Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Групе старијих за самопомоћ из Србије – међу 10 социјалних иновација у свету

Објављено 08.02.2019.

WHO izvešta: Socijalne inovacije za zdravo starenje - naslovna stranaСветска здравствена организација објавила је налазе Извештаја о социјалним иницијативама (CBSI) у локалној заједници за здраво старење који обухвата студије случаја у 10 земаља са вишим средњим приходима: Чилеу, Кини, Ирану, Либану, Русији, Србији, Шри Ланки, Тајланду, Украјини и Вијетнаму.

Циљ истраживања покренутог 2014. године био је да се утврди на који начин иновације у локалној заједници могу да допринесу спонама између здравствене и социјалне заштите и на тај начин унапреде здравље и добробит старије популације.

У оквиру ширег јавног конкурса за примере добре праксе код Светске здравствене организације (СЗО) – Центра за развој здравља и RAND Europe, независног непрофитног истраживачког института из Кембриџа, удружење „Amity – снага пријатељства” је конкурисало са примером самоорганзованих група за помоћ старијим особама које су пројектно реализоване у Србији.

У току лета 2017. године, обављен је теренски део истраживања и интервјуисан је велики број актера укључених у реализацију или подршку овим иницијативама у свих 10 земаља, након чега су одржане консултације у Центру за развој здравља Кобе (Јапан) у октобру 2017. године, које су окупиле стручњаке, представнике/це академских институција и организација које су подржале развој студија случаја, и стручњаке из RAND Europe, партнера СЗО у спровођењу истраживачког пројекта CBSI. Консултације су имале за циљ да обезбеде систематски преглед и валидирају научене лекције из студија случаја, и да, осим добрих пракси, идентификују недостатке у прикупљању доказа и истраживању како би коначни налази истраживања послужили за даљи развој заговарачких опција за интегрисану здравствену и социјалну подршку старијој популацији у локалној заједници.

Ових 10 студија случаја дефинишу CBSI као иницијативе у заједници које оснажују старије особе да унапреде бригу о себи, задрже своје благостање и промовишу социјалну кохезију. Студија приказује да су главне здравствене добробити психосоцијалне природе – нпр. интеграција социјално искључених старијих особа у њихове заједнице. CBSI, такође, оснажују људе у доношењу одлука о њиховим изборима у вези са здравственом или социјалном заштитом. Најзад, ове инцијативе оснажују неформалне неговатеље, од којих су многи жене.

Студија говори и о неколико изазова. Многе иницијативе ослањају се на волонтере и волонтерке. Многе немају одрживе изворе финансирања, а везе заједнице са формалним системима здравствене и социјалне заштите су често ограничене.

Процена стручњака је да ће овакве социјалне иновације у локалној заједници тек добијати на значају у будућности као делотворни и економски исплатив начин да се смањи јаз између система социјалне и здравствене заштите и ефикасно одговори на широк спектар различитих потреба у самим заједницама.

Студија случаја за Србију је доступна овде на српском језику, као и комплетан извештај на енглеском језику и свих 10 студија случаја (такође на енглеском језику).

Више информација о самом пројекту потражите овде.

Извор: www.amity-yu.org

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]