Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Glavne poruke predsednika Junkera iz govora o stanju u Uniji 2016.

Objavljeno 19.09.2016.

junkerPredsednik Evropske komisije je 14. septembra održao svoj godišnji govor o stanju u Uniji pred poslanicima Evropskog parlamenta u Strazburu u kom je izneo dostignuća iz prethodne godine i predstavio prioritete za narednu. Izneo je plan kojim će Komisija rešavati najveće izazove sa kojima je suočena Eropska unija.

Predsednik Junker je rekao: „Narednih 12 meseci će biti odlučujući za ponovno ujedinjenje Unije. Evropa je konac sastavljen od mnogo niti – funkcioniše samo ako sve te niti vučemo u istom pravcu: institucije EU, nacionalne vlade i nacionalni parlamenti. A mi moramo da još jednom dokažemo da je ovo moguće, u određenom broju područja u kojima se zajednička rešenja moraju pod hitno naći. Zato predlažem novi plan za konkretne aktivnosti na evropskom nivou za narednih 12 meseci.”

Govor predsednika Junkera u Evropskom parlamentu je praćen usvajanjem konkretnih inicijativa Evropske komisije u oblasti investicija, jedinstvenog digitalnog tržišta, unije tržišta kapitala i bezbednosti, inicijativa koje će reči pretočiti u konkretna dela.

Glavne poruke govora o stanju u Uniji 2016:

Evropa na kritičnoj prekretnici

„Evropa će funkcionisati samo ukoliko budemo jedinstveni i zaboravimo suparništvo između nadležnosti i institucija. Samo tako će Evropa biti više od zbira svojih delova.”

„Evropski narodi moraju da stanu u odbranu jedinstva. Niko to ne može učiniti umesto njih.”

„Velike, demokratske nacije Evrope ne smeju da pokleknu pred naletom populizma. Evropa ne sme da ustukne pred terorizmom. Ne, države članice moraju da izgrade Evropu koja štiti.”

Očuvanje evropskog načina života

Sloboda kretanja: „Mi Evropljani ne smemo nikad da prihvatimo maltretiranje, prebijanje ili čak ubijanje poljskih radnika na ulicama Harloua. Sloboda kretanja radnika je zajednička evropska vrednost koliko i naša borba protiv diskriminacije i rasizma.”

Smrtna kazna: „Mi Evropljani moramo da se oštro protivimo smrtnoj kazni. Jer poštujemo i verujemo u vrednost ljudskog života.”

Trgovina: „Trgovinski sporazum između EU i Kanade je najbolji i najnapredniji sporazum koji je EU ikada sklopila. Sa vama i svim državama članicama ću raditi na tome da ovaj sporazum bude ratifikovan što pre.”

Zaštita podataka: „Evropljani ne vole dronove koji beleže svaki njihov pokret ili kompanije koje skladište sve podatke o tome šta pretražuju na internetu. Privatnost je važna u Evropi. Ona je pitanje ljudskog dostojanstva.”

Upućivanje radnika: „Radnici bi trebalo da budu plaćeni jednako za isti posao na istom mestu. Evropa nije divlji zapad, već socijalna tržišna ekonomija.”

Konkurencija: „Potrošači u Evropi su zaštićeni od kartela i zloupotrebe moćnih kompanija. Ovo važi i za gigante poput Apple-a. Mi u Evropi ne prihvatamo moćne kompanije koje ugovaraju nezakonite tajne poreske nagodbe. Komisija motri na pravičnost. To predstavlja socijalnu stranu zakona o konkurenciji.”

Industrija čelika: „Osmislili smo 37 antidamping i mera za borbu protiv neopravdanih državnih subvencija kako bismo našu industriju čelika odbranili od nelojalne konkurencije. Ali moramo da učinimo još više. Pozivam države članice i Parlament da podrže Komisiju u jačanju instrumenata za odbranu trgovine. Ne smemo biti naivni slobodni trgovci, već sposobni da reagujemo odlučno na damping kao i Sjedinjene Države.”

