Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Главне поруке председника Јункера из говора о стању у Унији 2016.

Објављено 19.09.2016.

junkerПредседник Европске комисије је 14. септембра одржао свој годишњи говор о стању у Унији пред посланицима Европског парламента у Стразбуру у ком је изнео достигнућа из претходне године и представио приоритете за наредну. Изнео је план којим ће Комисија решавати највеће изазове са којима је суочена Еропска унија.

Председник Јункер је рекао: „Наредних 12 месеци ће бити одлучујући за поновно уједињење Уније. Европа је конац састављен од много нити – функционише само ако све те нити вучемо у истом правцу: институције ЕУ, националне владе и национални парламенти. А ми морамо да још једном докажемо да је ово могуће, у одређеном броју подручја у којима се заједничка решења морају под хитно наћи. Зато предлажем нови план за конкретне активности на европском нивоу за наредних 12 месеци.”

Говор председника Јункера у Европском парламенту је праћен усвајањем конкретних иницијатива Европске комисије у области инвестиција, јединственог дигиталног тржишта, уније тржишта капитала и безбедности, иницијатива које ће речи преточити у конкретна дела.

Главне поруке говора о стању у Унији 2016:

Европа на критичној прекретници

„Европа ће функционисати само уколико будемо јединствени и заборавимо супарништво између надлежности и институција. Само тако ће Европа бити више од збира својих делова.”

„Европски народи морају да стану у одбрану јединства. Нико то не може учинити уместо њих.”

„Велике, демократске нације Европе не смеју да поклекну пред налетом популизма. Европа не сме да устукне пред тероризмом. Не, државе чланице морају да изграде Европу која штити.”

Очување европског начина живота

Слобода кретања: „Ми Европљани не смемо никад да прихватимо малтретирање, пребијање или чак убијање пољских радника на улицама Харлоуа. Слобода кретања радника је заједничка европска вредност колико и наша борба против дискриминације и расизма.”

Смртна казна: „Ми Европљани морамо да се оштро противимо смртној казни. Јер поштујемо и верујемо у вредност људског живота.”

Трговина: „Трговински споразум између ЕУ и Канаде је најбољи и најнапреднији споразум који је ЕУ икада склопила. Са вама и свим државама чланицама ћу радити на томе да овај споразум буде ратификован што пре.”

Заштита података: „Европљани не воле дронове који бележе сваки њихов покрет или компаније које складиште све податке о томе шта претражују на интернету. Приватност је важна у Европи. Она је питање људског достојанства.”

Упућивање радника: „Радници би требало да буду плаћени једнако за исти посао на истом месту. Европа није дивљи запад, већ социјална тржишна економија.”

Конкуренција: „Потрошачи у Европи су заштићени од картела и злоупотребе моћних компанија. Ово важи и за гиганте попут Apple-а. Ми у Европи не прихватамо моћне компаније које уговарају незаконите тајне пореске нагодбе. Комисија мотри на правичност. То представља социјалну страну закона о конкуренцији.”

Индустрија челика: „Осмислили смо 37 антидампинг и мера за борбу против неоправданих државних субвенција како бисмо нашу индустрију челика одбранили од нелојалне конкуренције. Али морамо да учинимо још више. Позивам државе чланице и Парламент да подрже Комисију у јачању инструмената за одбрану трговине. Не смемо бити наивни слободни трговци, већ способни да реагујемо одлучно на дампинг као и Сједињене Државе.”

Пољопривреда: „Комисија ће увек бити на страни пољопривредника, нарочито у тешким тренуцима какви су ови данас. Јер ја одбијам да прихватим да је млеко јевтиније од воде.”

Европа која оснажује

Ауторска права: „Желим да новинари, издавачи и аутори буду поштено плаћени за свој посао, било да стварају у студију или својој дневној соби, било да свој рад пласирају на интернету или ван њега, било да свој рад умножавају на фотокопир апаратима или га хиперлинкују на мрежи.”

Повезивање: „Данас предлажемо да до 2020. сваком селу и граду у Европи буде обезбеђен бесплатни приступ интернету у главним тачкама јавног живота.”

Улагања и радна места: „Европа мора интензивно да улаже у младе, у оне који траже посао, у новооснована предузећа. Данас предлажемо да се удвоструче трајање и финансијски капацитет Европског фонда за стратешка улагања.”

„Не могу и нећу да прихватим да миленијумска, генерација Y, буде прва генерација у последњих 70 година која је сиромашнија од својих родитеља.”

Солидарност: „Солидарност је оно што држи Унију на окупу. Но, свестан сам и да је она добровољна. Мора доћи из срца. Не може се форсирати.”

