Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Већина у Србији за наставак евроинтеграција, отпор младих

Објављено 29.07.2016.

istrazivanjebregzit-bВећина грађана Србије (53%) сматра да и поред изласка Велике Британије из ЕУ треба наставити евроинтеграције, али расте број младих који показују отпор према евроинтеграцијама, показало је истраживање Института за европске послове “Србија после Брегзита – где грађани виде Србију”. Истовремено чланство Србије у NATO не подржава 82% испитаних грађана а 80% сматра да независност Косова и Метохије не треба признати ни уколико би то био услов за чланство у ЕУ. Највећи проценат испитаника као пријатеља Србије види Русију док петина анкетираних као непријатеља види Хрватску.

Политиколог Тибор Молдваи из Института за европске послове рекао је 28. јула да је 51% испитаних младих људи од 18 до 29 година за прекид евроинтеграција, док 43% сматра да би требало наставити интеграцију у ЕУ.

“Старији грађани готово двотрећински подржавају евроинтеграције. Главни налаз овог истраживања био је то да су млади у односу на старије резервисанији у односу на ЕУ и евроинтеграције, као и да су резервисанији према европским вредностима”, навео је он.

Представљајући закључке истраживања Наим Лео Бешири из Института за европске послове рекао је да су грађани врло мало обавештени о евроинтеграцијама Србије.

“Млади испитаници из руралних насеља и они који немају високо образовање претендују да имају контроверзније ставове у односу на остало становништво. Подршка Русији је велика, а евроинтеграцијама се смањује. Став према Косову је веома јак. Хрватска се и даље сматра непријатељем, док чланство у NATO више подржавају жене, Војвођани и старији од 60 година”, навео је он неке од закључака истраживања.

Чланство Србије у NATO не подржава 82% испитаних грађана а 12%подржава али 44% испитаних мисли да је један од услова за прикључење ЕУ да Србија постане чланица NATO, показало је истраживање.

На питање “да ли бисте подржали чланство Србије у NATO, ако Русија постане члан NATO”, две трећине испитаних рекло је да не би ни тада подржало чланство Србије у тој организацији. Само 19% младих би у тој ситуацији подржало чланство Србије у NATO.

Независност Косова и Метохије, према мишљењу 80% грађана Србије не треба признати ни уколико би то био услов за чланство у ЕУ.

Према мишљењу 59,3% испитаника, СНС највише подржава ближе односе са ЕУ, док 6,7% испитаних сматра да то чини ДС.

Истаживање је показало да 33,6% испитаника сматра да блиске односе са Русијом највше подржава СНС, док 8,8% сматра да то чини ДСС.

Истовремено 47% грађана сматра да ЕУ тренутно има бољу економску ситуацију у поређењу са Русијом, показало је истраживање.

Према мишљењу 41,3% грађана Русија је пријатељ Србије. Као пријатеља 12% њих перципира Грчку а 9,6% Кину.

Непријатељ Србије по мишљењу већине (19,7% испитаника) је Хрватска, док 18,1% наводи да је то САД. Албанију као непријатеља Србије види 12,1% испитаника.

Трећина грађана није била ни у једној земљи ЕУ, а у Русији никада није било 92% грађана Србије.

Према оцени 49% анкетираних, Србија треба да призна Крим као део Русије.

Бешири је казао да млади већ дуже време показују отпор према евроинтеграцијама и да је разлог вероватно “необавештеност”.

“Имате правне факултете у Србији где институционално право ЕУ није обавезан предмет, а за неких седам година ће то право у овој земљи морати да примењују. С друге стране, младе збуњују поруке које долазе од владајућих елита будући да су често контрадикторне”, навео је Наим Лео Бешири.

Професорка ЕТФ у пензији Србијанка Турајлић оценила је да грађанима Србије о ЕУ “никада, нико није озбиљно говорио”.

“Дакле, ЕУ се са једне стране представила као некаква касица прасица, која ће нама да испоручује паре само ако ми ту приступимо. О правим вредностима ЕУ, о значају норми… никада нико у овој земљи није озбиљно разговарао. Не само ова влада, него ни једна једина влада”, казала је она.

Турајлић је оценила да “млади немају појма шта је вредност ЕУ”. “Мислим да се ради о дубоком незнању”, закључила је она.

Психолог Жарко Кораћ рекао је да у Србији “не постоји систематско праћење ставова према ЕУ”. “То би морала да ради држава. Онда бисмо имали мало поузданије податке о томе”, казао је он.

Кораћ је рекао да је истраживање показало да грађани имају противуречне ставове о неким најважнијим темама.

Он је оценио да је млада генерација изложена перманентној националистичкој пропаганди и нема “неки алтернативни модел, упркос Фејсбуку и друштвеним мрежама”.

“Они најбоље изражавају ставове наше политичке реалности и политичке пропаганде у последњих двадесетак година. И на том примеру можете да видите како је она успешна била”, навео је Кораћ.

Истраживање је рађено од 28. јуна до 6. јула на узорку од 1.007 испитаника међу пунолетним грађанима Србије без територије Косова и Метохије. Подаци су прикупљани телефонском анкетом. Како је речено, на упитник је одговарало нешто више жена од мушкараца. Око половина анкетираних грађана је изјавила да има само основну или средњу школу.

Извор: Бета, преузето са www.euractiv.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]