Poljoprivreda: „Komisija će uvek biti na strani poljoprivrednika, naročito u teškim trenucima kakvi su ovi danas. Jer ja odbijam da prihvatim da je mleko jevtinije od vode.”

Evropa koja osnažuje

Autorska prava: „Želim da novinari, izdavači i autori budu pošteno plaćeni za svoj posao, bilo da stvaraju u studiju ili svojoj dnevnoj sobi, bilo da svoj rad plasiraju na internetu ili van njega, bilo da svoj rad umnožavaju na fotokopir aparatima ili ga hiperlinkuju na mreži.”

Povezivanje: Danas predlažemo da do 2020. svakom selu i gradu u Evropi bude obezbeđen besplatni pristup internetu u glavnim tačkama javnog života.”

Ulaganja i radna mesta: „Evropa mora intenzivno da ulaže u mlade, u one koji traže posao, u novoosnovana preduzeća. Danas predlažemo da se udvostruče trajanje i finansijski kapacitet Evropskog fonda za strateška ulaganja.”

„Ne mogu i neću da prihvatim da milenijumska, generacija Y, bude prva generacija u poslednjih 70 godina koja je siromašnija od svojih roditelja.”

Solidarnost: „Solidarnost je ono što drži Uniju na okupu. No, svestan sam i da je ona dobrovoljna. Mora doći iz srca. Ne može se forsirati.”

Migracije: „Danas pokrećemo ambiciozni Investicioni plan za Afriku i susedstvo koji ima potencijal da mobiliše 44 milijardi evra investicija. Ukoliko mu se pridruže i države članice i daju jednak doprinos, on može mobilisati čak 88 milijardi. Novi investicioni plan za Afriku i susedstvo će biti slamka spasa onima koji u suprotnom moraju da se otisnu na opasna putovanja u potrazi za boljim životom.”

Evropa koja brani

Terorizam: „Baš kao što smo bili ujedinjeni u žalosti, moramo biti ujedinjeni i u reagovanju na ovu pretnju.”

„Suočeni sa najgorim aspektom čovečanstva, moramo da ostanemo verni našim vrednostima, verni sebi. A ono što mi jesmo su demokratska, pluralistička društva, otvorena i tolerantna. Ali naša tolerancija ne može ići na teret našoj bezbednosti.”

Bezbednost: „Naše granice će braniti nova Evropska granična i obalska straža. Želim da vidim najmanje 200 novih pripadnika granične policije i 50 vozila upućenih na spoljne granice Bugarske od oktobra.”

Globalna Evropa: „Evropa sebi više ne može da priušti da se oslanja na druge vojne sile niti da dozvoli da Francuska sama brani svoju čast u Maliju.”

„Da bi evropska odbrana bila snažna, evropska odbrambena industrija mora da uvodi inovacije. Zato ćemo do kraja godine predložiti osnivanje Evropskog odbrambenog fonda kako bismo istraživanju i inovacijama u toj oblasti dali turbo ubrzanje.”

Evropska strategija za Siriju: „Federika Mogerini, naša visoka predstavnica i moja potpredsednica, radi izvanredan posao. Ali ona mora da postane evropski ministar spoljnih poslova preko kog će sve diplomatske službe, i malih i velikih zemalja, udruživati svoje snage i imati veći uticaj u međunarodnim pregovorima. Zato danas pozivam na stvaranje zajedničke evropske strategije za Siriju.”

Unija odbrane: „Evropa mora da ojača. Ovo najviše važi za odbrambenu politiku. Lisabonski ugovor omogućuje državama članicama da, ukoliko žele, udruže svoje odbrambene sposobnosti u obliku trajne strukturirane saradnje. Mislim da je ovo trenutak da iskoristimo tu mogućnost.”

Evropa koja preuzima odgovornost

„Pozivam svih 27 lidera koji dolaze u Bratislavu da smisle tri razloga zbog kojih nam treba Evropska unija. Tri stvari za čiju odbranu su spremni da preuzmu odgovornost. I koje su spremni da brzo realizuju.”