Миграције: „Данас покрећемо амбициозни Инвестициони план за Африку и суседство који има потенцијал да мобилише 44 милијарди евра инвестиција. Уколико му се придруже и државе чланице и дају једнак допринос, он може мобилисати чак 88 милијарди. Нови инвестициони план за Африку и суседство ће бити сламка спаса онима који у супротном морају да се отисну на опасна путовања у потрази за бољим животом.”

Европа која брани

Тероризам: „Баш као што смо били уједињени у жалости, морамо бити уједињени и у реаговању на ову претњу.”

„Суочени са најгорим аспектом човечанства, морамо да останемо верни нашим вредностима, верни себи. А оно што ми јесмо су демократска, плуралистичка друштва, отворена и толерантна. Али наша толеранција не може ићи на терет нашој безбедности.”

Безбедност: „Наше границе ће бранити нова Европска гранична и обалска стража. Желим да видим најмање 200 нових припадника граничне полиције и 50 возила упућених на спољне границе Бугарске од октобра.”

Глобална Европа: „Европа себи више не може да приушти да се ослања на друге војне силе нити да дозволи да Француска сама брани своју част у Малију.”

„Да би европска одбрана била снажна, европска одбрамбена индустрија мора да уводи иновације. Зато ћемо до краја године предложити оснивање Европског одбрамбеног фонда како бисмо истраживању и иновацијама у тој области дали турбо убрзање.”

Европска стратегија за Сирију: „Федерика Могерини, наша висока представница и моја потпредседница, ради изванредан посао. Али она мора да постане европски министар спољних послова преко ког ће све дипломатске службе, и малих и великих земаља, удруживати своје снаге и имати већи утицај у међународним преговорима. Зато данас позивам на стварање заједничке европске стратегије за Сирију.”

Унија одбране: „Европа мора да ојача. Ово највише важи за одбрамбену политику. Лисабонски уговор омогућује државама чланицама да, уколико желе, удруже своје одбрамбене способности у облику трајне структуриране сарадње. Мислим да је ово тренутак да искористимо ту могућност.”

Европа која преузима одговорност

„Позивам свих 27 лидера који долазе у Братиславу да смисле три разлога због којих нам треба Европска унија. Три ствари за чију одбрану су спремни да преузму одговорност. И које су спремни да брзо реализују.”

„Свакога од својих комесара и комесарки сам замолио да у наредне две недеље разговарају о стању у Унији у парламентима својих земаља. Зато што се Европа може градити само са државама чланицама, а никада против њих.”

„Није у реду да када државе чланице не могу да се договоре око тога да ли забранити глифосат у хербицидима, Парламент и Савет приморају Комисију да одлучи уместо њих. Ова правила ћемо променити јер она не одликују демократију.”

„Бавити се политиком значи исправљати технократске грешке одмах када настану. Комисија, Парламент и Савет су донели заједничку одлуку о укидању накнада за роминг. То обећање ћемо испунити. Не само за оне који путују послом у иностранство на два дана. Не само за оне који на одмору проведу две недеље. Већ за раднике који раде у другим земљама. Као и за милионе Еразмусових студената који на размени у иностранству проведу семестар или два. Већ ове недеље ћете видети нови, бољи нацрт плана. Када сте у ромингу, треба да се осећате као код куће.”

„Преузимање одговорности значи и бити одговоран према бирачима. Зато ћемо предложити измену апсурдног правила да комесари морају да напусте своје функције када желе да се кандидују на европским изборима. Треба да охрабримо комесаре да се приближе демократији, а не да их у томе спречавамо.”

Контекст

Председник Европске комисије сваког септембра држи говор о стању у Унији пред Европским парламентом. Говор је праћен пленарном дебатом са члановима Европског парламента. Овај говор покреће дијалог са Парламентом и Саветом о припреми Комисијиног радног програма за наредну годину. Осим тога, председник Јункер и први потпредседник Тимерманс су председнику Европског парламента Мартину Шулцу и словачком премијеру Роберту Фицу, председавајућем ротирајућег председништва Савета, упутили писмо о намерама у ком су изложили конкретне иницијативе које Комисија планира да покрене у наредним месецима. Ово је посебно предвиђено Оквирним споразумом из 2010. којим су регулисани односи између Европског парламента и Европске комисије.

Овогодишњи говор о стању у Унији уједно представља допринос Европске комисије неформалном састанку 27 шефова држава или влада у Братислави 16. септембра 2016.

Говор о стању у Унији, писмо о намерама, извештај о напретку у реализацији 10 приоритета Европске комисије, доступни су на следећем линку: www.ec.europa.eu/soteu

Извор: europa.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]