Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

ВИРТУС награда – Хумана страна бизниса

Објављено 22.03.2013.

Признање које компаније, мала и средња предузећа желе да поседују (Фото: BCIF/ Драган Кујунџић)

Признање које компаније, мала и средња предузећа желе да поседују (Фото: BCIF/ Драган Кујунџић)

Већ шест година додељује се – у четири сталне и четири променљиве категорије – признање чији је циљ да укаже на компаније и предузећа која су допринела општем добру, тј. која су својим пројектима, самостално или у сарадњи са цивилним организацијама, на најразличитије начине побољшала услове живота у локалној и широј заједници.

“Виртус” је латинска реч која означава храброст, врлину, ваљаност. Већ шест година Балкански фонд за локалне иницијативе додељује „Виртус награду” за корпоративну филантропију. На листи добитника симболичног признања, према једногласној одлуци жирија, заслужују да се нађу компаније и предузећа која својим акцијама, самостално или у сарадњи са организацијама цивилног друштва, најједноставније речено – доприносе општем добру!

Како каже Марија Митровић, менаџерка програма филантропије Балканског фонда за локалне иницијативе (BCIF), током шест година додељивања било је ситуација да је за поједину категорију жири био “на слатким мукама”. Али, било је и прилика, као прошлог децембра, да у појединој категорији буде минимални број кандидата.

– Општа економска криза, неповољни законодавни и фискални оквир утицали су да је био смањен број акција и компанија које су могле да конкуришу за Виртус награду. Међутим, охрабрује да у Србији све више великих компанија, малих или средњих предузећа из свих делова земље, препознају значај ангажовања, тј. теже да помогну живот у широј заједници у оквиру које и сами послују, каже она.

У прилог томе су показатељи истраживања које је BCIF спровео почетком ове године. Уочено је да се у компанијама побољшало знање о томе шта је корпоративна филантропија као и број оних које имају стратегију или годишњи програме за акције најразличитијег типа: од издвајања новца до ангажовања запослених, а све у циљу изградње корпоративног филантропског оквира, у односу на период када је награда конституисана – 2007. године.

Међу 12 добитника за 2012. годину нашле су се и компаније: Радио-дифузно предузеће Б92 – првонаграђени за допринос на националном нивоу; Лафарж BFC – за допринос локалној заједници у којој послују и Сосијете женерал банка као двоструки лауреат – за дугорочно партнерство профитног и непрофитног сектора и у категорији Волонтирање.

Њихови представници одговорили су на питања како приступају друштвено одговорном пословању.

– Награда Виртус коју Б92 по трећи пут добија за допринос развоју филантропије је за нас важно признање. То је показатељ како радимо и колико померамо границе и стандарде, каже Гордан Пауновић, менаџер Акција Б92 и додаје да се труде да буду иновативни и да јединствену позицију медијске компаније искористе како би акције из домена друштвене одговорности и корпоративне филантропије реализовали на оригиналан начин.

– Када три пута у шест година добијете овакво признање, то показује да напредујете и да стално постављате нове и теже циљеве и да успевате да их остварите. Зато је награда Виртус не само тренутак задовољства учињеним већ и тренутак рефлексије у коме можемо да поново промислимо колико смо урадили од 2006. када смо дефинисали нашу CSR операцију до данас, истиче Гордан Пауновић.

Свечаност доделе Виртус награда за 2012. годину одржана је у Скупштини Србије (Фото: BCIF/ Драган Кујунџић)

Свечаност доделе Виртус награда за 2012. годину одржана је у Скупштини Србије (Фото: BCIF/ Драган Кујунџић)

А на питање да ли у Србији има помака у односу на период од пре неколико година, он одговара: – Није проблем свест колико економска криза која је редуковала могућности за спровођење акција. Разним кампањама и активностима у српском друштву последњих година ова идеја је пласирана на начин који не оставља недоумице око значаја, тако да сам сигуран да је та свест присутна. У 2013. заиста више не морамо да објашњавамо шта радимо и зашто је то битно, на начин на који смо 2006. морали потенцијалним донаторима да објашњавамо шта је то и зашто је важно давати заједници, илуструје он.

Александра Ненадовић, менаџер за комуникације у Сосијете женерал банци, која је и 2009. била добитник, истиче да су на последње признање посебно поносни због ангажовања запослених као волонтера у оквиру пројекта “Инклузивна академија”. Покренута је у сарадњи са Форумом младих са инвалидитетом, а циљ је да се младима са хендикепом кроз обуке и предавања омогући да унапреде вештине и знања како би подигли сопствене капацитете приликом запошљавања.

– Последњих шест година били смо активно укључени у бројне социјално–инклузивне пројекте непрофитног сектора. Многе смо сами иницирали, позивајући партнере и друге компаније да допринесу развоју корпоративне филантропије, појашњава она уз оцену да, сагледавајући досадашње активности, могу да кажу да та мисија није остала без резултата и да су, заједно са партнерима, успели не само да подигну свест заједнице о дугорочним проблемима, већ да за неке од њих понуде конкретна решења.

О начину избора партнера, Александра Ненадовић каже да се обавља у складу са смерницама стратегије банке у домену корпоративне филантропије. – Планирамо пројекте који ће се реализовати током године. У складу са тим врши се и избор партнера у локалној средини, углавном оних који припадају непрофитном сектору, а неретко су и међународне организације, државне институције. Само у оквиру “Инклузивне академије” до сада је учествовало највише волонтера, запослених у Банци; њих 40 је у различитим доменима (финансије, ИТ) континуирано обучавало 28 кандидата укључених у пројекат.

Беочински огранак светске компаније Лафарж је добитник за допринос у локалној заједници. Оно због чега су сами Беочинци задовољни је отварање нових радних места кроз Бизнис парк. Како каже Снежана Петровић, менаџер комуникација, труде се да буду партнер и ослонац локалној заједници.  – Кроз буџет који смо обезбедили изграђен је спортски центар у Беочину, реконструисан регионални пут ка Новом Саду и бројни локални путеви у нашој општини: реновиране су школе, изграђена дечија игралишта, изграђен је нови градски трг и финансирани програми из области културе и очувања традиције. Нарочито је значајан пројекат Беочин Бизнис парк, чиме смо новим инвеститорима ставили на располагање 20 хектара инфраструктурно опремљеног земљишта. Тренутно, имамо три инвеститора у Бизнис парку. Први је почео са радом почетком прошле године, а он обезбеђује 150 радних места и производни програм који је готово у потпуности намењен извозу. У овој години очекујемо почетак рада и друга два инвеститора , који ће обезбедити више од 200 нових радних места, не крије задовољство Снежана Петровић.

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]