Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Брачни другови могу да буду уписани само у једно газдинство

Објављено 14.03.2013.

poljoprivredaПише: Ивана Дулић Марковић (Блог о социјалном укључивању)

Закон о пољопривреди и руралном развоју (Сл. Гласник РС бр 41/2009 и 10/2013) је прописао Регистар пољопривредних газдинстава и његову функцију (спровођење и праћење пољопривредне политике, евидентирање пољопривредних газдинстава и породичних пољопривредних газдинстава, као и ради вођење аналитике и статистике за потребе Министасртва). Према члану 20. овог закона у регистар могу да се упишу привредна друштва, земљорадничке задруге, ма могу и установе и школе, манастири, цркве и друге организације, могу и предузетници и пољопривредници… могу сви који обављају пољопривредну производњу.

Ипак Правилник о упису у регистар пољопривредних газдинстава и обнови регистрације, као и условима за пасиван статус пољопривредног газдинства (Сл. гласник РС 17/13) који је на сајту Министарства освануо 25. фебруара, у члану 4. наводи да „БРАЧНИ ДРУГОВИ МОГУ ДА БУДУ УПИСАНИ САМО У ЈЕДНО ПОРОДИчНО ПОЉОПРИВРЕДНО ГАЗДИНСТВО“. Та упакована реченица, ненајављена и осмишљена у министарству, изазвала је неверицу пре свега жена пољопривредница које су ме звале последњих дана са питањима… Шта то значи? Дефиниција се односи једнако на брачне другове, али верујте у пракси неће се мушкарци одрећи улоге носиоца газдинства него ће супруге морати да угасе своје газдинство. Наравно, верујем да ће бити и изузетака који потврђују правило.

Не разумем намеру законодавца. Ако су хтели да спрече породицу да не узме више новца од субвенција од оног што је намењено за 100 ха – погрешили су, јер то су могли урадити на хиљаду интелигентнијих начина а не забраном регистрације. Поред тога, од неколико десетина случајева породица које познајем да имају регистрована граздинства и на жену и на мужа, можда једна и две имају више од 100 ха. Већина њих нема 100 ха укупно….

Штета од оваквог решења је велика јер

1) жене ће бити лишене права да саме располажу својом имовином јер ће морати земљиште које је у њиховом власништву или се води на њих, стоку и све остало да пренесу на име супруга, сина или неког другог…

2) уколико имају кредите на своје газдинство, могуће је да банка прогласити кредит доспелим јер може да утврди да се клијент више не бави пољопривредом

3) уколико је газдинство у систему ПДВ, немам појма како ће се испетљати

4) не знам ни како ће решити уговорне обавезе које су преузеле за нпр закуп земљишта итд.

Али суштинска штета од овог накарадног решења је много већа. Овакво решење нарушава равноправност полова, равноправност у брачној заједници а и оно мало људског достојанства које није још одузето женама на селу. Не знам у колико случајева сам била збуњена причом жена из веома угледних и вредних породица како је регистар отворио могућности да оне буду битније у породици јер им је пружио прилику да земљу коју су донеле у мираз воде у оквиру свог газдинства, да земљу стечену заједничким радом воде а своје газдинство те да на основу тог конкуришу за кредите, бесповратна средства, да имају свој рачун… да оне одлучују о инвестицијама. Знам и много случајева у којима је отац преписао земљу својој ћери јер се уверио у њене предузетничке способности.

Како ће се решити ово питање? До 31.о3. неки ће се само формално развести. Или ће се земља, стока, дугови прерасподелити у кругу породице и пријатеља и сваки хектар ће добити субвенцију иако није више у брачној заједници. Држава ће на 8. март да држи говоре о женама, о потреби да се побољша положај жене… А жене? Оне ће васпитавати и учити децу не само да оду из села у град … него да оду из ове земље.

ПС. неколико закључака из Студије Жене на селу у Војводини: свакодневни живот и рурални развој : (резултати анкетног истраживања) / Марина Благојевић Нови Сад : Покрајински завод за равноправност полова, 2010 (Петроварадин : Футура) које би алфа мужјаци требали да знају пре него што крену да штеде на породичним газдинствима и расипају на свим другим газдинствима:

– Сеоске жене не поседују власништво нити сувласништво над кућом у 61% слуцајева. Чак 4/5 испитаница не поседује власништво над имањем. Чак 78.5% жена не поседује аутомобил, 10.9% су сувласнице и 10.6% су власнице аутомобила.

– Најчешћи узроци свађа у породици су везани за новац (3/5). Други узрок по учесталости је васпитање деце, што се може објаснити убрзаним мењањем окружења и вредности, великим међугенерацијским разликама, као и урушавањем родитељског ауторитета. Висока учесталост “неслагања нарави”, као трећег узрока свађа у породици указује такође на јачање процеса индивидуализације и очекивања од партнера.

(…)

Текст “Брачни другови могу да буду уписани само у једно газдинство” Иване Дулић Марковић у целини можете прочитати на Блогу о социјалном укључивању.

Прилог је изворно објављен на сајту “Аграрије” (www.agrarije.com), а овде га преносимо уз љубазну дозволу ауторке.

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]