Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Вучић предао Хану акционе планове за поглавља 23 и 24

Објављено 08.05.2015.

vucic_hanПредседник Владе Републике Србије Александар Вучић предао је 7. маја комесару ЕУ за суседску политику и проширење Јоханесу Хану акционе планове за поглавља 23 и 24, и том приликом поручио да је чланство у Европској унији стратешки циљ Србије.

Вучић је, на заједничкој конференцији за новинаре са Ханом, рекао да не може да лицитира о томе када ће бити отворена прва поглавља, и додао да очекује да се то догоди у јуну, најкасније у септембру, али да то не зависи од Србије, већ је то питање на које чланице ЕУ и Европска комисија морају да дају одговор.

Он је истакао да Србија има свој стратешки циљ и да је обавеза Владе Србије да поштује достојанство српског народа.

Зато ћемо одговорним радом покушати да добијемо поверење бриселских институција и земаља чланица Европске уније, додао је премијер.

Према његовим речима, српска страна ће учинити све да се реши питање српске заједнице на Косову и Метохији како би се српском народу у покрајини обезбедила јаснија будућност.

Вучић је подсетио на то да је Влада Србије много урадила на економском плану и да јој у том сегменту нико не може ништа да замери, али и да је осигурала политичку стабилност у региону, наставила дијалог са Приштином и завршила процес скрининга са добрим резултатима.

Он је напоменуо да ће 18. маја на састанку Пријатеља Србије у Бриселу додатно образложити позиције наше земље, уз напомену да ће Србија наставити да води политику разумевања с циљем да се избегне било каква нестабилност.

Верујем у то да ћемо моћи да останемо стуб стабилности, као што је то био случај и до сада, нагласио је премијер и још једном упутио захвалност комесару Хану на озбиљном приступу и коректном односу према Србији.

Вучић је указао на то да ће Београд наставити дијалог са Приштином, и изнео наду да ће Европска унија то умети да поштује.

Што се тиче појединих питања око Косова и Метохије, остало је да се реши једна важна ствар која није била кривица и одговорност Србије, а то је питање Заједнице српских општина (ЗСО), навео је премијер.

Премијер је подсетио да је у досадашњем дијалогу Београд у последњих неколико месеци, потписао споразум о правосуђу, донео имплементациони план о правосуђу, постигао договор о цивилној заштити, договор о општинским буџетима, као и да су се представници косметских Срба вратили у покрајински парламент и Владу.

То су ствари које смо ми урадили, не постоји више прича о тзв. алтернативним путевима, сада отварамо нове прелазе у договору са косметским Албанцима, навео је он.

Премијер је указао и да је Србија увек желела да разговара о српској заједници јер је то, како је рекао, питање права нашег народа на Космету.

Неко други није желео да разговара и вероватно због тога плаћамо цену. Ми хоћемо да наставимо да радимо свој посао, надам се да ће Европа то поштовати, прецизирао је премијер.

Вучић је рекао да је од 15 тачака бриселског споразума Београд испунио све што је до њега, а да шест тачака које се тичу српске заједнице нису испуњене.

Хан је изјавио да је важно постићи напредак у дијалогу Беогарад и Приштине и да уколико тога буде врло је вероватно да се може почети са отварањем преговарачких поглавља ове године.

Он је изразио уверење да је приступање ЕУ кључни стратешки циљ Владе Србије и да је она томе апсолутно посвећена.

Европски комесар је навео да је разговарао и са земљама чланицама ЕУ о томе како се могу остварити ти циљеви, да има и даље неких питања и услова, али да је убеђен у то да они могу бити превазиђени и испуњени.

Хан је објаснио да постоји заједничко опредељење у државама чланицама ЕУ о томе да се прво почне са поглављима у вези са владавином права, односно поглављима 23 и 24, и назначио да је видљиво да постоји јасна веза између владавине права и привлачности земље за инвестиције.

Још постоји доста потенцијала и сигуран сам у то да оно што предузимају Влада и Скупштина Србије може допринети привлачењу инвеститора. Предстоји нам дуг пут, али мислим да уколико смо сви томе заједно посвећени он може да буде успешан, закључио је Хан.

Извор: www.srbija.gov.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]