Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Грчка: Строже казне за расизам и дискриминацију

Објављено 11.09.2014.

stop_nazi - ilustracijaГрчки парламент усвојио је 9. септембра закон којим се пооштравају казне за дела расизма и антисемитизма, дискриминацију и подстицање мржње. Новим законом се забрањује порицање геноцида, ратних злочина и злочина против човечности. Закон је донет готово годину дана од почетка расправе у парламенту, а његово доношење постало је горуће питање након јачања екстремне деснице и учесталих напада на имигранте. Европска комисија и Светски јеврејски конгрес су више пута позивали Грчку да измени закон који потиче још из 1979. године.

Новим законом се казна затвора повећава са две на до три године и предвиђа новчана казна до 20.000 евра за дискриминацију и подстицање мржње и насиља на основу расне и верске припадности, инвалидитета или сексуалне оријентације. Слична казна предвиђена је и за негирање или одбрану холокауста, геноцида и злочина против човечности.

Грчка је добила нови закон тек годину дана од почетка расправе у парламенту у новембру 2013. Нацрт закона је повучен у једном тренутку прошле године пошто је владајућа, конзервативна Нова демократија предложила да се од кажњавања изузму свештеници и војници.

До сада се дешавало да истакнути чланови Грчке православне цркве износе оцене са елементима антисемитизма или критикују припадинике ЛГБТ популације, а појављивали су се и видео снимци припадника војске који узвикују слогане против Албанаца и Турака.

Потреба доношења новог закона дошла је у први план након успеха неонацистичке Златне зоре на локалним изборима, као и изборима за Европски парламент у Грчкој у мају. За кандидата те странке за градоначелника Атине гласало је 16% бирача, а на изборима за Европски парлманет изабрана су три њихова кандидата.

Иако се против свих 16 посланика и некадашња два посланика те странке у парламенту води истрага, а за неке је одређен и притвор, Златна зора не губи на популарности.

Та странка је и даље, према истраживањима јавног мњења, трећа странка по популарности, иза Нове демократије и странке радикалне левице Сириза, а далеко је испред социјалистичког Пасока који је партнер у владајућој коалицији.

Лидер Златне зоре Никос Михалолијакос је негирао да су током Другог светског рата постојале гасне коморе и крематоријуми, док је за нацистичког вођу Адолфа Хитлера је рекао да је “велика историјска личност 20. века”.

Организација за заштиту људских права Хјуман рајтс воч (Human Roghts Watch) је оценила, поводом наставка расправе о предлогу закона у септембру, да иако се пооштравају казне, тај закон не предвиђа мере за подстицање пријављивања насиља из мржње нити мере које би омогућиле адекватно деловање полицје и праовсуђа на сузбијање тих појава.

HRW је затражио од посланика да пажљиво размотре одредбе које би могле да угрозе слободу изражавања и удруживања. Изјаве, па и оне у којима се поричу геноцид, ратни злочини и злочини против човечности, ако не подстичу насиље, не треба забрањивати, ма како увредљиве биле, став је те организације.

У саопштењу од 2. септембра HRW је оценио и да нико не сме бити изложен гоњењу само на основу чланства у некој политичкој странци чији је рад дозвољен.

Извор: АФП, EurActiv.rs

 

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]