Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Влада Србије посвећена питању инклузије Рома

Објављено 09.04.2015.

Romska zastava - ilustracijaДиректор Канцеларије за људска и мањинска права Владе Републике Србије Сузана Пауновић честитала је свим грађанима ромске националности Светски дан Рома, указујући на бројне активности Владе које су усмерене на унапређивање положаја припадника те националне мањине.

Пауновић је истакла да је Влада посвећена питањима инклузије Рома, чему у прилог говоре успостављени институционални механизми којима се прати напредак у тој области и координација између државних институција и цивилног сектора.

Она је навела да Савет за унапређивање положаја Рома даје пуну подршку у реализацији политика усмерених ка припадницима ромске националне мањине.

Канцеларија за људска и мањинска права, у сарадњи са SEIO и SIPRU, успоставила је механизам координације пројеката који су намењени инклузији Рома, подсетила је Пауновић.

Основни циљ ових пројеката, како је објаснила, јесте да путем редовне размене информација сви релевантни корисници пројеката, донатори и тимови за спровођење пројеката допринесу ефикасној употреби буџетских и донаторских средстава, чиме би се дала значајна подршка процесу унапређења положаја Рома.

Припадници ромске националне мањине своја права остварују преко својих представничких тела, подсетила је она и додала да то није једини начин партиципације, јер се настоји да представници те заједнице буду заступљени у одлучивању о свим питањима која се на њих односе, као и да буду заступљени у државним институцијама.

Сходно томе, Пауновић је најавила запошљавање саветника за инклузију Рома у ресорним министарствима.

Канцеларија за људска и мањинска права већ пету годину спроводи „Програм стажирања за младе – припаднике мањина у државним институцијама у Србији“, где млади припадници националних мањина имају прилику да се упознају са радом државне управе, сазнају на који начин се остварују права националних мањина у државној управи и какви су механизми да се та права унапреде.

Први пут су кроз TARI пројекат, који спроводи Канцеларија за људска и мањинска права уз помоћ имплементационог партнера Мисије ОЕБС-а у Србији, средствима ЕУ формирани мобилни тимови у 20 локалних самоуправа.

Кроз овај механизам повезани су сви резултати у један тим који чине ромски координатор, педагошки асистент, здравствени медијатор, представник Центра за социјални рад и Националне службе за запошљавање.

Повезивање на локалном нивоу треба да допринесе томе да Роми своја права на ефикаснији начин остваре у својој заједници.

Ромска национална мањина најбројнија је мањина у Србији и њихови проблеми су разноврсни и сложени. Држава и друштво показују спремност да раде на развијању мултисекторске сарадње и стварању хуманијег модела збрињавања за припаднике ромске националне мањине, како би се проблем неформалних насеља решио.

Полазне смернице за израду нове стратегије за унапређивање положаја Рома до 2025. године рађене су у склопу ширег консултативног процеса са представницима локалне самоуправе широм Србије, државних органа и институција, независних институција, ромских организација цивилног друштва и Националним саветом ромске националне мањине.

На челу радне групе за израду овог документа, који ће се заснивати на принципима инклузивности, децентрализације, рационализације, економичности, ефикасности и афирмативним мерама, биће представник ромске националне заједнице.

Предвиђено је да се мере друштвеног укључивања реализују кроз неколико стратешких области, попут образовања, запошљавања, економског оснаживања, становања и здравља.

Канцеларија за људска и мањинска права ће са својим пуним капацитетом наставити да даје подршку у свим сегментима где је потребно унапредити квалитет живота Рома, наводи се у саопштењу.

Извор: www.srbija.gov.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]