Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Девенпорт: Искористити стручност и знање цивилног сектора

Објављено 23.06.2014.

nacionalni_konventЗа успех преговора о чланству у ЕУ битно је укључити и организације цивилног друштва у тај процес и ЕУ позива Владу Србије да кроз трајан дијалог са тим сектором искористи његова знања и стручност, рекао је 20. јуна шеф Делегације ЕУ у Србији Мајкл Девенпорт на првој седници Националног конвента о ЕУ. Конвент окупља различите организације цивилног друштва које ће моћи да  допринесу том процесу и својим предлозима у формулисању преговарачких позиција Србије, речено је на првој седници којом је званично почео рад тог тела. Указано је да отвореност преговора не зависи од Србије већ пре свега од ЕУ, чије процедуре регулишу доступност интерних докумената и информација током преговора. На маргинама скупа министарка без портфеља задужена за еворпске интеграције Јадранка Јоксимовић рекла је да Немачка није тражила да се у преговорима о чланству Србије у ЕУ прво отвори поглавље 35 које се односи на нормализацију односа са Приштином.

“Желим да истакнем, на основу досадашњих искустава, да читав овај процес мора да се, ако желимо да буде успешан, дешава под будним оком организација цивилног душтва”, казао је Девенпорт на првој пленарној седници Националног конвента о ЕУ, одржаној у Скупштини Србије.

Он је рекао да ће Национални конвент омогућити стручну дебату између власти и организација цивилног друштва током преговора и допринети информисању грађана и тиме отворености тог процеса и обезбеђивању најширег друштвеног консензус о интеграцијама.

“ЕУ снажно подржава ову иницијативу за јачање активности и улоге цивилног друштва” у процесу преговора, додао је он и позвао Владу Србије да успостави трајан дијалог са Националним конвентом и искористи знање, стручност и искуства великог броја организација окупљених у том телу.

Министарка без портфеља у Влади Србије задужена за еворпске интеграције Јадранка Јоксимовић рекла је да важно да се у процес преговора укључе и парламент и организације цивилног друштва како би се придруживање ЕУ демистификовало и приближило грађанима.

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић је рекла да је парламент препознао значај и улогу цивилног друштва и да је посебном одлуком деифнисао сарадњу са Конвентом, односно организацијама цивилног друштва. Гојковићева и председник Одобра Скупштине Србије за европске интеграције Александар Сенић подсетили су да ће организације цивилног друштва бити укључене у разматрање преговарачких позиција Владе Србије за преговоре кроз надлежне одборе.

Шефица преговарачког тима за преговоре са ЕУ Тања Мишчевић је рекла да би преговарачка позиција за поглавље 32 о финансијској контроли, за чије отварање је Европска комисија дала зелено светло, ускоро требало да се нађе пред посланицима и организацијама цивилног друштва.

Мишчевић је рекла и да отвореност преговора не зависи од Србије већ пре свега од ЕУ, чије процедуре регулишу доступност интерних докумената и информација у преговорима. “У преговорима нисмо сами. Једна доза повервљивости информација мора постојати али то не треба да буде изговор”, рекла је она и додала да је до сада “90% добро разумело да су документи интерни” али да се дешава да се на блоговима и сајтовима нађу транскрипти из преговора.

Она је рекла да ће доћи тренутак када ће и ти интерни документи бити доступни јавности, када то допусте процедуре ЕУ.

Председник Европског покрета у Србији Властимир Матејић рекао је да је циљ Конвента да омогући укључивање организације цивилног друштва у процес интеграција, пре свега преговоре.

У оквиру Конвента успостављена је 21 радна група за 35 поглавља које ће се фомилсати прелдоге и препоруке за преговоре, рекла је генерална секретарка Европског покрета у Србији Маја Бобић.

Мишчевић је рекла да је Србија на половини скрининга и да би требало да уђе у другу фазу, односно да почне да отвара поглавља.

На маргинама скупа Јоксимовићева је рекла новинарима да је уобичајена процедура да се у преговорима о чланству у ЕУ прво отварају поглавља 23 и 24 која се односе на правосуђе, основна права и безбедност, а да Србија настоји да увери ЕУ и чланице да је спремна за отварање поглавља 32.

“То је наша жеља. Видећемо да ли ће то бити могуће. Ми смо планирали (отварање поглавља 32) за јул. Мислимо да због техничких процедура то није изводљиво, можда октобар, али у сваком случају ми ћемо покушати с тим”, рекла је она.