„Svakoga od svojih komesara i komesarki sam zamolio da u naredne dve nedelje razgovaraju o stanju u Uniji u parlamentima svojih zemalja. Zato što se Evropa može graditi samo sa državama članicama, a nikada protiv njih.”

„Nije u redu da kada države članice ne mogu da se dogovore oko toga da li zabraniti glifosat u herbicidima, Parlament i Savet primoraju Komisiju da odluči umesto njih. Ova pravila ćemo promeniti jer ona ne odlikuju demokratiju.”

„Baviti se politikom znači ispravljati tehnokratske greške odmah kada nastanu. Komisija, Parlament i Savet su doneli zajedničku odluku o ukidanju naknada za roming. To obećanje ćemo ispuniti. Ne samo za one koji putuju poslom u inostranstvo na dva dana. Ne samo za one koji na odmoru provedu dve nedelje. Već za radnike koji rade u drugim zemljama. Kao i za milione Erazmusovih studenata koji na razmeni u inostranstvu provedu semestar ili dva. Već ove nedelje ćete videti novi, bolji nacrt plana. Kada ste u romingu, treba da se osećate kao kod kuće.”

„Preuzimanje odgovornosti znači i biti odgovoran prema biračima. Zato ćemo predložiti izmenu apsurdnog pravila da komesari moraju da napuste svoje funkcije kada žele da se kandiduju na evropskim izborima. Treba da ohrabrimo komesare da se približe demokratiji, a ne da ih u tome sprečavamo.”

Kontekst

Predsednik Evropske komisije svakog septembra drži govor o stanju u Uniji pred Evropskim parlamentom. Govor je praćen plenarnom debatom sa članovima Evropskog parlamenta. Ovaj govor pokreće dijalog sa Parlamentom i Savetom o pripremi Komisijinog radnog programa za narednu godinu. Osim toga, predsednik Junker i prvi potpredsednik Timermans su predsedniku Evropskog parlamenta Martinu Šulcu i slovačkom premijeru Robertu Ficu, predsedavajućem rotirajućeg predsedništva Saveta, uputili pismo o namerama u kom su izložili konkretne inicijative koje Komisija planira da pokrene u narednim mesecima. Ovo je posebno predviđeno Okvirnim sporazumom iz 2010. kojim su regulisani odnosi između Evropskog parlamenta i Evropske komisije.

Ovogodišnji govor o stanju u Uniji ujedno predstavlja doprinos Evropske komisije neformalnom sastanku 27 šefova država ili vlada u Bratislavi 16. septembra 2016.

Govor o stanju u Uniji, pismo o namerama, izveštaj o napretku u realizaciji 10 prioriteta Evropske komisije, dostupni su na sledećem linku: www.ec.europa.eu/soteu

Izvor: europa.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Bilten o socijalnom uključivanju

Arhiv biltena o socijalnom uključivanju

Aktuelnosti > <

Kalkulator socijalnih davanja

Blog > <

Aktuelni dokumenti > <

Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji
Decembar, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC u Republici Srbiji: Metodološki okvir i analiza izabranih pokazatelja siromaštva i nejednakosti
Decembar, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj osoba koje žive sa HIV
Decembar, 2021 arrow right pdf [305 KB]
E2E: Utvrđivanje institucionalnog okvira za uspostavljanje Nacionalne standardne klasifikacije zanimanja u Srbiji
Decembar, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Analiza održivih modela za obezbeđivanje pristupa čistoj pijaćoj vodi, kanalizaciji i električnoj energiji stanovnicima podstandardnih romskih naselja u Republici Srbiji
Decembar, 2021 arrow right pdf [4 MB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj nacionalnih manjina
Decembar, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj migranata i tražilaca azila
Decembar, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj dece
Decembar, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj mladih
Decembar, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj starije populacije
Decembar, 2021 arrow right pdf [307 KB]