Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Великим радом против дискриминације

Објављено 10.12.2014.

nevena_petrusic_b92Повереница за заштиту равноправности Невена Петрушић истакла је да треба много да се ради да би се у Србији искоренила дискриминација.

Она је у вестима ТВБ92 говорила о томе шта као своје проблеме наводе националне мањине, како решавати проблеме, као и о резултатима истраживања мишљења већинског становништва према мањинама, које има велике одлике дискриминаторског.

“Ми смо данас у отвореном разговору настојали да заједно препознамо шта су кључни проблеми и приоритети и да се заједно бавимо деловањем за спречавање и сузбијање дискриминације. Заједнички став је да је највећи проблем право на образовање на језицима националних мањина. Постоји и питање информисања на језицима националних мањина, а ту постоји велики проблем и у вези са будућношћу локалних медија који извештавају на језицима националних мањина”, навела је Петрушићева.

Према истраживању канцеларије поверенице за заштиту равноправности, 57 одсто испитаника не жели Албанце и Роме у породици, а сваки други грађанин Србије не жели да им Албанац буде васпитач деце. Петина испитаних каже да су мањине саме одговорне за ситуацију у којој се налазе.

“То су подаци који све нас треба да брину. То је показатељ колико је велики степен етничке и социјалне дистанце и то је нешто са чиме се морамо суочити ако заиста желимо да мењамо ствари и свест људи, као и да будемо упознати какве опасности оваква ситуација доноси”, додала је Петрушићева.

Повереница наводи да је неопходно време како би се овакав однос већинског становништва према мањинама променио.

“Ти ставови су формирани у раној младости и тешко се мењају, постоји велики проблем са превазилажењем предрасуда јер су оне дубоко укорењене. Ако желимо да се мењамо морамо да имао свест да промена долази само дугорочним мерама и ништа се не може урадити преко ноћи. Важно је да знамо да не смемо да пропустимо шансу да у наставним програмима школа морамо да имамо и теме људских права, не само као дефиниције, већ као суштину”, истиче Петрушићева.

Канцеларија поверенице је урадила истраживање о томе шта државни службеници мисле о правима мањина. Резултати су готово идентични.

“То је прво истраживање такве врсте. Желели смо да видимо ставове запослених у јавној власти на свим нивоима и гранама власти. Да знамо њихове ставове и то колико знају о прописима који су у вези са заштитом од дискриминације. Они деле ставове друштва, ставове грађана, а оно што је забрињавајуће је то што чак 20 посто запослених у јавној државној власти сматра да су мањине саме криве за дискриминацију. То је релативизација одговорности државних органа за промену положаја мањина”, објашњава Петрушићева.

Међународни дан људских права обележава се сутра, 10. децембра, као подсећање на дан када је потписана Универзална декларација о људским правима.

“Желим да честитам грађанима и грађанкама Међународни дан људских права који све треба да подсети на мисао која инспирише причу о људским правима, да су сва људска бића рођена слободна и једнака у достојанству и правима. Доста тога се учинило на промоцији људских права, направљен је добар правни оквир, али постоје тешкоће у примени и на томе морамо да радимо”, закључила је Петрушићева.

Извор: Б92

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]