Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Većina u Srbiji za nastavak evrointegracija, otpor mladih

Objavljeno 29.07.2016.

istrazivanjebregzit-bVećina građana Srbije (53%) smatra da i pored izlaska Velike Britanije iz EU treba nastaviti evrointegracije, ali raste broj mladih koji pokazuju otpor prema evrointegracijama, pokazalo je istraživanje Instituta za evropske poslove “Srbija posle Bregzita – gde građani vide Srbiju”. Istovremeno članstvo Srbije u NATO ne podržava 82% ispitanih građana a 80% smatra da nezavisnost Kosova i Metohije ne treba priznati ni ukoliko bi to bio uslov za članstvo u EU. Najveći procenat ispitanika kao prijatelja Srbije vidi Rusiju dok petina anketiranih kao neprijatelja vidi Hrvatsku.

Politikolog Tibor Moldvai iz Instituta za evropske poslove rekao je 28. jula da je 51% ispitanih mladih ljudi od 18 do 29 godina za prekid evrointegracija, dok 43% smatra da bi trebalo nastaviti integraciju u EU.

“Stariji građani gotovo dvotrećinski podržavaju evrointegracije. Glavni nalaz ovog istraživanja bio je to da su mladi u odnosu na starije rezervisaniji u odnosu na EU i evrointegracije, kao i da su rezervisaniji prema evropskim vrednostima”, naveo je on.

Predstavljajući zaključke istraživanja Naim Leo Beširi iz Instituta za evropske poslove rekao je da su građani vrlo malo obavešteni o evrointegracijama Srbije.

“Mladi ispitanici iz ruralnih naselja i oni koji nemaju visoko obrazovanje pretenduju da imaju kontroverznije stavove u odnosu na ostalo stanovništvo. Podrška Rusiji je velika, a evrointegracijama se smanjuje. Stav prema Kosovu je veoma jak. Hrvatska se i dalje smatra neprijateljem, dok članstvo u NATO više podržavaju žene, Vojvođani i stariji od 60 godina”, naveo je on neke od zaključaka istraživanja.

Članstvo Srbije u NATO ne podržava 82% ispitanih građana a 12%podržava ali 44% ispitanih misli da je jedan od uslova za priključenje EU da Srbija postane članica NATO, pokazalo je istraživanje.

Na pitanje “da li biste podržali članstvo Srbije u NATO, ako Rusija postane član NATO”, dve trećine ispitanih reklo je da ne bi ni tada podržalo članstvo Srbije u toj organizaciji. Samo 19% mladih bi u toj situaciji podržalo članstvo Srbije u NATO.

Nezavisnost Kosova i Metohije, prema mišljenju 80% građana Srbije ne treba priznati ni ukoliko bi to bio uslov za članstvo u EU.

Prema mišljenju 59,3% ispitanika, SNS najviše podržava bliže odnose sa EU, dok 6,7% ispitanih smatra da to čini DS.

Istaživanje je pokazalo da 33,6% ispitanika smatra da bliske odnose sa Rusijom najvše podržava SNS, dok 8,8% smatra da to čini DSS.

Istovremeno 47% građana smatra da EU trenutno ima bolju ekonomsku situaciju u poređenju sa Rusijom, pokazalo je istraživanje.

Prema mišljenju 41,3% građana Rusija je prijatelj Srbije. Kao prijatelja 12% njih percipira Grčku a 9,6% Kinu.

Neprijatelj Srbije po mišljenju većine (19,7% ispitanika) je Hrvatska, dok 18,1% navodi da je to SAD. Albaniju kao neprijatelja Srbije vidi 12,1% ispitanika.

Trećina građana nije bila ni u jednoj zemlji EU, a u Rusiji nikada nije bilo 92% građana Srbije.

Prema oceni 49% anketiranih, Srbija treba da prizna Krim kao deo Rusije.

Beširi je kazao da mladi već duže vreme pokazuju otpor prema evrointegracijama i da je razlog verovatno “neobaveštenost”.

“Imate pravne fakultete u Srbiji gde institucionalno pravo EU nije obavezan predmet, a za nekih sedam godina će to pravo u ovoj zemlji morati da primenjuju. S druge strane, mlade zbunjuju poruke koje dolaze od vladajućih elita budući da su često kontradiktorne”, naveo je Naim Leo Beširi.

Profesorka ETF u penziji Srbijanka Turajlić ocenila je da građanima Srbije o EU “nikada, niko nije ozbiljno govorio”.

“Dakle, EU se sa jedne strane predstavila kao nekakva kasica prasica, koja će nama da isporučuje pare samo ako mi tu pristupimo. O pravim vrednostima EU, o značaju normi… nikada niko u ovoj zemlji nije ozbiljno razgovarao. Ne samo ova vlada, nego ni jedna jedina vlada”, kazala je ona.

Turajlić je ocenila da “mladi nemaju pojma šta je vrednost EU”. “Mislim da se radi o dubokom neznanju”, zaključila je ona.

Psiholog Žarko Korać rekao je da u Srbiji “ne postoji sistematsko praćenje stavova prema EU”. “To bi morala da radi država. Onda bismo imali malo pouzdanije podatke o tome”, kazao je on.

Korać je rekao da je istraživanje pokazalo da građani imaju protivurečne stavove o nekim najvažnijim temama.

On je ocenio da je mlada generacija izložena permanentnoj nacionalističkoj propagandi i nema “neki alternativni model, uprkos Fejsbuku i društvenim mrežama”.

“Oni najbolje izražavaju stavove naše političke realnosti i političke propagande u poslednjih dvadesetak godina. I na tom primeru možete da vidite kako je ona uspešna bila”, naveo je Korać.

Istraživanje je rađeno od 28. juna do 6. jula na uzorku od 1.007 ispitanika među punoletnim građanima Srbije bez teritorije Kosova i Metohije. Podaci su prikupljani telefonskom anketom. Kako je rečeno, na upitnik je odgovaralo nešto više žena od muškaraca. Oko polovina anketiranih građana je izjavila da ima samo osnovnu ili srednju školu.

Izvor: Beta, preuzeto sa www.euractiv.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Bilten o socijalnom uključivanju

Arhiv biltena o socijalnom uključivanju

Aktuelnosti > <

Kalkulator socijalnih davanja

Blog > <

Aktuelni dokumenti > <

Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji
Decembar, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC u Republici Srbiji: Metodološki okvir i analiza izabranih pokazatelja siromaštva i nejednakosti
Decembar, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj osoba koje žive sa HIV
Decembar, 2021 arrow right pdf [305 KB]
E2E: Utvrđivanje institucionalnog okvira za uspostavljanje Nacionalne standardne klasifikacije zanimanja u Srbiji
Decembar, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Analiza održivih modela za obezbeđivanje pristupa čistoj pijaćoj vodi, kanalizaciji i električnoj energiji stanovnicima podstandardnih romskih naselja u Republici Srbiji
Decembar, 2021 arrow right pdf [4 MB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj nacionalnih manjina
Decembar, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj migranata i tražilaca azila
Decembar, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj dece
Decembar, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj mladih
Decembar, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj starije populacije
Decembar, 2021 arrow right pdf [307 KB]