Девенпорт: Отварање поглавља 23 и 24 следеће године

Шеф Делегације ЕУ у Србији Мајкл Девенпорт рекао је на маргинама скупа да би било реално очекивати да поглавља 23 и 24 у преговорима о чланству Србије у ЕУ буду отворена у првој половини следеће године. “Мислим да је реално, на основу искуства са другим земљама кандидатима, да дође до отварања та два поглавља у првој половини следеће године”, рекао је новинарима Девенпорт.

Он је подсетио да је завршен скрининг или аналитички преглед усклађености српског законодавства са европским у поглављима 23 и 24 – правосуђе, основна права и безбедност, и да Европска комисија сада треба да заврши извештај о скринингу након чега ће Србија припремити акциони план за испуњавање препорука.

Девенпорт је рекао да ће темпо отварања поглавља зависити од примене акционог плана.

Додао је да је завршен скрининг за поглавље 32 које се односи на финансијску контролу, да је Србија добила извештај Европске комисије о скринингу и нагласио да ће отварање поглавља зависити од земаља чланица ЕУ.

Када је реч о поглављу 35 које се односи на нормализацију односа са Приштином, скрининг је завршен, а Влада Србије је сада у фази припрема одговора на питања која су била постављена током скрининга за то поглавље у јануару, рекао је Девенпорт.

Девенпорт је рекао да нема рокова и да није извесно када ће поглавље 35 бити отворено. “Напредак ће зависити – увек ће тако бити, од импелементације и одговора на техничка питања”, рекао је шеф Делегације ЕУ у Србији.

Он је рекао да се не може тврдити да Србија сигурно ове године неће отворити неко поглалвје, поновивши да ће све зависити од напретка и примене договореног.

Јоксимовићева је рекла да је редослед отварања поглавља “сада можда ствар и политичке одлуке да ли ће државе наставити са праксом да се прво отварају политичка поглавља у која у случају Србије спада и поглавље 35, или ће се окренути “ономе што је главна тема у ЕУ” – економији.

“Можда се и тај приступ промени у правцу тога да се државе тестирају прво на овим економским питањима…”, рекла је Јоксимовићева која је учествовала на првој пленарној седници Националног конвента о ЕУ који окупља организације цивилног друштва.

Она је рекла да је за поглавље 35 специфично то што мора да се утврди начин на који ће се преговарати и изразила очекивање да ће то бити једно од првих поглавља које ће Србија отворити.

Јоксимовићева је рекла да у поглављу 35 нема одређених рокова већ да процес дијалога са Приштином мора да се настави, истакавши да је дијалог “главна форма и суштина” за испуњавање услова за отварање поглавља 35. Додала је да Србија очекује да ће имплементација тећи “у правцу који ће бити добар за отвараање поглавља”.

“Ми смо посвећени наставку дијалога са Приштином то је нешот што се нас тиче неупитно и ми динамично радимо на томе. Постоји и друга страна и мислим да је лоптица сада у њиховом дворишту”, рекла је она.

Јоксимовић: Берлин не тражи да се прво отвори поглавље 35

Јадранка Јоксимовић рекла је да Немачка није тражила да се у преговорима о чланству Србије у ЕУ прво отвори поглавље 35 које се односи на нормализацију односа са Приштином. “Не, нисмо добили такав захтев”, рекла је Јоксимовићева новинарима на питање да ли Немачка тражи да се у преговорима отвори поглавље 35.

Поводом назнака да у Немачкој нису задовољни напретком у нормализацији односа са Приштином и упитана да ли би то могло да утиче на отварање поглавље 32, она је рекла да су извршне власти у Немачкој изразиле спремност да помогну Србији у отварању поглавља за које буде спремна.

“Бундестаг је имао неке јасне ставове и критеријуме. С друге стране, добили смо од, чини ми се, онога што јесте извршна власт Немачке да ће нам помоћи да почнемо са отварањем важних поглавља, да мисле да смо отприлике, што се тиче поглавља 32 о финансијској контроли, прилично спремни”, рекла је она.

Посланик демохришћана у немачком Бундестагу Јохан Вадепул оценио је за “Вечерње новости” од 19. јуна да Србија још није испунила услове на путу ка ЕУ, и да је за отварање првог поглавља у преговорима са Унијом важно да се заврши процес нормализације односа са Косовом.

Вадепул је рекао да парламентарна група CDU CSU, којој припада, и даље није у потпуности задовољна оним што је од њених затева до сада испуњено, а који се између осталог тичу односа са Косовом и напада на амбасаду Немачке.

Аутор: М.П., преузето са www.euractiv.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]