Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Брисел тражи економске реформе и боље правосуђе

Објављено 09.10.2014.

EU logo - ilustracijaЕвропска комисија је у годишњем извештају о напретку оценила да је Србија довољно испунила политичка мерила, али да мора да се усредседи на владавину права, укључујући реформу државне управе, јачање правосуђа и ефикаснију борбу против корупције. Србија такође треба да настави нормализацију односа са Приштином, као и да почне да се усаглашава са ЕУ у области спољне политике. Економске реформе морају бити приоритет, као и боље економско управљање, а Србија не би требало да почне да гради Јужни ток све док се споразум о томе не усклади са европским прописима, став је Европске комисије. Премијер Србије Александар Вучић је рекао поводом извештаја да ће Србија наставити да негује односе са Русијом али не науштрб односа са ЕУ.

У извештају се подвлачи се да је покретање преговора о чланству Србије и ЕУ у јануару ове године било “нови угаони камен у тежњи Србије да се прикључи ЕУ”, што је као свој циљ потврдила и нова влада у Београду. Наводи се да се аналитички преглед усклађености законодавства или скрининг одвија према плану.

“Кључно је”, како је наглашено, “и да Србија настави да испуњава дате обавезе о регионалној сарадњи и нормализацији односа с Косовом кроз сталну примену у доброј вери свих договора склопљених у дијалогу, тако да преговори о чланству наставе да глатко теку”.

“У спољној и безбедносној политици Србија такође мора постепено усаглашавати своје политике и ставове с политиком ЕУ, у раздобљу до уласка у чланство”, наводи се у кључним налазима Извештаја Европске комисије.

Кад је реч о “политичким мерилима” за чланство у ЕУ, ЕК истиче да су избори у Србији у марту протекли уз учешће свих странака и транспарентно, а европско опредељење је наново добило снажну подршку владајуће коалиције.

С обзиром на подршку, односно већину коју има у парламенту, “нова влада мора да искористи прилику да жустро настави реформе”.

Још напора за борбу против корупције

Србија је остварила “одређен напредак” у реформи јавне управе, усвојила је свеобухватну стратегију и оснажила координацију и планирање, али је потребно решавати слабости у државној управи а препоруке независних тела треба боље следитити.

Реформа правосуђа и борба против корупције су у раној фази и треба да буду појачане строгим надзором и механизмима за њихово усаглашавање, истиче извршно тело ЕУ.

Потребно је наставити напоре како би правосуђе било независно и ефикасно и усвојити још неке кључне законе, као што су закони о бесплатној правној помоћи, о узбуњивачима и о сукобу интереса.

У извештају се наводи да постоји снажно политичко опредељење за борбу против корупције, да се истражује више случајева корупције на високом нивоу, али да је корупција и даље присутна у многим областима.

Србија мора да оствари континуиране резултате у борби против корупције и организованог криминала, препоруке су Европске комисије.

Европска комисија додаје да “Парада поноса која је у Београду 28. септембра протекла без већих ометања, представља важан угаони камен у ефикасном спровођењу људских права”.

Указује се да је потребно у потпуности штитити основна права у пракси, укључујући заштиту најрањивијих група.

Такође ЕК наглашава да је у Србији нужно применити реформе, уз уставне промене које ће представљати битан напредак у преговорима о чланству, уз јачање независних регулаторних тела.

Србија посвећена дијалогу с Приштином

У извештају се подвлачи да је Србија наставила да игра позитивну улогу у регионалној сарадњи и нормализацији односа с Косовом уз преданост у примени Споразума Београд-Приштина и договора у дијалогу.

“Али”, како је наведено, “без обзира на превремене изборе на обе стране, Србија мора наставити да постиже резултате у нормализацији односа с Косовом кроз стално спровођење у доброј вези свих договора, тако да преговори о чланству (с ЕУ) наставе да глатко теку”.

У препорукама се наводи да је ће се поглавље 35 рано отварати у раној фази преговора што ће пружити добар оквир за праћење примене постигнутих споразума.

Један упућени званичник ЕУ је новинарима објаснио да пре свега Немачка тражи да Србија опипљиво спроводи договоре с Приштином да би се отворило поглавље 35 преговора о чланству с ЕУ, што је повезано и с отварањем кључним поглавља 23 и 24 о владавини права и темељним слободама.

У поглављу 35 ће се преговарати и о нормализацији односа с Косовом, а на опаску да је тешко да Србија напредује у нормализацији ако не постоји влада у Приштини, речено је да се могу решавати конкретна питања моста у Косовској Митровици, енергетике, илегалних прелаза и другог.

Потребне опсежне економске реформе

Европска комисија такође указује на раст српске привреде од 2,5% у 2013, али и стагнацију због пада домаће тражње и указује на то да је извоз једино наставио да расте.

Незапосленост је достигла стопу од 20% радно способног становништва, а “Србија има велики буџетски дефицит, док економију ремети и даље велики удео ненаплативих кредита, поплаве су додатно погоршале економску ситуацију”.

“Србија је покренула озбиљан програм економских реформи усвајајући нове законе о тржишту рада, приватизацији и стечају, платама и пензијама”, наводи се у извештају ЕК.

И подвлачи да су “битни напори и даље нужни”, како се напомиње, “да се ухвати у коштац с великим буџетским дефицитом тако што ће се у прихватљиве размере свести издаци државе, успоставити буџетска дисциплина и побољшати убирање пореза”.

“Морају се спровести и широке структурне реформе, образовни систем учинити делотворнијим”, наводи ЕК.

“Напредак је нужан у приватизацији и преустројству предузећа у ддржавном власништву, да се сведу на разумну меру државне субвенције и побољшају услови пословања”.

Извршно тело ЕУ наглашава да се српско законодавство мора усклађивати с прописима ЕУ упоредо с преговорима о чланству, “што обухвата сектор енергије, укључујући гасовод Јужни ток, природну средину, климатске промене, државне субвенције, здравство и социјалну заштиту и политику азила”.

Извор: Бета, EurActiv.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]