Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Боља заштита за милионе жртава кривичних дела

Објављено 20.11.2015.

crime - ilustracijaУ ЕУ сваке године 75 милиона особа буду жртве кривичних дела, од чега је око 25 милиона пријављено. Нови прописи који су у ЕУ ступили на снагу 16. новембра омогућиће већу заштиту жртава, али и њихових породица, а заштита се односи и на кривична дела која нису званично пријављена. Нови прописи гарантују жртви активнију улогу у процесу, укључујући могућност да затражи ревидирање одлука, више информација, комуникацију прилагођену њеном узрасту и специфичним потребама, као и подршку укључујући збрињавање и психолошку помоћ.

Новим прописима су обухваћене жртве свих кривичних дела деифнисаним националним законодавствима, што укључује и насиље, крађе, преваре. Нису обухваћена само ситна дела.

Примењује се и на дела почињена пре ступања прописа на снагу, у случају да се процес покреће након ступања прописа на снагу, па се тако у теорији може применити и на злочине из Другог светског рата, навела је Европска комисија.

„Сваке године у ЕУ свака седма особа је жртва кривичних дела. Нови прописи сада жртвама дају јасна права на информацију, заштиту и приступ службама подршке у свим чланицама“, изјавила је европска комесарка за правду, потрошаче и равноправност полова Вера Журова.

Она је рекла да нису све земље обавестила Европску комисију да су преточиле ову европску директиву из 2012. године и позвала их је да то учине. Циљ нових прописа је да се према жртвама и њиховим породицама поступа уз поштовање и без дискриминације, на индивидуалан начин прилагођен потребама жртава.

Права ће једнако имати све жртве кривичних дела почињених у ЕУ, без обзира да ли су из ЕУ и какав је њихов правни статус, укључујући и избеглице, као и породице жртава. То конкретно значи да породице особа убијених у кривичним делима, попут супружника и деце, имају исти ниво заштите као жртве. Као пример Комисија наводи и да би дете злостављане мајке такође добило заштиту и подршку у складу са својим потребама.

Право на заштиту имају и жртве кривичних дела која се не пријаве, а у том случају жртву на збрињавање и другу помоћ упућује на пример социјални радник који је дошао у контакт са њом.

Жртве и њихови ближњи имају право на начин комуникације прилагођен њиховом узрасту и потребама, што подразумева и једноставан и приступачан језик за децу и одговарајући начин комуникације особа са посебним потребама попут аутистичних.

Право на информисање подразумева да жртва добије услуге преводиоца и писане информације на свом језику, као и  да буде редовно информисана о току процеса, а и да добије додатне информације, на пример о томе када починилац буде пуштен из затвора након одлужења казне.

Предвиђена је и појединачна процена да ли је жртва изложена ризику од додатних кривичних дела, како би се у случају потребе успоставиле посебне мере заштите.

Жртве ће имати и активнију улогу у процесима, укључујучи и право да изразе свој став и да буду информисане о корацима у поступку. У случају да одлуке да се поступак не спроведе, жртва ће имати право на преиспитивање одлуке, што може бити спроведено на пример тако што други тужилац размотри да ли има довољно елемената за покретање поступка.

Написала: С.В., преузето са www.euractiv.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]