Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Додељени грантови за пројекте економског оснаживања жена

Објављено 02.08.2021.

Фото: UN Women, Марија Пирошки

Фото: UN Women, Марија Пирошки

У оквиру друге фазе пројекта Кључни кораци ка родној равноправности, које реализује Координационо тело за родну равноправност, у сарадњи са Министарством за европске интеграције и UN Women и уз финансијску подршку ЕУ, 27. јула је у Конаку Кнегиње Љубице свечано додељено пет грантова за економско оснаживање жена.

Као резултат изабраних пројеката, најмање 1.000 сеоских жена и жена из маргинализованих група из различитих делова Србије биће оснажено кроз програме развоја вештина и усвајања практичног знања, набавку опреме и подршку развоју бизниса.

Шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици је на церемонији доделе рекао да је важно створити још већи број прилика да се елиминишу економске и социјалне баријере како би се остварила боља равнотежа између мушкараца и жена.

„Добра вест је да у Србији имамо снажне заговорнике родне равноправности, међу којима су потпредседница и министарка у Влади Србије, UN Women и други, да Србија има акциони план за родну равноправност, као и да ЕУ има прилику да подржи активности у области родне равноправности доделом бесповратних средстава за економско оснаживање жена”, рекао је Фабрици и истакао да ће ЕУ наставити са снажном подршком институцијама и НВО у области родне равноправности.

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић рекла је да зрело демократско друштво не скрива истину да родна неравноправност и даље постоји. „Чињеница је да су жене мање плаћене од мушкараца за исти посао, да су у неповољнијем положају на тржишту рада, да су оптерећеније пословима у кући. Зато треба да понудимо решења како да оснажимо жене, где је економско оснаживање веома важно, не само у Србији. Последњи извештаји ЕК показују да је пандемија направила додатни терет женама, што показује колико је тешко да се напредује, а колико је лако направити кораке уназад”, навела је она.

Потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност проф. др Зорана Михајловић подсетила је да је стопа запослености жена 42 одсто, а мушкараца 58 одсто, а да је у неформалном сектору стопа запослености жена готово 65 одсто, као и да је просечна зарада жена скоро 10.000 динара нижа.

Михајловићева је додала да је око 70 одсто жена које су покренуле свој посао то урадило јер нису могле да се запосле, али да је свега око три одсто жена успело да добије кредит за отпочињање посла.

„Треба да дамо снажнију подршку женама које желе да буду предузетнице, да могу да имају обуке, да могу да набаве опрему, посебно у руралним срединама, и да радимо више на стварању једнаких услова на тржишту рада за мушкарце и жене”, навела је потпредседница Владе.

„Према неким проценама, пуна равноправност жена и мушкараца могла би да се деси за 99,5 година и верујем да тиме нисмо задовољни и да треба да радимо на томе да циљеве остварујемо брже“, навела је програмска менаџерка UN Women у Србији Јелена Секулић-Недељковић.

Снежана Живадиновић, председница Друштва за развој креативности из Алексинца, које је једно од добитника средстава, захвалила је на поверењу у организације и активности које спроводе у корист жена: „Важно је да ћемо кроз овај пројекат кроз годину дана имати 1.000 жена које ће бити економски оснажене.”

Укупна вредност средстава која су додељена на јавном позиву женским организацијама цивилног друштва износи 17,3 милиона динара, а добило их је пет организација: Друштво за развој креативности, Етно-мрежа, Лужничке рукотворине – Женски етно-центар, Удружење Ларис и Зрењанински образовни центар.

Извор: europa.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]