Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Влада посвећена унапређењу положаја особа са инвалидитетом

Објављено 05.11.2018.

Konferencija posvećena analizi sprovođenja preporuka Komiteta UN za prava osoba sa invaliditetomДиректорка Канцеларије за људска и мањинска права Владе Републике Србије Сузана Пауновић 2. новембра је изјавила да је Србија једна од првих земаља која је ратификовала Конвенцију о правима особа са инвалидитетом, као и да је Влада Србије у потпуности посвеђена спровођењу ове Конвенције у циљу унапређења положаја једне од најрањивих друштвених група.

Пауновић је, отварајући конференцију посвећену анализи спровођења препорука Комитета УН за права особа са инвалидитетом, навела да у Србији живи око 800.000 грађана и грађанки са неким обликом инвалидитета и да је ова конвенција први међународни уговор о људским правима настао у 21. веку под окриљем УН.

За нас је веома значајно што захваљујући овој анализи, коју је урадила Национална организација особа са инвалидитетом у сарадњи са Савезом дистрофичара Србије, данас можемо да сагледамо двогодишњу примену препорука из угла државних органа и организација цивилног друштва и одредимо правце будућег деловања у циљу унапређења положаја особа са инвалидитетом, нагласила је Пауновић.

Она је оценила да можемо да кажемо да је у односу на период од пре девет година, када је Конвенција потврђена, учињен видан напредак у унапређењу положаја особа са инвалидитетом, али да се и даље суочавамо са бројним изазовима када се ради о унапређењу остваривања свих њихових права.

Чињеница да је ово Конвенција која је имала највећи број потписника на дан отварања (чак 44), а да данас има 177 чланица, говори о томе да је развијена свест о значају заштите права особа са инвалидитетом међу државама чланицама УН, рекла је она.

Пауновић је нагласила да Србија редовно извештава Комитет за права особа са инвалидитетом УН и да се све препоруке које је Србија добила од Комитета за права особа са инвалидитетом, као и још 351 препорука других уговорних тела и Савета за људска права УН, налазе у јединственом Акционом плану за праћење УН препорука за људска права.

Према њеним речима, план је да се у наредном периоду у сарадњи са организацијама цивилног друштва и Канцеларијом УН у Србији препоруке повежу са Циљевима одрживог развоја из Агенде 2030 и израде индикатори за сваку од њих.

Од укупно анализираних 37 препорука наша држава је предузела низ мера на спровођењу 25 препорука које изискују континуирану реализацију. Ове препоруке су делимично спроведене и неопходно је наставити њихово спровођење. Пет препорука техничке природе је спроведено, а држава ће наставити интензивно да ради на спровођењу још 7 препорука, оценила је директорка Канцеларије.

Она је навела да је значајно истаћи да органи и институције задужене за спровођење препорука организују обуке за запослене са циљем бољег препознавања и реаговања у случајевима дискриминације, као да спроводе континуиране активности на подизању свести јавности о правима особа са инвалидитетом, од којих као пример добре праксе издвајамо.

Веома је значајна сарадња са медијима у стварању позитивне слике у јавности о талентима и вештинама особа са инвалидитетом, истакла је Пауновић и додала да је повећан број садржаја са титловима у медијима.

Пауновић се посебно захвалила Дамјану Татићу, истакнутом члану УН Комитета за права особа са инвалидитетом, који је радио на изради ове анализе, истичући његов велики допронос не само у раду овог међународног тела већ и на унапређењу угледа наше земље.

Татић је учесницима конференције представио Анализу спровођења препорука Комитета УН за права особа са инвалидитетом у Србији и позитивно оценио искуство Србије пред овим комитетом.

Образлажући државни извештај, као и алтернативне извештаје организација цивилног друштва, он је навео да то осликава право стање ствари у држави што, како наводи, није случај увек са свим државама чланицама УН.

Татић је апострофирао питање приступачности као кичму Конвенције, наводећи да је потребно да држава настави да ради на обезбеђивању приступа у свим областима друштвеног живота особама са инвалидитетом.

Извршна директорка Националне организације особа са инвалидитетом Србије Иванка Јовановић је истакла да ће ова организација наставити да буде партнер држави у циљу унапређења положаја особа са инвалидитетом и дати пуну подршку у праћењу и спровођењу препорука Комитета за права особа са инвалидитетом.

Јовановић је учесницима конференције најавила кампању у циљу подизања свести јавности о правима особа са инвалидитетом под називом „Интегритет“, која ће бити емитована на РТС и локалним телевизијама широм Србије.

О спровођењу препорука Комитета УН за права особа са инвалидитетом у Србији говорили су представници министарстава за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, просвете, науке и технолошког развоја, Повереника за заштиту равноправности, Заштитника грађана и чланице Националне организације за права особа са инвалидитетом.

На крају конференције, Пауновић је истакла да ће Канцеларија и даље наставити да подржава пројекте организација цивилног друштва, верујући да ће идуће године у ту сврху бити опредељено још више финансијских средстава како би се побољшао положај ове, али и других друштвених група у Србији.

Конференцију је организована у оквиру пројекта „Од глобалних препорука до остваривања права особа са инвалидитетом у срединама у којима оне живе“ који је реализовала Национална организација особа са инвалидитетом у сарадњи са Савезом дистрофичара Србије, који је финансијски подржала Канцеларија за људска и мањинска права, у оквиру програма „Спровођење антидискриминационих политика у Републици Србији за 2018. годину“.

Извор: www.srbija.gov.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]