Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Буди и ти део мреже

Објављено 01.10.2012.

Grupa KobraПише: Милан Стојиљковић (Блог о социјалном укључивању)

Од самог почетка рада Групе Кобра ми се бавимо прикупљањем средстава из локалне заједнице, било да су то појединци или компаније, али на некако неформалан начин. Постоје многе технике и методе које могу побољшати само прикупљање средстава. Захваљујући програму Филантропија коју спроводи BCIF из Београда, били смо у прилици да научимо много више о томе и да плански кренемо у процес прикупљања средстава.

Након истраживања, које смо спровели у локалној заједници, схватили смо да има много проблема који дотичу младе људе на у нашем селу и околини, али се међу најчешће поновљеном јавило питање информисаности, самим тим и питање приступа информацијама. Опрема за кабловски интернет је јако скупа тако да многи млади немају могућности да несметано користе интернет. Стара, аналогна, централа једва да омогућава приступ мрежи. Као идеално решење видели смо Интернет центар у “Дому за све”. Као и када радимо сваки пројекат пред великим смо искушењем како ће све испасти на крају, а сада нарочито, с обзиром на то да немамо донатора који ће дати новац за опремање Центра, већ сами морамо прикупити довољно средстава, а BCIF би након тога дуплирао средства. Било је јасно да је интернет потреба младих, а самим тим још јасније да ћемо се упустити и у ову причу храбро, одлучно и сигурни у оно што радимо и у оно шта желимо.

Након три семинара од по три дана, кренули смо у кампању промовисања идеје. Најпре смо одредили слоган кампање “Буди и ти део мреже”, израдили лого и направили план прикупљања. Тим је био подељен у две групе: тим за прикупљање средстава од појединаца и тим за прикупљање средстава од компанија.

Тим за прикупљање средстава од појединаца је имао јако тежак задатак. Доња Топоница у којој би се налазио Интернет центар је јако мало село, са свега 100 кућа. Чак и када би свако домаћинство препознало интерес да донира новац за Интернет центар, не и бисмо добили довољну суму новца за његово опремање. Потребно је било адаптирати најпре просторију, затим обезбедити компјутерске столове, компјутере, опрему за интернет, годишњу претплату, продужне каблове и пратећу опрему. Тим је предложио неколико акција које су биле реализоване. Потенцијалне индивидуалне донатор смо видели у најближем граду – Нишу, али је питање било: Како да грађани Ниша препознају интерес да донирају средства за опремање интернет центра неком оближњем селу?

Уследила је и прва акција – хуманитарна журка у једном клубу у Нишу. Улаз је био 100 динара, а од сваког пића, власник би за пројекат донирао још по 10 динара.Такође, поред улаза би стајао штанд Групе Кобра са флајерима на којима су писали будући догађаји поводом прикупљања средстава за пројекат и наравно нешто о Групи и самом пројекту. Да би кампања била успешна, морали смо да водимо рачуна о маркетингу, па смо располагали малим буџетом од BCIF-а и VIA фондације из Чешке за кампању. Израдили смо мајице које смо делили као награде за посебан допринос и ангажовање у кампањи, израдили беџеве и постере. Након неколико сличних мини забава за младе са хуманитарним карактером на којима су углавном долазили пријатељи и познаници чланова, уследила је велика журка у сарадњи са плесним клубом “Fenix” и СКЦ-ом. Студентски кулутни центар је одобрио бесплатан простор у клубу на Правном факултету у Нишу и озвучење, а чланови плесног клуба “Fenix” су држали јавни час салсе и других плесова. Овај догађај је био јако посећен и интересантан за младе људе. Након тога смо наставили са хуманитарним концертима на којима су наступали локални нишки бендови. Уследиле су уличне акције у главној улици у Нишу које нису много уродиле плодом, али су свакако биле добре за промовисање пројекта и идеје. Са ученицима Основне школе “Бранислав Нушић” из Доње Трнаве и Спортским савезом града Ниша, организовали смо аукцију шешира и ускршњих јаја у школском дворишту поводом Ускрса. Мало по мало, буџет је растао, а самим тим и наша мотивисаност да будемо још истрајнији и бољи у послу који нам предстоји до Интернет центра.

(…)

Текст “Буди и ти део мреже” Милана Стојиљковића у целини можете прочитати на Блогу о социјалном укључивању.

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]