Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Деца из поплављених подручја у колективном смештају

Објављено 12.06.2014.

modsПреносимо саопштење Мреже организација за децу Србије – МОДС поводом неједнаког односа према деци из поплављених подручја, услова у колективним смештајима у којима се налази велики број деце и родитеља због којих је угрожен живот, здравље и правилан развој деце, због чега су деца изложена додатној трауматизацији.

“Мрежа организација за децу Србије – МОДС поздравља све напоре надлежних институција и многих волонтера који су се ангажовали на пружању помоћи становницима погођеним поплавама. Видно је да су учињени многи напори како би се великом броју људи у врло кратком времену обезбедио нужни смештај и заштита, и како би се живот што пре вратио нормалним токовима.

У овом тренутку међутим, намећу се нови изазови како угрожене породице и деца не би били изложени додатној трауматизацији. МОДС у том смислу изражава забринутост због услова у неким колективним смештајима у којима се и данас налази велики број људи и деце. У колективном центру на Београдском сајму и даље борави око 350 људи, од тога око 70 деце. Од почетка смештаја до данас су им обезбеђени само суви оброци који су за велики број деце, која тамо бораве већ више од три недеље, далеко од адекватне исхране. Увођење бар једног куваног оброка дневно би представљало значајно унапређење.

Други разлог за забринутост је убрзано расељавање људи и деце из прихватних/колективних центара у Београду и њихово премештање у често неусловне објекте. Иако обезбеђивање и овог смештаја захтева значајан напор надлежних институција, избор објеката у којима ће боравити деца мора бити вршен са више пажње и одговорности према њиховом физичком и психичком здрављу. Примери оваквих неусловних објеката су бараке у Крњачи, простор старе касарне у Обреновцу и бараке у Макишу где је смештен и значајан број породица са малом децом. Неадекватан смештај и нехигијенски услови у којима се деца налазе угрожавају њихов живот, здравље и правилан развој.

Апелујемо на надлежне државне органеда посебну пажњу обрате питању једнаког третмана свих угрожених. Позивамо их да без дискириминације и поштујући једнака права сваког детета обезбеде једнаке услове, како би свако дете могло да настави да живи у здравом и безбедном окружењу.

Како би се смањила неизвесност код оних којима је потребна подршка, а посебно оних који се налазе у прихватним центрима, позивамо Град Београд и локалне самоуправе да објаве ко је именован и задужен за координацију, планирање и пружање подршке породицама које су поплављене, као и ко доноси одлуке о смештају угрожене деце из Обреновца?

У кризном периоду показана је солидарност и хуманост свих грађана и грађанки. Верујемо да ће се на исти начин солидарност и хуманост показати и у наредном периоду обнове поплављених подручја, нарочито у подршци грађанима који су погођени поплавама, на једнак начин и без дискриминације.

Мрежа организација за децу Србије – МОДС апелује на државне органе, органе локалне самоуправе, организације и институције да у пружању помоћи угроженом становништву, у недавним поплавама које су погодиле Србију, поштују нарочито принципе Конвенције о правима детета, Европску конвенцију о људским правима и основним слободама и Закон о забрани дискриминације. Верујемо да је од изузетне важности да очувамо темељне вредности друштва базиране на поштовању права детета, људских и мањинских права.”

Извор: zadecu.org

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]