националне службе за запошљавање и студенте, потписан је 14. јула у Палати Србија. Споразум су потписали министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић Тепавчевић, државна секретарка Министарства просвете, науке и технолошког развоја проф. др Маријана Дукић Мијатовић и директор компаније „Semos Education“ за Србију Александар Борисављевић.

Министарка проф. др Дарија Кисић Тепавчевић истакла је да ће се овим Споразумом за око 5000 младих људи, незапослених и студената, омогућити четири бесплатна онлајн програма обука у области информационо-комуникационих технологија.

„Ово је велика прилика за незапослене и младе људе, који се налазе на евиденцији Националне службе за запошљавање да се додатно едукују и стекну нова знања, која ће им помоћи да постану конкурентни на тржишту рада и да се лакше и брже запосле“, рекла је Кисић Тепавчевић и додала да ће у наредном периоду Национална служба за запошљавање ступити у контакт са незапосленима са своје евиденције, како би их информисала о начину за похађање ове бесплатне едукације.

Како је министарка навела, све ове активности су у складу са Националним стратешким циљевима и приоритетима који су утврђеним недавно усвојеном Стратегијом запошљавања у Републици Србији за период од 2021. до 2026. године.

Државна секретарка Министарства просвете, науке и технолошког развоја проф. др Маријана Дукић Мијатовић истакла је да је Министарство веома посвећено дигитализацији на свим нивоима образовања и додала да је овај Споразум веома важан јер ће унапредити едукацију студената у области ИТ сектора и на тај начин одговорити на потребе тржишта за новим радним местима.

Нагласила је да ће Министарство просвете, науке и технолошког развоја и у будућности подржавати све активности у овој области, које доприносе унапређењу дигиталног образовања.

Директор компаније „Semos Education“ за Србију Александар Борисављевић истакао је да му је част што његова компанија може да учествује у додатној едукацији студената и незапослених лица.

Навео је да је припремљен веома интересантан програм за све учеснике обуке, као и да ће бити покренуте четири ИТ професије – Software Developer, IT Administrator, Data Analyst и Artificial Inteligence Practitioner.

Директор  компаније  „Microsoft“ за Србију Милан Госпић рекао је да ће овај Споразум младим незапосленим људима пружити значајан напредак у дигиталном образовању. Како је навео, Србија се интензивно развија у дигиталном смислу и ово је само један од корака којим ће се то и наставити.

Сви заинтересовани незапослени који се налазе на евиденцији НСЗ могу се пријавити за учешће у овом програму најкасније до 1. септембра ове године, док је термин за почетак обука заказан за 13. септембар.

Обуке ће бити реализоване онлајн, док је учешће незапослених лица са евиденције НСЗ која се пријаве за овај вид стручног усавршавања, потпуно бесплатно. Једини услов за похађање обука је познавање енглеског језика, а пријављивање кандидата се обавља преко интернет сајта: gsi.algoritam.org.

Извори: www.minrzs.gov.rs, www.nsz.gov.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]