Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Додељени грантови организацијама цивилног друштва

Објављено 12.12.2017.

EIDHR_grantoviОрганизацијама цивилног друштва су 11. децембра, у оквиру обележавања Међународног дана људских права, додељени грантови из програма ЕУ за пројекте за које је издвојено два милиона евра. Непрофитни сектор, и поред тешких финансијских услова у којима већина удружења и организација данас ради, и даље одликује велики ентузијазам и активизам, оцењено је на свечаном уручењу грантова.

Делегација ЕУ у Србији и Канцеларија Владе Србије за сарадњу са цивилним друштвом организовали су у ЕУ инфо центру доделу грантова-пројеката организацијама цивилног друштва у оквиру ЕУ програма Европски инструмент за људска права и демократију 2016-2017.

“Данас су представљени пројекти који су додељени у износу од два милиона евра и ти пројекти ће помагати најугроженије категорије у остваривању основних права”, казала је заменица шефа делегације ЕУ у Србији Матеја Норчич Штамцар.

Она је рекла да је “јако важно подсетити на начело једнакости и равноправности”.

“Нисте сами, Европска унија је уз вас”, поновила је Норчич Штамцар речи високе представнице ЕУ Федерике Могерини из кратког филма “Add your voices” који је приказан на почетку скупа.

Норчич Штамцар је оценила да “и поред тешких финансијских услова у којима већина удружења и организација данас ради, непрофитни сектор у Србији и даље одликује велики ентузијазам и активизам”.

Она је захвалила Влади Србије на кофинансирању пројеката и додала да ће ЕУ наставити да пружа помоћ кроз сличне пројекте.

Вршилац дужности директора Канцеларије за сарадњу са цивилним друштвом Владе Србије Жарко Степановић изразио је задовољство због истовременог обележавања Дана људских права и потписивања уговора о суфинасирању пројеката цивилног друштва.

“У претходних шест година смо суфинансирали 65 сличних пројекта с укупним износом од нешто више од 27 милиона динара”, рекао је он.

Степановић је казао да је Међународни дан људских права, 10. децембар дан који треба да подсети на два основна начела – једнакости и равноправности.

Додао је да је слобода удруживања “нешто што је изузетно важно и што спада у контитутивне принципе уставног поретка”, а да је “један од основних грађанских принципа право на на удруживање ради остваривања одређеног интереса”.

У ЕУ инфо центру потписани су уговори за пројекте које ће у трајању од 12 до 24 месеца спроводити девет организација.

На основу јавног позива за суфинансирање који је Канцеларија за сарадњу са цивилним друштвом расписала 3. новембра 2017. подржано је седам пројеката.

Међу њима су Иницијатива за инклузију ВеликиМали, пројекат “Борба против дискриминације деце и младих из најрањивијих група у образовању”, Астра-Акција против трговине људима, пројекат “Make it work for Youth -‘My way’”, Фондација “Ана и Владе Дивац”, пројекат “Јачање родне једнакости положаја самохраних родитеља на тржишту рада у Србији”, Civil Rights Defenders, пројекат “Ко брани бранитеље”, Центар за права детета, пројекат “The right child to be heard” и Међународна мрежа помоћи I.A.N, пројекат “Борба против тортуре и некажњивости”.

Подржани су и Фондација SOS Дечија села Србије, пројекат “Алтернативна брига и дечија права у Србији”, Удружење грађана ЕГАЛ, пројекат “Суочавање с насиљем и дискриминацијом према ЛГБТИ особама – успостављање система мониторинга и извештавања” и Фондација “Тијана Јурић”, пројекат “Безбедност и добробит деце и младих”.

Извор: Бета, преузето са www.euractiv.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]