Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Важни датуми као повод за истицање правих вредности

Објављено 29.01.2016.

grubb_blog_su_fiПише: Нена Милојковић, Наставница српског језика у GRUBB центру у Нишу (Блог о социјалном укључивању)

Јануара се обично још једном осврнемо на годину иза себе, резимирамо догађаје који су је обележили, и размишљамо о ономе шта бисмо желели да испуни наредних дванаест месеци. Констатоваћемо, вероватно, како је година брзо прошла, како се све брже живи и како нам време све ћешће измиче контроли. Неретко ту брзину времена које нам пролети употребимо као изговор за све оно што смо можда могли, а ето нисмо урадили. Тада се потврђује још једном да онај ко не жели нешто да уради нађе изговор, а ко жели нађе начин. А нема изговора да се бар они дани у години који су посебно издвојени у светском календару не обележе, не помену и не учине посебним, јер сваки од њих носи важну поруку. Зато се у GRUBB центрима трудимо да увек нађемо начин да све те важне поруке пренесемо деци кроз занимљив садржај. То изискује јаку вољу, мало маште и јасну жељу да се они на којима свет остаје учине свесним и равноправним члановима нашег друштва, који ће знати да цене праве вредности и да се боре за њих.

Постоји безброј начина да се деца интегришу у друштво коме припадају, да се усмеравају и обликују, а један од, њима свакако најинтересантнијих, је кроз креативне садржаје. У GRUBB центрима,  поред едукативних, зато постоји мноштво креативних радионица чији је циљ да се време ког деца, чини се, имају највише, проведе што квалитетније. Ту су редовне радионце које имамо сваке суботе, али и радионице које уприличимо поводом неког важног датума и тако узмемо учешће у скретању пажње на све оно што је битно за здрав дух и тело свих нас, за исправан поглед на свет и оно што га чини.

Како ми то у GRUBB центрима радимо? Пре свега са пуно љубави и јасним циљем да деца која долазе код нас, а која већ носе бреме предрасуда на својим леђима, добију прилику да сазнају што више, да прошире своје видике, умноже своје способности, развију своје таленте. Зато сваки важан датум претворимо у повод за слављење правих вредности.

Претходне године славили смо Светски дан осмеха, једноставно и са осмехом! Весели, шарени папири, и једина крива линија која може да исправи много тога у све тужнијем свету.  А осмех лечи и даје снагу, зато смо сви заједно упутили најискренији осмех свету, да разведри бар неку од тама које се надвијају над нама! Сувишно је рећи колико је позитивне енергије прострујало нашим центром и колико се лица озарило!

За Светски дан љубазности осмисли смо низ скечева у којима су равноправно учествовали и млађи и старији школарци, и тако кроз игру обнављали и усвајали обрасце лепог и љубазног понашања. Закључили смо да заиста није тешко бити фин и да нема изговора за другачије понашање.

На Дан чистих руку, демонстрирали смо како темељно и исправно прати руке, јер чистоћа јесте пола здравља! Присетили смо се и оних дечјих песама које о томе говоре. Да ли треба поменути да није било малишана који није знао бар чувени стих Пре и после јела треба руке прати чика Јове Змаја?!

Сунце је најсјајнија звезда, извор живота и велика инспирација. Дан који је у међународном календару посвећен Сунцу, подстакао нас је да проверимо и употпунимо своје знање о Сунцу, сунчевом систему, о томе колико нам његова енергија значи, као и када постаје штетно. Нисмо пропустили прилику да у у име Сунца нацртамо најлепше цртеже и испишемо најлепше песме!

Да задрава храна треба да буде на столу свакога дана истакли смо када се прослављао Дан здраве исхране. Уз помоћ наставника, деца су од зејтина, воде и брашна направила еколошки пластелин. Позвали смо у помоћ машту и обликовали дивно воће које нам помаже да растемо, будемо здрави, весели и разиграни, јер важно је знати да “уопште ко год нешто хоће, мора јести и волети воће”!

А како је важно да будемо јаки и духом, Светски дан књиге прославили смо игром асоцијације, квизом знања, учили смо како се на различитим светским језицима каже књига и сазнали да како год је назвали, књига је увек најбољи пријатељ, најсигурније склониште и сигуран пут до звезда!

(…)

Текст “Важни датуми као повод за истицање правих вредности” у целини можете прочитати на Блогу о социјалном укључивању.

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]